Cukinia faszerowana warzywami - przepis składniki i przygotowanie

Faszerowana cukinia jest naprawdę pyszna!
Weronika Kwaśniak / 03.07.2018 12:04

Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 35 min
Porcja: 300 kcal


 

Przepis na 4 porcje cukinii faszerowanej warzywami:

  • po 2 zielone i żółte cukinie (po 35 dag)
  • czerwona i żółta papryka
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 dag sera żółtego
  • 10 dag fety w kostkach
  • 6 łyżek oliwy
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • suszona bazylia
  • słodka i ostra papryka
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania cukinii faszerowanej warzywami:

  1. Dwie cukinie opłucz. Odetnij wierzch, pokrój wraz z pozostałymi oczyszczonymi warzywami w kosteczkę. Podsmaż na 4 łyżkach oliwy z czosnkiem i resztą przypraw. Ostudź. Dodaj ser żółty pokrojony w kosteczkę oraz fetę.
  2. Z pozostałych cukinii wydrąż miąższ, przełóż do żaroodpornego naczynia. Wydrążone cukinie podsmaż na reszcie oliwy, nafaszeruj przygotowanym nadzieniem. Ułóż w naczyniu, podlej bulionem.
  3. Piecz 35 min w temperaturze 200 st. C. Jeśli pozostało trochę farszu, ułóż go na dnie foremki, w której będą się piekły cukinie.

Przepis z "Pani domu"

Podziel się z nami swoim ulubionym przepisem na faszerowaną cukinię - forum >>


Sprawdź inne przepisy z cukinią:

Redakcja poleca

REKLAMA