Ketchup z cukinii - sprawdzony przepis

Cukinia świetnie sprawdzi się jako składnik ketchupu - ketchup z cukinii jest słodko-kwaśny. Dodaj koncentrat pomidorowy, jabłko, paprykę w proszku. Pasteryzuj w piekarniku lub odwróć słoik do góry dnem.
Weronika Kwaśniak / 23.06.2020 07:05
DRUKUJ PRZEPIS
Ketchup z cukinii - sprawdzony przepis fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 35 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 kg cukinii,
  • 1/2 kg cebuli,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 szklanka octu 10%,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • sól i pieprz,
  • 300 g koncentratu pomidorowego.
Przygotowanie:

Choć może to być zaskoczeniem, ketchup z cukinii nie jest zielony ani wodnisty. Cukinia stanowi składową część ketchupu, którego bazą jest koncentrat pomidorowy. 

Ketchup z cukinii jest bardziej lekkostrawny, orzeźwiający i w sam raz dla dzieci. Sprawdzi się jako sos do frytek, nuggetsów czy innych przekąsek, do których zwykło się dodawać tradycyjny ketchup.

Ketchup z cukinii

  1. Cebulę obierz i pokrój w paski.
  2. Obraną cukinię zetrzyj na tarce.
  3. Warzywa na ketchup z cukinii posyp solą i odstaw na kilka godzin.
  4. Po tym czasie gotuj razem z powstałym sosem, aż zmiękną.
  5. Dodaj cukier, ocet, gotuj kolejne 20 minut.
  6. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy, gotuj i często mieszaj do momentu, aż ketchup z cukinii będzie gęstniał.
  7. Zmiksuj całość blenderem.
  8. Przełóż ketchup z cukinii do wyparzonych słoików i pasteryzuj ok. 10 minut.

Zobacz inne przepisy na dania z cukinii:
Sałatka z grillowanej cukinii sprawdzi się na lunch do pracy Kurczak z bakłażanem i cukinią to idealny letni obiad Zobacz pomysł na pizzę z cukinią

DRUKUJ PRZEPIS