Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 6 łyżek mąki
- 2 cebule
- 3 jajka
- 15 dag wędzonego boczku
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić placuszki z cukinii!
- Cukinię obierz, usuń środek z pestkami.
- Zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp odrobiną soli i odstaw na 15 minut.
- Przełóż cukinię na sitko i odciśnij z soku.
- Boczek i cebule pokrój w drobną kostkę.
- Podsmaż na odrobinie oleju.
- Dodaj do cukinii,połącz z mąką, jajkami i dopraw solą i pieprzem.
- Nabieraj łyżką porcje masy i smaż zgrabne placuszki na rozgrzanym oleju.
- Osącz na bibule z nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj na gorąco z sosem, np.: pomidorowym, czosnkowym.