Liczba porcji: 5
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 600 g cukinii
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 300 ml bulionu warzywnego
- 300 g kaszy kuskus
- kilkadziesiąt listków mięty
- 200 g sera feta lub sera koziego
- pestki dyni
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kuskus z cukinią, miętą, pestkami dyni i serem kozim - to pyszne danie wegetariańskie lub smakowity dodatek do mięsa!
- Cukinię dokładnie wyszoruj. Odetnij stwardniałe końcówki.
- Pokrój ją na kawałeczki lub ewentualnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i przesmaż na oliwie.
Zapiekanka z cukinią - przepis
- Do czosnku dołóż cukinię i smaż 7-10 minut. Pamiętaj, aby co jakiś czas zamieszać!
- Dopraw cukinię solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Smaż jeszcze przez 2-3 minuty.
- W garnku zagotuj bulion. Zdejmij go z ognia, a potem wsyp kuskus.
- Pozostaw pod przykryciem na 5 minut, aż kasza napęcznieje.
- Po upływie wyznaczonego czasu dodaj cukinię, wymieszaj.
Makaron z cukinią i łososiem - przepis
- Przed zaserwowaniem dania połącz cukiniowy kuskus z pokruszonym serem kozim (lub fetą), umytymi listkami mięty i pestkami dyni.