Owsianka proteinowa to lepsza wersja tradycyjnej owsianki, która jest przede wszystkim bogata w węglowodany, przez co czasami nie syci na tak długo, jak by się chciało. Dodatek białka zmienia owsiankę w naprawdę sycącą porcję protein i węglowodanów. Nieprędko sięgniesz po jakąkolwiek przekąskę!
Spis treści:
Co to jest owsianka proteinowa?
Owsianka proteinowa jest owsianką o podwyższonej zawartości białka – może ona dostarczać nawet 40% kalorii z całej owsianki. Najczęściej wyższą zawartość protein uzyskuje się poprzez dodanie do owsianki koncentratu białka lub odżywki białkowej.
Owsianka białkowa to potrawa szczególnie polecana osobom, które regularnie ćwiczą lub się odchudzają. Dostarcza większą ilość białka dla mięśni i syci na dłużej, a przy tym zachowuje wszystkie zalety, jakie niesie ze sobą jedzenie płatków owsianych, np. porcję błonnika. Pomaga też stabilizować poziom cukru we krwi.
Na rynku dostępne są gotowe owsianki proteinowe, np.:
- owsianka wysokobiałkowa One Day More – 21,5 g białka w 100 g,
- Go On owsianka proteinowa Sante – 29 g białka w 100 g,
- owsianka proteinowa z karmelem Vitanella – 22 g białka w 100 g,
- owsianka proteinowa Fa Wow! – 20 g białka w 100 g,
- proteinowa owsianka błyskawiczna Sonic – 34,7 g białka w 100 g,
- owsianka proteinowa Mr.Popper's – 49,4 g białka w 100 g, bez cukru,
- owsianka proteinowa Nutrend – 30 g białka w 100 g,
- owsianka proteinowa Verival – 12 g w 100 g.
Nie podajemy informacji o owsiankach białkowych z marketów, gdyż oferty tego typu sklepów zmieniają się dość często, więc informacje na ten temat szybko się dezaktualizują.
Przepisy na owsiankę proteinową
Poniżej dwa przepisy na owsiankę białkową, która można sobie przyrządzić samodzielnie w domu, zaopatrując się wcześniej w dodatkowe, mniej typowe składniki, jak koncentrat białka serwatkowego w proszku, czy odżywka wysokobiałkowa. Pierwsza propozycja to pieczona owsianka, a drugi – klasyczna wersja, gotowana na mleku.
Pieczona owsianka proteinowa
Składniki na 3 porcje:
- 160 g płatków owsianych,
- 150 ml mleka półtłustego,
- 50 g koncentratu białka serwatkowego w proszku,
- 40 g orzechów włoskich,
- 1 jajo,
- 150 g mrożonych owoców jagodowych (lub innych, np. malin),
- 15 g erytrytolu,
- 1 jabłko,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Obierz jabłko, wydrąż i zmiksuj je z mlekiem, ekstraktem waniliowym i jajkiem.
- Zmieszaj w dużej misce wszystkie suche składniki: płatki, koncentrat białka, proszek do pieczenia, erytrytol.
- Dodaj do mieszanki suchej zblendowaną mieszankę mokrą i dokładnie wymieszaj.
- Posiekaj orzechy i dodaj je do masy razem z mrożonymi owocami.
- Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niego mieszankę.
- Wstaw całość do piekarnika na 20 minut. Podawaj na ciepło.
- Ta pieczona owsianka proteinowa dostarcza 30 g białka w porcji.
fot. Pieczona owsianka proteinowa/ Adobe Stock, yuliiaholovchenko
Owsianka proteinowa z karmelem
Składniki na karmel:
- 2 łyżki cukru (26 g),
- 1,5 łyżki śmietanki kremówki (16 g),
- pół łyżki masła (8 g masła).
Składniki na 2 owsianki proteinowe:
- 80 g płatków owsianych (ok. 8 łyżek),
- 2 pełne szklanki mleka półtłustego,
- 50 g koncentratu białka w proszku,
- 1 banan lub 1 jabłko,
- 10 migdałów.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj mleko, wsyp płatki gotuj ok. 5 minut, często mieszając.
- Zdejmij owsiankę z ognia i wmieszaj w nią proszek proteinowy.
- Przelej płatki do miseczek i wkrój do nich banana lub jabłko.
- Teraz przygotuj karmel. Wsyp cukier na patelnię i podgrzewaj, aż zacznie się topić. Mieszaj go co chwilę. Gdy uzyska złoty kolor, zdejmij patelnię z ognia.
- Dodaj masło i mieszaj, aż całość się połączy. Na koniec wmieszaj śmietankę.
- Owsiankę proteinową polej karmelem.
- Ta owsianka wysokobiałkowa zawiera ok. 40 g białka w porcji.
fot. Owsianka proteinowa z karmelem/ Adobe Stock, azurita
Czytaj także:
Co dodać do owsianki – niebanalne dodatki
Owsianka na słono? Czemu nie! 4 przepisy
Jak przygotować nocną owsiankę – 8 przepisów