Składniki:
- 250 g makaronu tagliatelle
- 3 małe cukinie bez pestek i bez skóry
- 150 ml gęstej śmietany
- 20 g suszonych pomidorów
- 50 ml miksu tłuszczów do smażenia
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek posiekanego czosnku
- 30 g startego parmezanu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis Pascala Brodnickiego na tagliatelle z cukinią!
- Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.
- Obrane cukinie oraz suszone pomidory pokrój w słupki.
- Na rozgrzaną patelnię wlej miks tłuszczów do smażenia.
- Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
- Wrzuć czosnek, cukinie i suszone pomidory i podsmażaj przez 5 minut na dużym ogniu.
- Zmniejsz ogień i dodaj śmietanę, sól i pieprz.
- Podgotuj całość 2 minuty.
- Dodaj makaron na patelnię i wymieszaj, by całość pokrył sos.
- Nałóż porcje na talerze, udekoruj natką i parmezanem.
Materiały prasowe, Rama smaż jak szef kuchni!
Zobacz więcej przepisów z makaronem:
Makaron bolognese - przepis
Cannelloni z mięsem - przepis
Sałatka z makaronem - 15 przepisów
Makaron z owocami morza - przepis
Sałatka z makaronem i kurczakiem - przepis