Niewiele osób wie, że cukinia jest odmianą dyni. Pochodzi z Włoch, więc polska nazwa wzięła się od oryginalnej "zucchina". W niektórych regionach Polski cukinię nazywa się też kabaczkiem. Chociaż najpopularniejszą odmianą cukinii jest zielona, spotyka się też jej żółtą wersję. 100 g cukinii zawiera tylko 15 kalorii - oczywiście, mówimy o surowym warzywie bez żadnych dodatków. Cukinia świetnie smakuje z grilla, pod postacią zapiekanki, w wersji faszerowanej, a także w formie apetycznych placków z cukinii, frytek z cukinii i leczo z cukinii.
Przepis na cukinię faszerowaną
Oto składniki na faszerowaną cukinię:
- 4 cukinie,
- 50 dag mięsa mielonego,
- cebula,
- czosnek,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- ser żółty,
- olej.
Jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem? Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Cukinie umyj, przekrój wzdłuż na pół, a następnie wydrąż miąższ, tworząc łódeczki. Miąższ cukinii pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojony miąższ dodaj do mięsa mielonego i usmaż na patelni z dodatkiem posiekanej cebuli, czosnku i przypraw. Po usmażeniu mięso połącz z kukurydzą.
Cukinie nafaszeruj usmażonym mięsem, posyp startym serem. Łódeczki cukinii ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia lub w brytfannie. Piecz w 180 stopniach C przez mniej więcej 30 minut. Cukinię faszerowaną podawaj na gorąco z ostrym sosem pomidorowym.
Przepis na placki z cukinii
Oto składniki na placki z cukinii:
- 1 kg cukinii,
- 6 łyżek mąki,
- 2 cebule,
- 3 jajka,
- 15 dag wędzonego boczku,
- sól,
- pieprz,
- olej.
Jak zrobić placki z cukinii? Cukinię obierz, usuń środek z pestkami. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp odrobiną soli i odstaw na 15 minut. Przełóż cukinię na sitko i odciśnij z soku. Boczek i cebule pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na odrobinie oleju.
Dodaj do cukinii, połącz z mąką, jajkami i dopraw solą i pieprzem. Nabieraj łyżką porcje masy i smaż zgrabne placki z cukinii na rozgrzanym oleju. Osącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Placki z cukinii podawaj na gorąco z sosem.
Przepis na zapiekankę z cukinii i ryby
Oto składniki na zapiekankę z cukinii i ryby:
- 1/2 kg ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 3 cebule,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 kg filetów z ulubionej ryby,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 cukinie,
- ogórek,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 4 łyżki śmietany 22%,
- 2 łyżki majonezu,
- 10 dag sera żółtego,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka suszonego oregano,
- pęczek szczypiorku,
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić zapiekankę z cukinii i ryby? Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na ćwiartki. Marchewki obierz i pokrój w talarki. Razem z pokrojonymi w plastry cebulami ułóż warzywa na blasze wysmarowanej dwiema łyżkami oliwy. Posól i posyp pieprzem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Po 20 minutach, gdy warzywa zmiękną, dodaj skropione sokiem z cytryny, posolone kawałki ryby oraz pokrojoną w półplasterki cukinię ze skórką. Polej pozostałą oliwą. Piecz przez 15 minut. Ogórek zetrzyj na tarce, seler drobno pokrój.
Wymieszaj ze śmietaną, majonezem i żółtym serem startym na tarce o małych oczkach. Dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oregano, solą i pieprzem. Polej zapiekankę śmietanowo-majonezowym sosem i zapiekaj jeszcze 5 minut. Przed podaniem zapiekankę z cukinii i ryby posyp posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz więcej książek kucharskich redakcji Polki.pl