Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3 średnie cukinie
- cebula
- 1,2 litra bulionu warzywnego
- 10 dag mozzarelli
- 2 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chili
- 1/2 pęczka bazylii
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Podstawowy przepis
- Cebulę i czosnek obierz, razem z cukinią opłucz, drobno pokrój.
- Smaż w garnku na rozgrzanej oliwie przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Wlej bulion, przykryj i gotuj przez około 10 minut.
- Dodaj pokrojoną mozzarellę i bazylię.
- Zmiksuj, dopraw solą, pieprzem, chili, gałką, sokiem z cytryny.
- Przelej do talerzy, obłóż porwaną dodatkową mozzarellą oraz listkami bazylii.
Zobacz inne przepisy na zupy:
Doskonała zupa kalafiorowa w kilku wersjach na upały. Kremowa i sycąca zupa z dyni, którą zawekujesz na zimę.