Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Składniki na ciasto:- 3 dag drożdży
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szklanka ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 500 g przecieru pomidorowego
- 300 g cukinii
- 400 g koziego sera
- 20 g szczypiorku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- listki świeżej bazylii
- oregano
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na pizzę z cukinią!
- Drożdże rozmieszaj w 1/2 szklanki ciepłej wody.
- Dodaj do drożdży i wody 3 łyżki mąki i łyżeczkę cukru.
- Wymieszaj i odstaw na 25 minut, aby drożdże zaczęły pączkować.
- Kiedy upłynie wyznaczony czas, pozostałą mąkę przesiej i połącz z oliwą, resztą ciepłej wody, rozczynem drożdży i solą.
- Wyrób ciasto (ugniataj je przez 10 minut).
- Rozwałkuj ciasto.
- Cukinię wraz ze skórką pokrój na cieniutkie plasterki, włóż do półmiska i dopraw solą i pieprzem.
- W misce zmieszaj ser kozi z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem.
- Z tak przygotowanej masy uformuj małe kuleczki, które następnie zawiń w plasterki cukinii.
- Na wierzch ciasta wyłóż przecier pomidorowy, posyp oregano, a na wierzch ułóż kilka rolek z cukinią i serem.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni około 20 minut.
- Całość udekoruj listkami bazylii.