Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 średniej wielkości cukinie,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 łyżki mleka,
- 50 g startego żółtego sera,
- jajko,
- 4 łyżki tartej bułki,
- przyprawy według własnych upodobań: majeranek, bazylia, zioła prowansalskie.
Na sos czosnkowy:
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- posiekany koperek.
Przygotowanie:
Frytki z cukinii świetnie smakują w panierce z bułki tartej i tartego sera żółtego. Jeśli używasz młodej cukinii, nie musisz obierać jej ze skórki. Wystarczy wtedy porządnie ją wyszorować. Frytki z cukinii mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do szybkiego obiadu.
- Cukinię wyszoruj i pokrój na paseczki w kształcie frytek. Jeśli cukinia jest młoda, pozostaw skórę i pestki. Jeśli nie, lepiej obrać ją ze skóry - może być już za twarda.
- Posól frytki z cukinii i odstaw na 30-40 minut, aby puściły trochę soku.
- Po upływie wyznaczonego czasu, cukinię odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru wody.
- W miseczce wymieszaj roztrzepane jajko z mlekiem.
- W drugiej miseczce wymieszaj bułkę tartą z serem żółtym oraz przyprawami.
- Frytki z cukinii najpierw obtaczaj w jajku z mlekiem, a potem w bułce i serze.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, następnie frytki z cukinii przekręć i dopiecz przez 8-10 minut.
- Przygotuj sos czosnkowy: wymieszaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek z pozostałymi składnikami.
- Frytki z cukinii najlepiej smakują z sosem, mogą być też dodatkiem do mięs.
Zobacz więcej przepisów z cukinią:
Grillowana cukinia
Pasztet z cukinii
Placki z cukinii