Składniki:
- 4 duże, mięsiste pomidory
- 3 cukinie
- 30 dag okrągłego koziego sera
- 4 łyżki dużych czarnych oliwek
- 2–3 łyżeczki ziół prowansalskich
- oliwa
- listki bazylii
Sos:
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki bulionu warzywnego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- łyżeczka płynnego miodu
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Cukinie i pomidory umyj, osusz. Z cukinii odetnij końce, z pomidorów wytnij zielone nasady ogonków. Ostrym nożem pokrój cukinię i pomidory w dość grube plastry.
- Rozdrobnione warzywa pokrop oliwą, posyp ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Połóż pojedynczą warstwą na rozgrzanej patelni grillowej lub na ruszcie w piekarniku, opiekaj po kilka minut z obu stron, aż warzywa zmiękną i z wierzchu lekko się przypieką.
- Kozi ser potnij w plastry. Na brzegu dużego talerza ułóż na przemian plastry cukinii, pomidora i sera. W środek wsyp czarne oliwki. Przygotuj sos: rozgnieć czosnek i wymieszaj z resztą składników. Pokrop sosem sałatkę.
- Sałatkę á la Caprese posyp ją świeżo zmielonym pieprzem oraz listkami bazylii.