Składniki:
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 2 cukinie
- 3–4 cebule dymki
- 4 łyżki oliwy
- 2–3 ząbki czosnku
- 2 łyżki startego żółtego sera
- zioła prowansalskie
- świeże zioła
- sok z cytryny
- sos sojowy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Filety z piersi kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, lekko spłaszcz, rozbijając trzonkiem noża. Skrop sosem sojowym oraz sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.
- Cukinię umyj, odetnij końce, pokrój na plasterki. Cebulę oczyść, opłucz, pokrój w piórka. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, włóż obrane i pokrojone na plasterki ząbki czosnku, podsmaż na brązowo, wyjmij i wyrzuć.
- Na patelnię z oliwą, na której smażony był czosnek, włóż filety z kurczaka i usmaż z obu stron na złoty kolor (po 5–6 minut z każdej strony). Dodaj cukinię oraz cebulę. Dopraw ziołami, pieprzem i solą. Podlej kilkoma łyżkami wody i duś pod przykryciem około 10 minut, aż mięso dojdzie w środku, ale cukinia się nie rozgotuje.
- Przed podaniem filet z kurczaka posyp wiórkami startego sera i posiekanymi świeżymi ziołami.