Ciasto pijana śliwka siostry Anastazji jest proste w przygotowaniu, a dodatkowo jest całkiem tanim ciastem do kawy. Najważniejsze jest dobre upieczenie biszkoptu oraz "upicie" śliwek, najlepiej aromatycznym rumem.
Spis treści:
Ciasto pijana śliwka siostry Anastazji: przepis
Pyszne ciasto ze śliwkami możesz przygotować na wiele sposobów - na cieście drożdżowym, biszkoptowym lub ucieranym. Śliwki mogą być świeże albo suszone, ale w tej wersji zdecydowanie polecają się suszone!
Składniki na ciasto:
- 6 jajek,
- 180 g cukru,
- 150 g mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 50 g ciemnego kakao,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na masę śliwkową:
- 300 g suszonych śliwek,
- 500 ml mleka,
- 150 ml rumu,
- 200 g masła w temp. pokojowej,
- tabliczka czekolady,
- po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej,
- 20 g drobnego cukru.
Sposób przygotowania:
- Śliwki namocz w rumie i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, a następnie po jednym żółtku. Miksuj na wolnych obrotach przez ok. 7-10 minut. Masa musi być gęsta i puszysta.
- Do osobnej miski przesiej obie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj.
- Następnie partiami dodawaj przez sitko mieszankę, miksując na niskich obrotach.
- Na koniec całość wymieszaj szpatułką i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 35 minut. Po upieczeniu wystudź.
- Przygotuj krem. Namoczone śliwki wyjmij z rumu i pokrój w kostkę. Rumu nie wylewaj, przyda się do nasączenia biszkoptu.
- 400 ml mleka wlej do rondelka, dodaj cukier i całość zagotuj. Resztę przelej do miski i dodaj obie mąki.
- Kiedy mleko zacznie wrzeć, przelej mączną mieszankę i dokładnie mieszaj, aż powstanie gęsty budyń. Odstaw z ognia i wystudź. Możesz przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko wystudź.
- Miękkie masło ubij na puszysty krem, a następnie dodaj wystudzony budyń oraz czekoladę. Miksuj do połączenia składników. Na koniec dodaj śliwki.
- Biszkopt podziel na dwie części. Każdą z nich nasącz niewielką ilością rumu. Na pierwszy blat wyłóż masę budyniową i przykryj drugim blatem. Udekoruj wedle uznania.
- Lekko dociśnij i odstaw do "przeżarcia się" na ok. 2 godziny.
fot. Ciasto pijana śliwka siostry Anastazji przepis/Adobe Stock, skroxa
Ciasto pijana śliwka siostry Anastazji: dodatki
Ciasto "pijana śliwka" możesz dowolnie dekorować i modyfikować wypełnienie biszkoptów. Dobrym pomysłem jest nasączenie biszkoptu nie tylko w rumie, ale także w mocnej, wystudzonej kawie. Blaty możesz przed wyłożeniem masy posmarować nutellą albo kremem orzechowym, a wierzch udekorować płynną czekoladą, orzechami oraz świeżymi lub suszonymi śliwkami.
Świetnie sprawdzi się także klasyczny cukier puder oraz gotowy krem do malowania wzorów na tortach.
Czytaj także:
Przepis na red velvet cake
Cytrynowiec siostry Anastazji
Pyszne ciasto snickers siostry Anastazji