Poniżej przeanalizowaliśmy kaloryczność różnych rosołów, bo przecież można tę zupę ugotować nie tylko na tuszce kurzej czy na szpondrze wołowym. I to właśnie jest kluczowa sprawa dla kaloryczności zupy, jeśli ma to być rosół czysty. Dodatkowe kalorie w rosole to dodatek makaronu, ryżu czy innego „wypełniacza”, ale też np. gotowanej marchewki. Zdecydowanie jednak zdrowiej jest oszczędzać kalorie na makaronie czy samym wywarze, a nie na dodatku warzyw. Zobacz, jak zrobić rosół, aby nie był zbyt tuczący.
Spis treści:
- Ile kcal ma rosół?
- Rosół bez makaronu kcal
- Ile kcal ma rosół z makaronem
- Gorący kubek rosół kcal
- Ile kcal mają zupy na rosole?
Ile kcal ma rosół?
To zależy, na czym jest gotowany i z jakimi dodatkami zostanie podany. Czysty rosół bez makaronu czy ryżu nie jest bardzo kaloryczny. Natomiast dodatek węglowodanowej wkładki w postaci makaronu, lanych klusek czy ryżu, potrafi znacznie podnieść kaloryczność zupy. Dodatkowo ona wzrośnie, jeśli w rosole będzie marchewka. Natomiast przyprawy i natka czy koperek nie podnoszą wartości energetycznej zupy.
Wywar szykowany na kościach jest bardziej kaloryczny i dostarcza średnio ok. 86 kcal w porcji 237 ml, natomiast rosół gotowany na mięsie będzie dostarczał mniej kalorii, bo 38 kcal w porcji. To wartość orientacyjna, średnia, bowiem znaczenie ma także to, ile kości lub mięsa zostanie użyte do gotowania – im ich będzie więcej, tym bardziej kaloryczny będzie rosół, bo wytopi się do niego więcej tłuszczu. Wywar z kości zawiera więcej tłuszczu, węglowodanów i białka, dlatego jest bardziej kaloryczny.
- 100 g rosołu gotowanego na kościach dostarcza ok. 36 kcal, a rosołu gotowanego na mięsie – ok 16 kcal.
- Szacując kaloryczność czystego rosołu, niezależnie od tego, z czego został przygotowany, przyjmuje się właśnie wartość 36 kcal na każde 100 g.
Rosół bez makaronu kcal
Przyjrzyjmy się teraz kaloryczności rosołu czystego z różnych rodzajów mięsa. Bo rosół można ugotować na mięsie i kościach drobiowych, kaczych lub np. wołowych – to najczęstsze bazy do tej zupy.
Rosół drobiowy kcal
Rosół drobiowy dostarcza:
- ok. 2 kcal w 100 ml/100 g, jeśli był gotowany wyłącznie na mięsie bez skóry,
- ok. 36 kcal w 100 g, jeśli był gotowany na mięsie i kościach.
Rosół z kaczki kcal
Rosół z kaczki dostarcza średnio:
- ok. 20 kcal w 100 ml/100 g, jeśli był gotowany wyłącznie na mięsie bez skóry,
- ok. 60 kcal w 100 g, jeśli był gotowany na mięsie i kościach.
Rosół z indyka kcal
Rosół z indyka dostarcza średnio:
- ok. 4 kcal w 100 ml/100 g, jeśli był gotowany wyłącznie na mięsie bez skóry,
- ok. 18 kcal w 100 g, jeśli był gotowany na mięsie i kościach.
Rosół wołowy kcal
Rosół wołowy dostarcza średnio:
- ok. 13 kcal w 100 ml/100 g, jeśli był gotowany wyłącznie na chudym mięsie,
- ok. 20 kcal w 100 g, jeśli był gotowany na chudym mięsie i kościach.
Rosół wołowo-drobiowy kcal
Nie sposób znaleźć wiarygodne dane na temat kaloryczności rosołu wołowo-drobiowego. Dlatego najbezpieczniej jest przyjąć wartość średnią, ogólną, czyli 36 kcal w 100 g/100 ml zupy.
fot. Czysty rosół kcal/ Adobe Stock, Paulista
Ile kcal ma miska lub talerz rosołu?
Najlepiej zważyć porcję i to policzyć. Na potrzeby naszego tekstu przyjmiemy, że porcja czystego rosołu, niezależnie od tego, czy podawana jest w misce, czy w talerzu, to 250 ml/g. Dla takiej ilości rosołu oznacza to:
- 90 kcal dla rosołu gotowanego na kościach i mięsie,
- 6-32 kcal dla rosołów gotowanych na samym mięsie; najmniej kalorii ma rosół z kury, najwięcej rosół z kaczki.
Ile kcal ma rosół z makaronem
To zależy, ile rosołu znajdzie się w porcji i ile będzie w nim makaronu oraz jaki to będzie makaron. Czy makaron tuczy? Jasne, jeśli jada się go dużo. W małych ilościach nie jest zagrożeniem dla wagi. Przyjmuje się, że w porcji zupy znajduje się ok. 50 g makaronu. Przyjmijmy tę wartość. Obliczmy teraz kaloryczność 50 g różnych rodzajów ugotowanego makaronu i innych dodatkach do rosołu:
- 44,5-65 kcal dla makaronu jajecznego,
- ok. 62 kcal dla makaronu bezjajecznego,
- ok. 50 kcal w makaronie ryżowym,
- ok. 49 kcal w lanych kluskach,
- ok. 65 kcal w białym ryżu,
- ok. 50 kcal w ryżu dzikim.
Zatem najmniej kaloryczna będzie porcja rosołu (250 g rosołu + 50 g makaronu) z makaronem ryżowym lub dzikim ryżem oraz w rosole z lanymi kluskami i wyniesie maksymalnie 82 kcal przy rosole ugotowanym na samym mięsie i ok. 140 kcal w przypadku rosołu sporządzonego na kościach i mięsie.
Najbardziej kaloryczny będzie rosół z makaronem 5-jajecznym oraz białym ryżem. W porcji będzie zawierał ok. 155 kcal (rosół gotowany tez na kościach) lub maksymalnie 97 kcal przy rosole ugotowanym na mięsie.
Uwaga! Jeśli do porcji rosołu dodasz 1 średnią ugotowaną marchewkę, podniesiesz kaloryczność dania o ok. 28 kcal.
fot. Rosół z makaronem kcal/ Adobe Stock, Monika
Gorący kubek rosół kcal
Poniżej podajemy kaloryczność rosołów instant różnych producentów:
- Knorr Gorący kubek rosół z kury z makaronem – 46 kcal w porcji 200 ml,
- Winiary rosół z kury w proszku - 13 kcal w porcji 200 ml,
- Amino Rosół z włoszczyzną i natką pietruszki – 283 kcal w porcji 400 ml (czyli 141,5 kcal w 200 ml),
- Vifon Rosół – 64 kcal w 100 g zupy, czyli 128 kcal w 200 ml zupy.
Wszystko to są zupy instant z makaronem, z wyjątkiem rosołu w proszku Winiary, który jest bez makaronu. Dlatego nie będziemy go porównywać z pozostałymi. Tak więc wśród rosołów instant z makaronem najbardziej kaloryczna jest zupa Amino, a najmniej produkt marki Knorr.
Ile kcal mają zupy na rosole ?
Poniżej krótki przegląd kaloryczności najpopularniejszych zup gotowanych na rosołach.
Pomidorowa na rosole kcal
Przyjmijmy dla ułatwienia, że to prosta zupa pomidorowa ze zwykłym makaronem lub białym ryżem, czyli rosół z makaronem lub ryżem z dodatkiem koncentratu pomidorowego – ok. 20 g koncentratu na talerz czy miskę zupy, co daje ekstra ok. 20 kcal. To oznacza, że kaloryczność takiej pomidorówki będzie wynosić w 1 porcji (250 g rosołu i 50 g makaronu lub ryżu):
- ok. 175 kcal dla porcji pomidorówki z makaronem 5-jajecznym lub białym ryżem,
- maksymalnie 117 kcal przy rosole ugotowanym na mięsie.
Uwaga! Jeśli do porcji zupy dodasz 1 średnią ugotowaną marchewkę, podniesiesz kaloryczność o ok. 28 kcal.
Zupa pomidorowa na rosole zabielana kcal
Jeśli do zupy opisanej wyżej dodasz łyżkę śmietany 18% tłuszczu, porcja zupy dostarczy o ok. 47 kcal więcej, czyli:
- ok. 222 kcal dla porcji pomidorówki z makaronem 5-jajecznym lub białym ryżem,
- maksymalnie 164 kcal przy zupie ugotowanej na mięsie.
Jeśli dodajesz znaczną ilość marchewki gotowanej, dodaj jej kaloryczność!
Zupa ogórkowa na rosole kcal
Załóżmy, że na 1 porcje zupy przypada 1 średni ogórek kiszony (12 kcal) i 50 g ziemniaków gotowanych (36 kcal). Zatem porcja zupy ogórkowej na rosole będzie dostarczać ok:
- ok. 126 kcal dla ogórkowej gotowanej na kościach i mięsie,
- do 68 kcal dla ogórkowej gotowanej na samym mięsie.
Oczywiście dodanie marchewki gotowanej do zupy podniesie jej kaloryczność.
Barszcz czerwony na rosole
Załóżmy, że w zupie będzie 50 g gotowanych buraków (20 kcal) i 50 g gotowanych ziemniaków (36 kcal) i ok. 50 g zakwasu z buraków (6 kcal). W takiej sytuacji porcja barszczu czerwonego na rosole będzie dostarczać:
- ok. 152 kcal dla rosołu gotowanego na kościach i mięsie,
- do 94 kcal dla rosołów gotowanych na samym mięsie.
Natomiast czysty barszcz na rosole dostarczy:
- ok. 96 kcal dla barszczu gotowanego na kościach i mięsie,
- do 38 kcal dla barszczu gotowanego na samym mięsie.
Czytaj także:
Tabela kaloryczności polskich dań
Kaloryczność żuru w różnych wersjach
Jadłospis diety 1500 kcal