Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 25 dag mąki
- szklanka mleka
- 2 jajka
- szklanka wody
- olej do smażenia
Na farsz:
- cukinia
- po 1/2 żółtej i czerwonej papryki
- sól
- pieprz
- łyżka masła
- szklanka wrzątku
- kostka rosołowa
- szczypiorek
Przygotowanie:
Zobacz przepis na sakiewki z cukinii!
- Zmiksuj mąkę, mleko, wodę, jajka i sól na jednolite, dosyć gęste ciasto.
- Odstaw na 30 minut.
- Wylewaj ciasto cienką warstwą na rozgrzaną patelnię i smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
- Trzymaj naleśniki w cieple.
- Pokrój warzywa w drobną kostkę.
- Rozpuść kostkę rosołową w szklance wrzącej wody.
- Wlej wywar na patelnię, dodaj warzywa i dopraw pieprzem.
- Duś warzywa do odparowania wody.
- Pod koniec dodaj masło.
- Układaj warzywa na naleśnikach i zwijaj w sakiewki.
- Zawiązuj szczypiorkiem. Podawaj na ciepło.