Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 35 min
Porcja: 300 kcal
Przepis na 4 porcje cukinii faszerowanej warzywami:
- po 2 zielone i żółte cukinie (po 35 dag)
- czerwona i żółta papryka
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 20 dag sera żółtego
- 10 dag fety w kostkach
- 6 łyżek oliwy
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- suszona bazylia
- słodka i ostra papryka
- sól
- pieprz
Sposób wykonania cukinii faszerowanej warzywami:
- Dwie cukinie opłucz. Odetnij wierzch, pokrój wraz z pozostałymi oczyszczonymi warzywami w kosteczkę. Podsmaż na 4 łyżkach oliwy z czosnkiem i resztą przypraw. Ostudź. Dodaj ser żółty pokrojony w kosteczkę oraz fetę.
- Z pozostałych cukinii wydrąż miąższ, przełóż do żaroodpornego naczynia. Wydrążone cukinie podsmaż na reszcie oliwy, nafaszeruj przygotowanym nadzieniem. Ułóż w naczyniu, podlej bulionem.
- Piecz 35 min w temperaturze 200 st. C. Jeśli pozostało trochę farszu, ułóż go na dnie foremki, w której będą się piekły cukinie.
Przepis z "Pani domu"
Podziel się z nami swoim ulubionym przepisem na faszerowaną cukinię - forum >>