Liczba porcji: 2
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 duże piersi kurczaka
- posiekana cebula (najlepiej szalotka bananowa)
- mały bakłażan, przycięty i pokrojony na kawałki
- cukinia, pokrojona na kawałki
- ząbek czosnku
- 4 pomidorki koktajlowe
- 1/2 kieliszka wytrawnego białego wina
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- sól morska
- czarny pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na kurczaka z bakłażanem!
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
- Rozgrzej patelnię i wlej łyżkę stołową oliwy.
- Piersi kurczaka oprósz solą i pieprzem.
- Obsmaż na rumiano z obu stron na oliwie (3-4 minuty z każdej strony). Przełóż na talerz.
- Wlej na patelnię łyżkę oliwy i włóż szalotkę, czosnek, bakłażan oraz połowę tymianku i rozmarynu.
- Duś około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż szalotka się zeszkli.
- Oprósz solą i pieprzem.
- Dodaj cukinię i wlej wino, duś, aż połowa wina się wchłonie.
- Naczynie żaroodporne natłuść, wstaw do piekarnika, żeby się nagrzało.
- Do warzyw dodaj pomidory i przełóż do naczynia.
- Na wierzchu ułóż piersi i posyp resztą ziół.
- Piecz 5-10 minut, aż mięso zmięknie.
- Odczekaj 5 minut, wyjmij z pieca.
- Podawaj od razu z ryżem lub pieczywem.