Te pyszne ciasta wiosenne zrobisz w kilka chwil: przygotuj je z klasycznego biszkoptu, serowej masy i świeżych owoców
fot. Adobe Stock, Y. A. Photo
Ciasto wiosenne najlepiej smakuje w towarzystwie serowej masy, galaretki oraz świeżych owoców. Możesz przygotować je na bazie biszkoptu albo masy na sernik. Wiosenne smaki podkreśli także cytryna, posiekane orzechy oraz owocowe dżemy. Zobacz te przepisy na wiosenne ciasto i zaskocz bliskich pysznym deserem.
Ciasto z wiosenną nutą przygotujesz ze składników, które na pewno masz w domu. Zamiast świeżych owoców możesz wykorzystać zeszłoroczne mrożonki, a do lekkich kremów wykorzystaj sok z cytryny i prawdziwą wanilię. Oto ciekawe pomysły na wiosenne ciasta.
Choć ciasto marchewkowe kojarzy się z jesienią, możesz przygotować je także w wersji wiosennej, zmieniając przede wszystkim zestaw przypraw oraz dodatki.
Składniki:
5-6 marchewek (ok. 350 g przed obraniem),
250 g mąki pszennej,
160 ml oleju,
3 jajka,
180 g cukru,
opakowanie cukru wanilinowego,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżka soku z cytryny,
płaska łyżka cukru pudru,
woda i cukier puder na lukier.
Sposób przygotowania:
Ważne! Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Jajka wbij do miski i ubij na wysokich obrotach miksera. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj mieszankę cukru zwykłego i wanilinowego.
Cały czas miksuj, aż masa stanie się lśniąca i puszysta.
Pod koniec zmniejsz obroty i powoli, partiami dolewaj olej.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, a następnie przesiej do masy jajecznej. Wymieszaj szpatułką.
Do masy dodaj sok z cytryny i startą na drobnych oczkach marchew, a następnie wymieszaj i całość przelej do formy lub keksówki. Piecz w 180 stopniach przez ok. 45-50 minut.
Po wystudzeniu udekoruj domowym lukrem, mieszając cukier puder z niewielką ilością wody. Możesz dodać też odrobinę soku z cytryny.
Sernik smakuje doskonale w wersji cytrynowej i jest genialnym szybkim ciastem do kawy. Jeśli wolisz opcję biszkoptową, a jednocześnie lubisz orzeźwiające nuty w wypiekach, możesz przygotować też pyszny cytrynowiec wg przepisu siostry Anastazji.
Składniki:
600 g twarogu sernikowego,
300 g herbatników,
4 jajka,
180 g cukru,
200 g mascarpone,
50 g masła,
skórka i sok z cytryny,
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Herbatniki zmiażdż przy pomocy malaksera, moździerza lub tłuczka.
Połącz herbatniki z wystudzonym masłem, tak aby powstała gęsta masa. Wyłóż nią całe dno formy. Opcjonalnie możesz także wyłożyć boki.
Do miski włóż twaróg, mascarpone i cukier. Ubij na średnich obrotach miksera, a kiedy wszystkie składniki się połączą.
Następnie stopniowo dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodaj sok z cytryny.
Kiedy masa będzie jednolita, dodaj mąkę i wymieszaj szpatułką lub zmiksuj krótko na niskich obrotach.
Do masy dodaj połowę skórki cytrynowej, przelej całość do formy i wstaw do piekarnika (160 stopni) na ok. godzinę.
Upieczony sernik udekoruj skórką cytrynową.
fot. Wiosenne ciasto: sernik cytrynowy/Adobe Stock, Inga
Ciasto orzechowe może być przygotowane z kremem czekoladowym albo lekką masą śmietankową. Świetnie smakuje z lukrem, dodatkiem dżemu, a także masą budyniową. Ciasto z orzechami najlepiej przygotować z mieszanki różnych orzechów - wtedy będzie miało ciekawą strukturę.
Składniki na ciasto:
5 jajek,
160 g mąki pszennej,
120 g cukru,
100 g posiekanych orzechów,
płaska łyżka proszku do pieczenia,
łyżka mąki ziemniaczanej.
Składniki na masę:
250 g serka mascarpone,
120 g cukru pudru,
kilka kropel aromatu waniliowego,
50 g miękkiego masła,
galaretka cytrynowa lub przezroczysta,
3-4 banany.
Sposób przygotowania:
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dodawaj cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach.
Dodaj żółtka i wymieszaj całość szpatułką.
Do środka przesiej obie mąki i proszek do pieczenia, ponownie zmiksuj.
Na koniec dodaj orzechy i wymieszaj ostrożnie. Przelej masę do formy i piecz w 160 stopniach przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).
Gotowy biszkopt wystudź. Galaretkę zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw.
Przygotuj masę. Do miski przełóż serek mascarpone, cukier puder oraz aromat waniliowy. Całość zmiksuj na puszystą masę.
Następnie zmiksuj z miękkim masłem.
Banany pokrój w plasterki, a wystudzony biszkopt podziel na 2 blaty. Pierwszy blat włóż do formy, posmaruj połową masy, ułóż na wierzchu banany i przykryj drugim blatem.
Wyłóż drugą porcję masy, kolejną porcję bananów. Połowę wystudzonej, ale wciąż płynnej galaretkę przelej na wierzch.
Odstaw do lodówki do stężenia.
Wskazówka: zamiast bananów możesz wykorzystać dowolne owoce. Świetnie sprawdzą się np. truskawki, maliny lub borówki.
fot. Wiosenne ciasto orzechowe/Adobe Stock, Piotr Krzeslak
Keto ciasto to temat rzeka. Można przygotować niemal każdy odpowiednik tradycyjnego ciasta – od keto sernika na zimno po keto ciasto drożdżowe. Niestety nie wystarczy wymienić w przepisach maki i cukru na ich niskowęglowodanowe odpowiedniki, dlatego keto ciasta wymagają oddzielnych przepisów. Zawierają pewne dodatki i triki, które pozwalają na przygotowanie najlepszego ciasta o niskiej zawartości węglowodanów.
Ciasto pijana śliwka jest popularne w okresie świątecznym, ale świetnie sprawdza się także jako słodka przekąska do popołudniowej kawy czy propozycja na rodzinną imprezę. Zrobisz je szybko, a czekoladowy smak wpadnie w gusta wszystkich domowników i zaproszonych gości. Oto najlepszy przepis na pijaną śliwkę siostry Anastazji.
Keto ciasto jogurtowe to pyszny i łatwy wypiek z niską zawartością węglowodanów. Bazą jest w nim jogurt grecki lub gęsty jogurt naturalny. Słodyczy nadają keto słodziki — erytrytol, ksylitol i stewia. Odkryj przepisy na puszyste keto ciasto jogurtowe z borówkami, z jabłkami, czekoladowe i bez mąki.
Red velvet cake wyróżnia się nie tylko pięknym, czerwonym kolorem, ale i wyjątkowym smakiem. Swoją nazwę zawdzięcza konsystencji biszkoptu – jest naprawdę puszysty i rozpływa się w ustach, a to wszystko przez dodatek sody oczyszczonej, która reaguje z octem winnym. Możesz przygotować klasyczne ciasto albo mini babeczki red velvet.
Kruche ciasto keto ma mało węglowodanów, za to dużo tłuszczu. Jest idealną bazą zarówno do słodkich, jak i wytrawnych wypieków np. keto tart. Przygotowanie jest niezwykle proste, a cały proces zajmuje ok. godziny. Odkryj sprawdzone przepisy na kruche ciasto keto z jajkami i bez.
Ciasto snickers siostry Anastazji to efektowny i bardzo słodki deser, który idealnie sprawdzi się do gorącej kawy, a także chłodnego letniego napoju. Przygotujesz go łatwo i szybko. Świetnie smakuje z masą kajmakową i solidnym dodatkiem orzechów, także tych solonych. Zobacz, jak przygotować pyszne ciasto snickers.
Keto ciasto z malinami może zawierać od ok. 400 do 500 kcal w jednym kawałku. Wszystko zależy od ilości tłuszczu i białka, bo najmniej energii w takim keto deserze dostarczają węglowodany, których jest w porcji jedynie kilka gramów. Najefektowniej wyglądają ciasta przekładane malinami lub kremem malinowym i z wierzchu udekorowane malinami. Można je dodatkowo posypywać wiórkami kokosowymi lub niskowęglowodanową granolą.
Keto szarlotkę najlepiej przygotować z warzyw, gdyż zawierają znacznie mniej węglowodanów. Najlepiej sięgnąć po dynie lub cukinię. Przyprawione cynamonem i gałką muszkatołową oraz słodzikiem świetnie zastąpią ciasto z jabłkami. W porcji takiej keto szarlotki będzie jedynie ok. 12 g węglowodanów, w tym ok. 4 g błonnika.
Ciasto jajko sadzone to pyszny i ekstremalnie łatwy w przygotowaniu deser, który pysznie smakuje i idealnie sprawdza się podczas ciepłych wieczorów. Przypomina nieco sernik, ale wzbogacony jest brzoskwiniami lub morelami. Możesz przygotować je na jasnym lub ciemnym spodzie. Zobacz, jak zrobić ten deser.
Chcesz przygotować pyszne, a jednocześnie modne ciasta na wieczór z przyjaciółmi lub imprezę rodzinną? Postaw na sprawdzone klasyki w nieco odświeżonej wersji. Wypróbuj przepis na tiramisu, leśny mech albo znane i lubiane ciasto-wiewiórka. Zobacz idealne przepisy na najmodniejsze ciasta.
Ciasta owsiane fit, choć nie są najmniej kalorycznymi produktami, są bardzo zdrowe. Dostarczają błonnika pokarmowego i witamin z grupy B, dobrze sycą i uzupełniają energię, którą można spożytkować nie tylko na trening. Poznaj przepisy na ciasta owsiane fit, fit babeczki owsiane, fit ciastka owsiane oraz ich kaloryczność.
Fit szarlotka to idealne aromatyczne i wilgotne dietetyczne ciasto na jesień i zimę. Oto 5 dopracowanych przepisów na fit ciasto z jabłkami: banalną sypaną fit szarlotkę, zdrową fit szarlotkę owsianą, błyskawiczną fit szarlotkę orkiszową i nie tylko. Dowiedz się, jak przygotować najsmaczniejsze szarlotki w fit wersji.
Ciasto z nektarynkami można przygotować w wersji kruchej, jogurtowej, drożdżowej albo klasycznej. Lubisz ciasta ucierane, a może w typie tarty? Bez problemu połączysz je z nektarynkami i stworzysz pyszne desery, które pozwalają zatrzymać smak wakacji na długo. Zobacz nasze propozycje na ciasto z nektarynkami.
Lekkie i puszyste ciasto na maślance ze śliwkami to przepis, który nie może nie wyjść, a dodatkowo wspaniale smakuje. Będzie idealnym towarzyszem porannego czytania książki przy filiżance kawy, a także sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań i imprez rodzinnych. Maślanka sprawi, że wypiek będzie wilgotny i doskonały w smaku.
Jeśli szukasz pomysłu na puszyste ciasto ze śliwkami, wypróbuj ten przepis. Klasyczny biszkoptowy wypiek z dodatkiem owoców, które podkreślają smak lata i wczesnej jesieni, a do tego migdałowa kruszonka - coś wspaniałego! Możesz przygotować to ciasto na imprezę rodzinną, albo zjeść je w towarzystwie kawy i balkonowych roślin.
Ciasto jogurtowe z jagodami to pyszny sposób na przemycenie owoców do popołudniowego deseru. Jogurtowe wypieki są lekkie, miękkie i puszyste, rozpływają się w ustach i pasują zarówno do mrożonej czy gorącej kawy, jak i orzeźwiającej lemoniady czy wieczornego drinka. Sprawdź nasz przepis na idealne jogurtowe ciasto.
Tarta z jeżynami to prawdziwie letnie ciasto. Jeśli chcesz, możesz jeżyny połączyć z innymi letnimi owocami, np. malinami, poziomkami, jagodami albo borówkami amerykańskimi. Nasza tarta z jeżynami jest banalnie prosta w przygotowaniu, a najlepiej smakuje serwowana z kulką lodów waniliowych.
Jeśli chcesz przygotować ciasto z borówkami bez pieczenia, potrzebujesz jedynie kilku składników i cierpliwości. Warstwowe ciasta na zimno lubią leżakować w lodówce pomiędzy kolejnymi etapami przygotowania, ale odwdzięczają się doskonałym smakiem i orzeźwiającym efektem. Możesz podać je ze świeżymi owocami, lodami albo kawałkami czekolady.
Nie jest to zdrowy deser, ale dzięki czekoladowemu ciastu z ciastek przekonasz się do wypieków, a twoje dzieci będą wniebowzięte. Potrzebujesz masło, kakao, cukier, herbatniki. Obejdziesz się bez jajek i mąki.
Porzeczkowiec to nic innego jak wilgotny kakaowy biszkopt przełożony waniliowym kremem oraz kwaśnym dżemem porzeczkowym. Sprawdzi się na każdym rodzinnym spotkaniu.
Fit ciasto czekoladowe będzie idealne dla osób dbających o linię, a także tych na diecie wegańskiej. Ma intensywny smak, jest wilgotne i idealne na do kawy.
Babka czekoladowa jest tak pyszna, że zasmakuje każdemu – szczególnie dzieciom! Ozdób ją ulubionymi orzechami i bakaliami, by jeszcze bardziej wzbogacić jej smak.
Ciasto wiewiórka to ciasto pieczone z dodatkiem jabłek i orzechów. Na górę połóż śmietanę ubitą z cukrem – możesz je również posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto z kaszy jaglanej jest naprawdę smaczne, a do tego mogą je jeść także weganie i alergicy. Polej je karmelem, możesz także dodać namoczone rodzynki.
Sernik z mascarpone ma nieco inną konsystencję, niż ten tradycyjny. Dodatek sera mascarpone sprawia, że masa serowa jest delikatniejsza i bardziej wilgotna.