Makaron z cukinią i pieczarkami, który zrobisz w 20 minut

Najlepiej użyć makaronu świderki lub penne. To smaczne danie, które przygotujesz szybko na obiad do pracy lub szkoły.
Weronika Kwaśniak / 19.06.2015 05:59
DRUKUJ PRZEPIS
Makaron z cukinią i pieczarkami, który zrobisz w 20 minut fot. serwis prasowy Biedronki/Gallo
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 125 g pełnoziarnistego makaronu świderki
  • 40 g marchewki
  • 40 g cukinii
  • 40 g pieczarek
  • 90 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Podstawowy przepis

  1. Ugotuj makaron al dente, w wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek (około 40 ml) i soli.
  2. Pokrój warzywa w cienkie paseczki.
  3. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Podsmaż na mocno rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek - tak, by nie przywarły do patelni.
  5. Wymieszaj je z ugotowanym makaronem i dopraw odrobiną oliwy.

Zobacz też:
Przepis na spaghetti z krewetkami Spaghetti z bobem

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/19.06.2018 16:23
Nie mozna smażyć na oliwie z oliwek gdyż ma niska temperaturę spalania. Lepiej na oleju rzepakowy albo na masle klarowanym. A dopiero potem doprawic oliwa.
/14.07.2017 13:36
Proponuję dać więcej cukinii. Cukinia i pieczarki szybko się kurczą w czasie smażenia i zostaje sama marchew. Poza tym można dodać trochę jasnego sosu sojowego - doskonale podkreśla smak.