Przepis na pyszne i zdrowe frytki z cukinii

To mniej kaloryczna alternatywa przekąski z ziemniaków. Frytki z cukinii zrobisz równie szybko, co te tradycyjne.
Weronika Kwaśniak / 10.08.2016 07:07
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis na pyszne i zdrowe frytki z cukinii fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 cukinie
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki mleka
  • 50 g startego żółtego sera
  • jajko
  • 4 łyżki tartej bułki
  • przyprawy według własnych upodobań: majeranek, bazylia, zioła prowansalskie

Na sos czosnkowy:

  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • posiekany koperek
Przygotowanie:
  1. Cukinię wyszoruj i pokrój na paseczki w kształcie frytek. Jeśli cukinia jest młoda, pozostaw skórę i pestki. Jeśli nie, lepiej obrać ją ze skóry - może być już za twarda.
  2. Posól frytki i odstaw na 30-40 minut, aby puściły trochę soku.
  3. Po upływie wyznaczonego czasu cukinię odsącz na papierowym ręczniku.
  4. W miseczce wymieszaj roztrzepane jajko z mlekiem.
  5. W drugiej miseczce wymieszaj bułkę tartą z serem żółtym oraz przyprawami.
  6. Frytki z cukinii najpierw obtaczaj w jajku z mlekiem, a potem w bułce i serze.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, następnie frytki przekręć i dopiecz przez 8-10 minut.
  8. Przygotuj sos: wymieszaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek z pozostałymi składnikami.
  9. Frytki najlepiej smakują z sosem, mogą być też dodatkiem do mięs.

Zobacz też:
Doskonała lazania z cukinii Cukinia faszerowana mięsem na kilka sposobów

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)