Jak zrobić ketchup z cukinii? Przepis, składniki i przygotowanie

Doskonały dodatek nie tylko do frytek. Własnoręcznie wykonany jest dużo zdrowszy niż ten ze sklepu.
Weronika Kwaśniak / 01.10.2014 07:05
DRUKUJ PRZEPIS
Jak zrobić ketchup z cukinii? Przepis, składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 kg cukinii
  • 1/2 kg cebuli
  • 3 czerwone papryki
  • szklanka cukru
  • szklanka octu 10%
  • po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki oraz pieprzu
  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki soli
Przygotowanie:

Podstawowy przepis

  1. Paprykę i cebulę obierz i pokrój w paski.
  2. Obraną cukinię zetrzyj na tarce.
  3. Warzywa posyp solą i odstaw na kilka godzin.
  4. Po tym czasie gotuj razem z powstałym sosem, aż zmiękną.
  5. Dodaj cukier, ocet, gotuj kolejne 20 minut.
  6. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy, gotuj i często mieszaj do momentu, aż ketchup będzie gęstniał.
  7. Zmiksuj całość blenderem.
  8. Przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj ok. 10 minut.

Zobacz inne przepisy na dania z cukinii:
Sałatka z grillowanej cukinii sprawdzi się na lunch do pracy. Kurczak z bakłażanem i cukinią to idealny letni obiad. Zobacz pomysł na pizzę z cukinią.

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/19.07.2018 12:06
Sos zrobilem uwzgledniajac poprawki Daniela i wyszedl bardzo dobry. Pol szklanki octu i 3 lyzeczki soli to maks. Polecam przepis.
/01.07.2018 16:07
Zrobiłem zgodnie z proporcjami i... Tragedia. Smak soli z octem. Zdecydowanie 3 łyżeczki a nie łyżki soli i maksymalnie pół szklanki octu.