Od lata do jesieni
Cukinia jest warzywem, którego smakiem możemy się cieszyć praktycznie całe lato – owocuje już od początku lipca i sezon na cukinię trwa aż do początku jesieni, co pozwala nam wypróbować cukinię w różnych wariantach i na różne sposoby.
Prawdziwym rarytasem są też kwiaty cukinii zasmażane w cieście naleśnikowym.
Natomiast młode owoce są niezwykle smaczne i delikatne, trudno jednak zerwać je w odpowiednim momencie, dlatego też nie ma co załamywać rąk – dojrzałe cukinie świetnie się nadają do różnego rodzaju potraw – między innymi pysznych zapiekanek.
Zobacz też: Jak przygotować kwiaty cukinii?
Zapiekany przekładaniec
Cebulę kroimy w plastry, po czym podsmażamy na patelni. Możemy dodać zioła jak rozmaryn czy oregano. Twarde składniki warto wcześniej podpiec lub trochę podgotować, dlatego też podsmażyć możemy również pieczarki, drobno posiekany czosnek i cebulę. Następnie cukinię, czosnek, cebulę, pomidory i grzyby układamy naprzemienne w naczyniu żaroodpornym. Możemy również każdą warstwę posypać żółtym serem, lub jeśli nie lubimy jego nadmiaru – posypać tylko górną warstwę zapiekanki. Tak przygotowaną zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około godzinę. Zamiast sera możemy przygotować również masę do polania zapiekanki z twarogu, jajka, sera żółtego (może być na przykład parmezan) oraz niewielkiej ilości śmietany. Wszystko razem miksujemy i polewamy górną warstwę.
Zobacz też: Jak usmażyć cukinię w cieście?
Z makaronem
Cienkie plastry cukinii podsmażamy z każdej strony i zostawiamy posolone. Gotujemy oddzielnie makaron, tak żeby był al dente. Oddzielnie podsmażamy małe kawałki piersi z kurczaka, pomidory pokrojone w kostkę. Następnie naczynie żaroodporne wysmarowane tłuszczem wykładamy od spodu – warstwą cukinii, kurczakiem i pomidorem, znowu cukinią oraz warstwą makaronu. Na wszystko kładziemy starty żółty ser.
Polecamy także: Co się kryje w cukinii?