ciasto z orzechami fot. Adobe Stock, progressman

Pomysły na ciasta z orzechami idealne na jesienne i zimowe popołudnia

Masz ochotę na ciasta z orzechami? Wykorzystaj te 4 ciekawe wersje z na wypieki z dodatkiem marchewki, jabłek albo masy krówkowej. Przygotuj pyszne ciasta na zimno lub na ciepło i dodaj do nich orzechy włoskie lub laskowe. W każdej wersji ciasta będą pyszne i uprzyjemnią chłodne wieczory.
/ 26.10.2022 05:46
ciasto z orzechami fot. Adobe Stock, progressman

Ciasta z orzechami na bazie korzennych przypraw i owoców to klasyczny deser, wypiekany najczęściej jesienią i zimą. Garść orzechów laskowych, włoskich lub fistaszków, warto łączyć z soczystymi jabłkami lub gruszkami, aby uzyskać pyszne i sycące ciasto. Zobacz nasze propozycje!

Spis treści:

  1. Klasyczne ciasto z orzechami włoskimi
  2. Ciasto z orzechami i jabłkami
  3. Ciasto marchewkowe z orzechami
  4. Ciasto snickers z krówką i orzechami

Klasyczne ciasto z orzechami włoskimi

Przepis na klasyczne ciasto z orzechami jest łatwy i szybki. Ten słodki, jesienny wypiek możesz przygotować w kilka chwil, kiedy koleżanka zaskoczy cię niezapowiedzianą wizytą lub kiedy nagle najdzie cię ochota na coś słodkiego do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • szklanka orzechów włoskich,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 120 g mąki żytniej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3 jajka,
  • starta skórka z cytryny i pomarańczy,
  • pół szklanki soku z pomarańczy,
  • pół szklanki cukru,
  • 5 łyżek oleju roślinnego.

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy włoskie posiekaj drobno za pomocą noża.
  2. Obie mąki wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli.
  3. W osobnej misce utrzyj jajka razem z cukrem.
  4. Dolej sok z pomarańczy oraz olej. Mokre składniki połącz z suchymi i dopraw gałką muszkatołową oraz startą skórką z pomarańczy i cytryny.
  5. Przełóż do formy keksowej, wysmarowanej tłuszczem.
  6. Gotową masę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut. Ostudzone ciasto z orzechami polej domowym lukrem

ciasto z orzechami przepis
fot. Ciasto z orzechami: klasyczny przepis/Adobe Stock, francesvdm

Ciasto z orzechami i jabłkami

Ciasto orzechowe z dodatkiem jabłek to prawdziwy ukłon w stronę jesieni. Ten pyszny smak i aromat idealnie podkreśla klimat i sprawia, że długie wieczory stają się przyjemne.

Składniki:

  • 450 g mąki,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 4 średnie jabłka,
  • 170 g cukru,
  • szklanka posiekanych orzechów,
  • łyżeczka cynamonu,
  • ¾ szklanki oleju,
  • 2 jajka.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Mąkę przesiej do miski razem z sodą oczyszczoną.
  2. Jajka utrzyj z cukrem. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze cząstki.
  3. Orzechy posiekaj na średniej wielkości kawałki. Mokre składniki wymieszaj z suchymi i przełóż gotową masę do wysmarowanej tłuszczem formy.
  4. Piecz przez 40 minut (do suchego patyczka). Tak przygotowane ciasto z orzechami doskonale smakuje z domową polewą czekoladową.

ciasto z orzechami i jabłkami
fot. Ciasto z orzechami i jabłkami/Adobe Stock, O.B.

Ciasto marchewkowe z orzechami

Marchewkowe ciasto z orzechami to pyszna propozycja dla osób, które uwielbiają nieoczywiste smaki i lubią bawić się fit przepisami. W tej wersji wykorzystaj także brązowy cukier.

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 120 g brązowego cukru,
  • 3 szklanki startej marchewki,
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich,
  • 3 jajka,
  • ¾ szklanki oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę do ciasta wysmaruj masłem.
  2. Mąkę przesiej do miski i dodaj szczyptę cynamonu. Cukier utrzyj z jajkami, a następnie cienką strużką dodaj olej.
  3. Orzechy włoskie posiekaj na średniej wielkości kawałki.
  4. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach.
  5. Wszystkie składniki połącz i przelej do formy. Włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 50 minut - piecz ciasto z orzechami do suchego patyczka.

ciasto z orzechami marchewkowe
fot. Marchewkowe ciasto z orzechami/Adobe Stock, M.studio

Ciasto snickers z krówką i orzechami

Ciasto imitujące smak batonika Snickers jest bardzo popularnym deserem, podawanym zwykle na zimno. Doskonale smakuje z kawą, zimową herbatą oraz gęstym, ciepłym kakao.

Składniki:

  • ok. 750 g herbatników,
  • 500 g masy krówkowej,
  • 100 g orzeszków ziemnych,
  • 100 g masła orzechowego (kremowego),
  • 200 g miękkiego masła,
  • 700 ml mleka,
  • 2 proszki budyniowe o smaku waniliowym,
  • 150 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Z całego mleka odlej pół szklanki, a resztę zagotuj w rondelku. W odlanej części rozpuść proszki budyniowe i wlej całość do gotującego się mleka.
  2. Gotowy budyń przelej do miski i wystudź całkowicie.
  3. W osobnej misce ubij miękkie masło na puszysty krem, a następnie stopniowo dodawaj wystudzony budyń, połowę masy krówkowej oraz masło orzechowe.
  4. Na dnie formy układaj warstwami herbatniki, resztę masy kajmakowej i krem budyniowy, aż wszystkie składniki się skończą. Na wierzchu ułóż warstwę herbatników i masę krówkową, już bez kremu.
  5. Posyp całość posiekanymi orzechami i polej ciasto z orzechami lukrem albo kremem czekoladowym.

ciasto z orzechami snickers
fot. Ciasto snickers z orzechami/Adobe Stock, Cosmin

Na podstawie artykułu Sylwii Kazimierczuk opublikowanego pierwotnie 05.10.2018.

Zobacz także inne pomysły na wykorzystanie orzechów: