Jak przygotować najmodniejsze ciasta na imprezę, spotkania albo weekend z kawą i książką? Aby zaskoczyć swoich gości doskonałym, oryginalnym smakiem, sięgnij po świeżo parzoną kawę, ulubione owoce albo... liście szpinaku. Oto pomysły na przepyszne i modne wypieki.
Spis treści:
Przepisy na najmodniejsze ciasta: tiramisu
Tiramisu to słodkość, którą możesz przygotować w formie deseru w pucharku czy szklance, ale także w postaci pysznego, lekkiego ciasta. Idealnie gładka masa oraz kawowy spód sprawdzi się idealnie zarówno podczas upalnych dni, jak i jesiennych czy zimowych wieczorów.
Składniki:
- 200 g biszkoptów,
- 250 ml bardzo mocnej kawy,
- 200 g zimnej śmietanki 36%,
- 500 g serka mascarpone,
- kieliszek likieru kawowego,
- 60 g cukru pudru,
- kakao do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Najpierw zaparz mocną kawę i ostudź ją. Następnie dodaj likier. Wymieszaj.
- Każdą sztukę z połowy biszkoptów mocz w mieszance przez dosłownie sekundę, a następnie układaj na dnie blachy.
- Zimną śmietankę ubij na sztywną pianę, a pod koniec dodaj cukier puder, mascarpone i zmiksuj na gładki, aksamitny krem.
- Wyłóż połowę masy na przygotowane biszkopty. Posyp cienką warstwą kakao.
- Następnie na warstwie masy ułóż kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów.
- Pokryj kolejną warstwą kremu i posyp kakao.
- Schłodź w lodówce przed podaniem.
fot. Przepisy na najmodniejsze ciasta - tiramisu/Adobe Stock, GoSlow
Przepisy na najmodniejsze ciasta: leśny mech
Leśny mech, inaczej leśne runo lub ciasto Shrek, to ciekawy, nietypowy, a bardzo modny przepis. Aby uzyskać intensywny, zielony kolor, wykorzystaj szpinak. Możesz także sięgnąć po spirulinę lub sproszkowaną matchę. Gotowe ciasto udekoruj według uznania ulubionymi owocami, bakaliami lub orzechami.
Składniki:
- 450 g szpinaku (świeżego lub mrożonego),
- 180 g cukru,
- 3 jajka w temperaturze pokojowej,
- 160 ml oleju,
- 250 g mąki pszennej,
- 250 g zimnego mascarpone,
- 200 ml zimnej śmietanki 36%,
- 4 czubate łyżki cukru pudru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Mrożony szpinak rozmroź i odsącz z nadmiaru wody, a świeży umyj i osusz na sitku, a następnie lekko podgotuj, aż zmięknie.
- Zmiksuj na gładką masę.
- Jajka wbij do miski i utrzyj ze zwykłym cukrem na bardzo gładką, puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, wlej olej bardzo cienkim strumieniem.
- Dodaj masę szpinakową, ponownie zmiksuj na gładką masę.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiej do masy. Wymieszaj szpatułką do połączenia się składników.
- Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem, a następnie włóż do piekarnika (180 stopni) na ok. 45 minut. Piecz do suchego patyczka, a następnie wyjmij i wystudź w formie.
- Przygotuj krem. Do miski przełóż schłodzone mascarpone, śmietankę oraz cukier puder.
- Ubij mikserem na gładki, bardzo puszysty krem.
- Wystudzone ciasto przekrój na dwie części i każdą z nich posmaruj kremem. Następnie połącz oba blaty ciasta.
- Udekoruj według uznania.
- Możesz także wyłożyć cały krem na spodni blat. Wtedy wierzchni blat lekko pokrusz, aby stworzyć wrażenie mchu.
fot. Przepisy na najmodniejsze ciasta - leśny mech/Adobe Stock, ld1976
Przepisy na najmodniejsze ciasta: wiewiórka
Jabłka, orzechy i śmietankowy krem - to pomysł na pyszne ciasto-wiewiórka. Jest idealne na okres jesienno-zimowy, kiedy szczególnie chętnie sięgamy po jabłkowe przysmaki. To ciasto zdecydowanie jest w modzie.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 4 jajka w temperaturze pokojowej,
- szklanka posiekanych orzechów włoskich,
- 100 g ciemnej czekolady,
- 4 duże jabłka,
- 250 ml śmietanki 36%,
- 150 g cukru,
- 100 g roztopionego masła,
- 5 łyżek cukru pudru,
- po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej,
- 100 g bakalii,
- łyżka cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski, dodaj sodę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wymieszaj.
- Bakalie zalej gorącą wodą i mocz przez 10 minut. Masło rozpuść i wystudź.
- w tym czasie posiekaj orzechy i czekoladę, a jabłka obierz i zetrzyj na grubych oczkach.
- Do jabłek dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.
- Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i, cały czas ucierając, dodawaj stopniowo masło.
- Do masy przesiej mąkę z proszkiem, sodą i solą, a następnie zmiksuj na gładkie, jednolite ciasto.
- Dodaj jabłka, orzechy, czekoladę oraz bakalie i wymieszaj szpatułką. Przelej do formy.
- Piecz w 180 stopniach ok. 40 minut, do suchego patyczka. Wystudź.
- Mocno schłodzoną śmietankę ubij na gładki, sztywny krem, a następnie stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas miksując.
- Gotową śmietankę wyłóż na wierzch wystudzonego ciasta i schłodź w lodówce.
fot. Przepisy na najmodniejsze ciasta: wiewiórka/Adobe Stock, dusiowa
Przepisy na najmodniejsze ciasta: snickers
Ciasto snickers to pyszna przekąska, która idealnie smakuje na zimno, podana w upalne dni. Do jego przygotowania możesz wykorzystać gotowy budyń albo zrobić go samodzielnie. Zachwycisz gości, którzy śledzą trendy i lubią modne ciasta.
Składniki:
- 700 g herbatników z ząbkami,
- 500 g masy kajmakowej,
- 100 g solonych orzeszków ziemnych,
- 150 g masła orzechowego,
- 200 g miękkiego masła,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego,
- litr mleka + 2 łyżki,
- 150 g cukru,
- 100 g czekolady.
Sposób przygotowania:
- Z litra mleka odlej ok. pół szklanki, a następnie rozpuść proszki budyniowe. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem.
- Kiedy zacznie wrzeć, wlej proszki budyniowe i energicznie wymieszaj. Gotuj kilka minut, następnie zdejmij z ognia i całkowicie wystudź.
- W osobnej misce ubij miękkie masło, aż powstanie puszysta, gładka masa. Następnie dodaj zimny budyń, połowę masy kajmakowej oraz masło orzechowe. Miksuj, aż całość dobrze się połączy.
- Na dnie formy układaj naprzemiennie warstwę herbatników i kremu. Ostatnią warstwę herbatników posmaruj pozostałą masą kajmakową i posyp orzeszkami.
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, a następnie wymieszaj ją z 2 łyżkami mleka i polej gotowe ciasto.
- Całość wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
fot. Przepisy na najmodniejsze ciasta: snickers/Adobe Stock, Cosmin
Zobacz także inne przepisy na modne ciasta: