Łódeczki z cukinii - przepis składniki i przygotowanie

Z farszem paprykowo-ryżowym.
Weronika Kwaśniak / 01.08.2014 08:45
DRUKUJ PRZEPIS
Łódeczki z cukinii - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 2
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • średniej wielkości cukinia  
  • po 1/3 strąka czerwonej i żółtej papryki
  • dobrej jakości parówka (np. z szynki)
  • 3 łyżki ugotowanego ryżu
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • oregano
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na łódeczki z cukinii!

  1. Cu­ki­nię umyj, osusz.
  2. Obieraczką do warzyw odetnij wzdłuż cienki plasterek skórki.
  3. Cukinię przetnij wzdłuż na pół.
  4. Środki cukinii wydrąż, miąższ posiekaj.
  5. Oczyszczone z pestek i gniazd nasiennych papryki pokrój w małą kostkę.
  6. Parówkę obierz z osłonki i pokrój w cienkie plasterki.
  7. Na patelni z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć paprykę i parówki, mieszając podsmaż.
  8. Wymieszaj z ryżem, dopraw solą, szczyptą pieprzu i oregano.
  9. Wydrążone cukinie oprósz lekko solą i pieprzem, polej resztą oleju.
  10. Piecz 25 minut w temperaturze 190 stopni.
  11. Nałóż farsz i piecz jeszcze 5 minut.
  12. Odkrojoną skórkę przekrój na pół, nadziej na dwie wykałaczki. Tak przygotowane "żagle" wbij w cukinie.

Sprawdź inne przepisy na dania dla dzieci:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA