Składniki:
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- ząbek czosnku
- bazylia
- oregano
- 75 dag filetu z indyka
- szklanka płatków owsianych
- 2 jajka
- mała cukinia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na klops z cukinią!
- Wino wymieszaj z wodą, koncentratem pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem, roztartymi ziołami i solą.
- Całość zagotuj, podgrzewaj na małym ogniu bez przykrycia około 10 minut, wystudź.
- Mięso i płatki przepuść przez maszynkę do mielenia.
- Dodaj jajka, pół poszatkowanej cukinii i wino z dodatkami.
- Dokładnie wymieszaj, przełóż do podłużnej formy. Na wierzchu ułóż plastry cukinii.
- Formę wstaw do większego naczynia z wodą.
- Piecz 40 minut w temperaturze 200 stopni C.