Składniki:
- 15 dag wędzonego łososia w plastrach
- pół cytryny
- pół pęczka koperku
- 30 dag kremowego, śmietankowego twarożku
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka chrzanu
- 2 łyżki kiełków, np. słonecznika
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Plastry łososia rozłóż na desce, skrop sokiem z cytyrny.
- Koperek dokładnie opłucz, osusz, drobno posiekaj.
- Twarożek utrzyj ze śmietaną. Dodaj do niego koperek i chrzan. Wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przygotowaną masą delikatnie smaruj plastry łososia. Zwijaj je w dość ścisłe roladki, dobrze schłodź.
- Pokrój je w plastry szerokości ok. 2 cm. Łososiowe roladki ułóż na półmisku, udekoruj kiełkami.