Frytki z cukinii pieczone w piekarniku - przepis

Frytki z cukinii to mniej kaloryczna alternatywa klasycznych frytek ziemniaczanych. Frytki z cukinii zrobisz równie szybko, co te tradycyjne - by były bardziej fit, upiecz je w piekarniku, zamiast smażyć.
Weronika Kwaśniak / 02.07.2021 08:07
DRUKUJ PRZEPIS
Frytki z cukinii pieczone w piekarniku - przepis fot. Adobe Stock, Magdalena Bujak
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 średniej wielkości cukinie,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki mleka,
  • 50 g startego żółtego sera,
  • jajko,
  • 4 łyżki tartej bułki,
  • przyprawy według własnych upodobań: majeranek, bazylia, zioła prowansalskie.

Na sos czosnkowy:

  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • posiekany koperek.
Przygotowanie:

Frytki z cukinii świetnie smakują w panierce z bułki tartej i tartego sera żółtego. Jeśli używasz młodej cukinii, nie musisz obierać jej ze skórki. Wystarczy wtedy porządnie ją wyszorować. Frytki z cukinii mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do szybkiego obiadu.

  1. Cukinię wyszoruj i pokrój na paseczki w kształcie frytek. Jeśli cukinia jest młoda, pozostaw skórę i pestki. Jeśli nie, lepiej obrać ją ze skóry - może być już za twarda.
  2. Posól frytki z cukinii i odstaw na 30-40 minut, aby puściły trochę soku.
  3. Po upływie wyznaczonego czasu, cukinię odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru wody.
  4. W miseczce wymieszaj roztrzepane jajko z mlekiem.
  5. W drugiej miseczce wymieszaj bułkę tartą z serem żółtym oraz przyprawami.
  6. Frytki z cukinii najpierw obtaczaj w jajku z mlekiem, a potem w bułce i serze.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, następnie frytki z cukinii przekręć i dopiecz przez 8-10 minut.
  8. Przygotuj sos czosnkowy: wymieszaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek z pozostałymi składnikami.
  9. Frytki z cukinii najlepiej smakują z sosem, mogą być też dodatkiem do mięs.

Zobacz więcej przepisów z cukinią:
Grillowana cukinia
Pasztet z cukinii
Placki z cukinii

DRUKUJ PRZEPIS