Jak zrobić leczo z cukinii? Też w wersji z bakłażana!

Lekki i pożywny obiad na letnie upały. W wersji wegetariańskiej smakuje równie dobrze, co z mięsem.
Weronika Kwaśniak / 04.08.2015 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Jak zrobić leczo z cukinii? Też w wersji z bakłażana! fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 cukinie
  • 4 pomidory
  • 2 cebule
  • kilkanaście pieczarek
  • 1,5 szklanki wody
  • sproszkowane chili
  • słodka papryka mielona
  • zioła prowansalskie
  • ostra papryka mielona
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Przepis podstawowy

  1. Papryki, cukinie i pieczarki umyj i pokrój.
  2. Na dnie dużego garnka rozgrzej odrobinę oleju.
  3. Posiekaj cebulę i przesmaż, aż się zeszkli.
  4. Dodaj pokrojone papryki, smaż przez kilka minut.
  5. Dodaj cukinię i pieczarki.
  6. Wszystko wymieszaj.
  7. Dodaj przyprawy, całość ponownie wymieszaj.
  8. Smaż przez 5-7 minut.
  9. Pomidory umyj i pokrój, dodaj je do warzyw.
  10. Dolej wodę i pilnuj, aby danie nie przypaliło się.
  11. Przykryj garnek i duś leczo na wolnym ogniu przez 45 minut.
  12. Możesz je zrobić również w wersji z parówkami.

Wersja z bakłażanem

Składniki i przygotowanie:

  1. Piecz 2 bakłażany w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15 minut.
  2. Paprykę czerwoną i żółtą sparz wrzątkiem i pokrój na plasterki.
  3. Cukinię wyszoruj pod wodą i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Przełóż wszystkie składniki do dużego garnka i duś razem z bulionem warzywnym. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut.

Zobacz więcej przepisów na dania z cukinii:Lasagne z cukinii. Dietetyczna wersja klasycznego włoskiego przysmaku. Niezawodny przepis na ciasto z cukinii. Twoje dzieci je pokochają!

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA