Pieczarki nadziewane owczym serem i cukinią - przepis składniki i przygotowanie
Na sposób śródziemnomorski - z oliwą z oliwek i oregano!

- Robert Grotkowski
Opublikowano: 07.05.2015, 05:00
Reklama
Ilość kalorii: 60
Ilość porcji: 20
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 20 dużych pieczarek o płaskich kapeluszach
- 2 duże cukinie
- cebula
- 4 łyżki oliwy
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano
- 15 dag twardego owczego sera
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- sól, pieprz
- świeże oregano do dekoracji
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na faszerowane pieczarki z serem owczym i oregano!
- Wytrzyj pieczarki czystą ściereczką lub papierowym ręcznikiem.
- Odetnij i pokrój drobno trzony.
- Umyj i pokrój w małą kostkę cukinię. Obierz i pokrój w kostkę cebulę.
- Rozgrzej 2 łyżki oliwy i lekko zrumień kapelusze pieczarek. Zdejmij je z patelni i ułóż na papierowym ręczniku, aby wchłonął on nadmiar wilgoci. Trzymaj je na talerzu w letnim piekarniku.
- Odlej z patelni sok ze smażenia pieczarek. Wlej na nią resztę oliwy i zeszklij cebulę.
- Dodaj cukinię i smaż mieszając 3 minuty.
- Dodaj posiekane trzony pieczarek i suszone oregano. Duś na wolnym ogniu, aż cały płyn odparuje.
- Pokrój grubo ser. W misce ubij jajka z mlekiem i dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj ser i jajka do cukinii i smaż mieszając, aż jajka się zetną.
- Kapelusze pieczarek napełnij masą. Podawaj na ciepło, udekorowane oregano.
Reklama
Inne przekąski z pieczarkami
Omlet z pieczarkami
Krokiety z pieczarkami
Pieczone łódeczki z cykorii z pieczarkami
Jajka zapiekane w pieczarkach
Reklama
Reklama
Reklama