
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 cukinie
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki mleka
- 50 g startego żółtego sera
- jajko
- 4 łyżki tartej bułki
- przyprawy według własnych upodobań: majeranek, bazylia, zioła prowansalskie
Na sos czosnkowy:
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- posiekany koperek
Przygotowanie:
- Cukinię wyszoruj i pokrój na paseczki w kształcie frytek. Jeśli cukinia jest młoda, pozostaw skórę i pestki. Jeśli nie, lepiej obrać ją ze skóry - może być już za twarda.
- Posól frytki i odstaw na 30-40 minut, aby puściły trochę soku.
- Po upływie wyznaczonego czasu cukinię odsącz na papierowym ręczniku.
- W miseczce wymieszaj roztrzepane jajko z mlekiem.
- W drugiej miseczce wymieszaj bułkę tartą z serem żółtym oraz przyprawami.
- Frytki z cukinii najpierw obtaczaj w jajku z mlekiem, a potem w bułce i serze.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, następnie frytki przekręć i dopiecz przez 8-10 minut.
- Przygotuj sos: wymieszaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek z pozostałymi składnikami.
- Frytki najlepiej smakują z sosem, mogą być też dodatkiem do mięs.
Zobacz też:
Doskonała lazania z cukinii Cukinia faszerowana mięsem na kilka sposobów