Lin pieczony z oregano na pierzynce z papryki, ziemniaków i cukinii - przepis
Jeśli nie lubisz oregano, do pasty, którą smarujesz ryby możesz dodać posiekaną bazylię, rozmaryn lub natkę pietruszki.

- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 08.03.2013, 10:12
Reklama
Ilość kalorii: 330
Czas przygotowania: 65 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 2 mrożone liny (każdy po 50–60 dag)
- duży pęczek oregano
- 5 dużych ząbków czosnku
- sok z cytryny
- 10 łyżek oliwy
- 4 średnie ziemniaki
- papryka żółta
- papryka czerwona
- cukinia
- po gałązce tymianku i rozmarynu
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Ryby rozmroź na dolnej półce w lodówce, opłucz, osusz delikatnie papierowym ręcznikiem. Oregano oraz czosnek drobno posiekaj. Wymieszaj z sokiem z cytryny, 3 łyżkami oliwy, oraz szczyptą soli oraz świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowaną pastą posmaruj środki ryb.
- Papryki umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i białe błonki, miąższ pokrój w paski. Cukinię pokrój w plastry. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Wymieszaj z 5 łyżkami oliwy, oderwanymi z gałązek igiełkami rozmarynu i listkami tymianku. Dopraw solą i pieprzem.
- Warzywa wyłóż na blachę do pieczenia, na wierzchu połóż liny. Ryby polej pozostałą oliwą. Piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Podawaj od razu.
Reklama
Reklama
Reklama