Liczba porcji: 2
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 duże cukinie
- 100 g kaszy perłowej
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 garście liści szpinaku
- 4 plastry szynki długo dojrzewającej
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis Ani Starmach na zupę z cukinii!
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Kaszę ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu.
- Cukinię i oczyszczonego pora pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, dodaj czosnek, zalej bulionem i gotuj 20 minut, aż cukinia zmięknie.
- Szynkę pokrój w cienkie paseczki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na 10-15 minut do gorącego piekarnika.
- Upieczone chipsy przełóż na papierowy ręcznik.
- Do garnka z gotującymi się warzywami dodaj umyty szpinak i bazylię.
- Całość zagotuj i zmiksuj na gładki krem, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Do jogurtu dodaj kilka łyżek gorącej zupy, wlej go do garnka i wymieszaj.
- Tuż przed zjedzeniem dodaj do zupy kaszę i chipsy z szynki.
Więcej przepisów w książce Anny Starmach i Marii Kruczek pt. "Lekkość" (premiera 18 III)