Filet z kurczaka z cukinią - przepis

Zamiast smażyć plastry cukinii, można je upiec na grillu.
/ 23.05.2013 07:50
DRUKUJ PRZEPIS
Filet z kurczaka z cukinią - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 35 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 2 cukinie
  • 3–4 cebule dymki
  • 4 łyżki oliwy
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • zioła prowansalskie
  • świeże zioła
  • sok z cytryny
  • sos sojowy
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Filety z piersi kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, lekko spłaszcz, rozbijając trzonkiem noża. Skrop sosem sojowym oraz sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.
  2. Cukinię umyj, odetnij końce, pokrój na plasterki. Cebulę oczyść, opłucz, pokrój w piórka. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, włóż obrane i pokrojone na plasterki ząbki czosnku, podsmaż na brązowo, wyjmij i wyrzuć.
  3. Na patelnię z oliwą, na której smażony był czosnek, włóż filety z kurczaka i usmaż z obu stron na złoty kolor (po 5–6 minut z każdej strony). Dodaj cukinię oraz cebulę. Dopraw ziołami, pieprzem i solą. Podlej kilkoma łyżkami wody i duś pod przykryciem około 10 minut, aż mięso dojdzie w środku, ale cukinia się nie rozgotuje.
  4. Przed podaniem filet z kurczaka posyp wiórkami startego sera i posiekanymi świeżymi ziołami.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA