Pyszne ciasto "pijana śliwka" siostry Anastazji: zobacz, jak je przygotować i jakie wybrać do niego dodatki

Ciasto pijana śliwka siostry Anastazji fot. Adobe Stock, annapustynnikova
Ciasto pijana śliwka jest popularne w okresie świątecznym, ale świetnie sprawdza się także jako słodka przekąska do popołudniowej kawy czy propozycja na rodzinną imprezę. Zrobisz je szybko, a czekoladowy smak wpadnie w gusta wszystkich domowników i zaproszonych gości. Oto najlepszy przepis na pijaną śliwkę siostry Anastazji.
/ 17.02.2024 05:56
Ciasto pijana śliwka siostry Anastazji fot. Adobe Stock, annapustynnikova

Ciasto pijana śliwka siostry Anastazji jest proste w przygotowaniu, a dodatkowo jest całkiem tanim ciastem do kawy. Najważniejsze jest dobre upieczenie biszkoptu oraz "upicie" śliwek, najlepiej aromatycznym rumem.

Spis treści:

  1. Ciasto pijana śliwka siostry Anastazji: przepis
  2. Ciasto pijana śliwka siostry Anastazji: dodatki

Ciasto pijana śliwka siostry Anastazji: przepis

Pyszne ciasto ze śliwkami możesz przygotować na wiele sposobów - na cieście drożdżowym, biszkoptowym lub ucieranym. Śliwki mogą być świeże albo suszone, ale w tej wersji zdecydowanie polecają się suszone!

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek,
  • 180 g cukru,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 50 g ciemnego kakao,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę śliwkową:

  • 300 g suszonych śliwek,
  • 500 ml mleka,
  • 150 ml rumu,
  • 200 g masła w temp. pokojowej,
  • tabliczka czekolady,
  • po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej,
  • 20 g drobnego cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki namocz w rumie i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj  cukier, a następnie po jednym żółtku. Miksuj na wolnych obrotach przez ok. 7-10 minut. Masa musi być gęsta i puszysta.
  3. Do osobnej miski przesiej obie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj.
  4. Następnie partiami dodawaj przez sitko mieszankę, miksując na niskich obrotach.
  5. Na koniec całość wymieszaj szpatułką i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 35 minut. Po upieczeniu wystudź.
  7. Przygotuj krem. Namoczone śliwki wyjmij z rumu i pokrój w kostkę. Rumu nie wylewaj, przyda się do nasączenia biszkoptu.
  8. 400 ml mleka wlej do rondelka, dodaj cukier i całość zagotuj. Resztę przelej do miski i dodaj obie mąki.
  9. Kiedy mleko zacznie wrzeć, przelej mączną mieszankę i dokładnie mieszaj, aż powstanie gęsty budyń. Odstaw z ognia i wystudź. Możesz przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch.
  10. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko wystudź.
  11. Miękkie masło ubij na puszysty krem, a następnie dodaj wystudzony budyń oraz czekoladę. Miksuj do połączenia składników. Na koniec dodaj śliwki.
  12. Biszkopt podziel na dwie części. Każdą z nich nasącz niewielką ilością rumu. Na pierwszy blat wyłóż masę budyniową i przykryj drugim blatem. Udekoruj wedle uznania.
  13. Lekko dociśnij i odstaw do "przeżarcia się" na ok. 2 godziny.

Ciasto pijana śliwka siostry Anastazji przepis

fot. Ciasto pijana śliwka siostry Anastazji przepis/Adobe Stock, skroxa

Ciasto pijana śliwka siostry Anastazji: dodatki

Ciasto "pijana śliwka" możesz dowolnie dekorować i modyfikować wypełnienie biszkoptów. Dobrym pomysłem jest nasączenie biszkoptu nie tylko w rumie, ale także w mocnej, wystudzonej kawie. Blaty możesz przed wyłożeniem masy posmarować nutellą albo kremem orzechowym, a wierzch udekorować płynną czekoladą, orzechami oraz świeżymi lub suszonymi śliwkami.

Świetnie sprawdzi się także klasyczny cukier puder oraz gotowy krem do malowania wzorów na tortach.

Czytaj także:
Przepis na red velvet cake
Cytrynowiec siostry Anastazji
Pyszne ciasto snickers siostry Anastazji

Redakcja poleca

REKLAMA