Liczba porcji: 2
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- średniej wielkości cukinia
- po 1/3 strąka czerwonej i żółtej papryki
- dobrej jakości parówka (np. z szynki)
- 3 łyżki ugotowanego ryżu
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- oregano
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na łódeczki z cukinii!
- Cukinię umyj, osusz.
- Obieraczką do warzyw odetnij wzdłuż cienki plasterek skórki.
- Cukinię przetnij wzdłuż na pół.
- Środki cukinii wydrąż, miąższ posiekaj.
- Oczyszczone z pestek i gniazd nasiennych papryki pokrój w małą kostkę.
- Parówkę obierz z osłonki i pokrój w cienkie plasterki.
- Na patelni z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć paprykę i parówki, mieszając podsmaż.
- Wymieszaj z ryżem, dopraw solą, szczyptą pieprzu i oregano.
- Wydrążone cukinie oprósz lekko solą i pieprzem, polej resztą oleju.
- Piecz 25 minut w temperaturze 190 stopni.
- Nałóż farsz i piecz jeszcze 5 minut.
- Odkrojoną skórkę przekrój na pół, nadziej na dwie wykałaczki. Tak przygotowane "żagle" wbij w cukinie.