Ciasta z orzechami na bazie korzennych przypraw i owoców to klasyczny deser, wypiekany najczęściej jesienią i zimą. Garść orzechów laskowych, włoskich lub fistaszków, warto łączyć z soczystymi jabłkami lub gruszkami, aby uzyskać pyszne i sycące ciasto. Zobacz nasze propozycje!
Spis treści:
- Klasyczne ciasto z orzechami włoskimi
- Ciasto z orzechami i jabłkami
- Ciasto marchewkowe z orzechami
- Ciasto snickers z krówką i orzechami
Klasyczne ciasto z orzechami włoskimi
Przepis na klasyczne ciasto z orzechami jest łatwy i szybki. Ten słodki, jesienny wypiek możesz przygotować w kilka chwil, kiedy koleżanka zaskoczy cię niezapowiedzianą wizytą lub kiedy nagle najdzie cię ochota na coś słodkiego do popołudniowej kawy.
Składniki:
- szklanka orzechów włoskich,
- 150 g mąki pszennej,
- 120 g mąki żytniej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3 jajka,
- starta skórka z cytryny i pomarańczy,
- pół szklanki soku z pomarańczy,
- pół szklanki cukru,
- 5 łyżek oleju roślinnego.
Sposób przygotowania:
- Orzechy włoskie posiekaj drobno za pomocą noża.
- Obie mąki wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli.
- W osobnej misce utrzyj jajka razem z cukrem.
- Dolej sok z pomarańczy oraz olej. Mokre składniki połącz z suchymi i dopraw gałką muszkatołową oraz startą skórką z pomarańczy i cytryny.
- Przełóż do formy keksowej, wysmarowanej tłuszczem.
- Gotową masę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut. Ostudzone ciasto z orzechami polej domowym lukrem.
fot. Ciasto z orzechami: klasyczny przepis/Adobe Stock, francesvdm
Ciasto z orzechami i jabłkami
Ciasto orzechowe z dodatkiem jabłek to prawdziwy ukłon w stronę jesieni. Ten pyszny smak i aromat idealnie podkreśla klimat i sprawia, że długie wieczory stają się przyjemne.
Składniki:
- 450 g mąki,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 4 średnie jabłka,
- 170 g cukru,
- szklanka posiekanych orzechów,
- łyżeczka cynamonu,
- ¾ szklanki oleju,
- 2 jajka.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Mąkę przesiej do miski razem z sodą oczyszczoną.
- Jajka utrzyj z cukrem. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze cząstki.
- Orzechy posiekaj na średniej wielkości kawałki. Mokre składniki wymieszaj z suchymi i przełóż gotową masę do wysmarowanej tłuszczem formy.
- Piecz przez 40 minut (do suchego patyczka). Tak przygotowane ciasto z orzechami doskonale smakuje z domową polewą czekoladową.
fot. Ciasto z orzechami i jabłkami/Adobe Stock, O.B.
Ciasto marchewkowe z orzechami
Marchewkowe ciasto z orzechami to pyszna propozycja dla osób, które uwielbiają nieoczywiste smaki i lubią bawić się fit przepisami. W tej wersji wykorzystaj także brązowy cukier.
Składniki:
- 300 g mąki,
- łyżeczka cynamonu,
- 120 g brązowego cukru,
- 3 szklanki startej marchewki,
- szklanka posiekanych orzechów włoskich,
- 3 jajka,
- ¾ szklanki oleju.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę do ciasta wysmaruj masłem.
- Mąkę przesiej do miski i dodaj szczyptę cynamonu. Cukier utrzyj z jajkami, a następnie cienką strużką dodaj olej.
- Orzechy włoskie posiekaj na średniej wielkości kawałki.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach.
- Wszystkie składniki połącz i przelej do formy. Włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 50 minut - piecz ciasto z orzechami do suchego patyczka.
fot. Marchewkowe ciasto z orzechami/Adobe Stock, M.studio
Ciasto snickers z krówką i orzechami
Ciasto imitujące smak batonika Snickers jest bardzo popularnym deserem, podawanym zwykle na zimno. Doskonale smakuje z kawą, zimową herbatą oraz gęstym, ciepłym kakao.
Składniki:
- ok. 750 g herbatników,
- 500 g masy krówkowej,
- 100 g orzeszków ziemnych,
- 100 g masła orzechowego (kremowego),
- 200 g miękkiego masła,
- 700 ml mleka,
- 2 proszki budyniowe o smaku waniliowym,
- 150 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Z całego mleka odlej pół szklanki, a resztę zagotuj w rondelku. W odlanej części rozpuść proszki budyniowe i wlej całość do gotującego się mleka.
- Gotowy budyń przelej do miski i wystudź całkowicie.
- W osobnej misce ubij miękkie masło na puszysty krem, a następnie stopniowo dodawaj wystudzony budyń, połowę masy krówkowej oraz masło orzechowe.
- Na dnie formy układaj warstwami herbatniki, resztę masy kajmakowej i krem budyniowy, aż wszystkie składniki się skończą. Na wierzchu ułóż warstwę herbatników i masę krówkową, już bez kremu.
- Posyp całość posiekanymi orzechami i polej ciasto z orzechami lukrem albo kremem czekoladowym.
fot. Ciasto snickers z orzechami/Adobe Stock, Cosmin
Na podstawie artykułu Sylwii Kazimierczuk opublikowanego pierwotnie 05.10.2018.
Zobacz także inne pomysły na wykorzystanie orzechów: