Składniki:
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 łyżka żelatyny
- 3 brzoskwinie
- 2 szklanki truskawek
- 300 ml śmietanki 30 proc. tłuszczu
- torebka cukru wanilinowego
- owoce do dekoracji, np. truskawki, porzeczki, brzoskwinia, agrest
Przygotowanie:
- Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody, schłodź.
- Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody. Napęczniałą podgrzej, by się rozpuściła, schłodź.
- Brzoskwinie umyj, obierz, wyjmij pestki, zmiksuj, przetrzyj. Truskawki umyj, osącz, zmiksuj, przetrzyj. Owoce do dekoracji umyj, osącz, pokrój na kawałki.
- Śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Wymieszaj z żelatyną. Do przecieru truskawkowego i brzoskwiniowego dodaj po 1/3 galaretki, wymieszaj.
- Na spód każdej szklanki włóż kawałki owoców. Przykryj 2–3 łyżkami bitej śmietany, a potem warstwami przecierów, pozostałej galaretki i owocami, schłodź.
WYPOWIEDZ SIĘ!