Przepisy na najmodniejsze ciasta, które zawsze smakują doskonale

przepisy na najmodniejsze ciasta fot. Adobe Stock, noirchocolate
Chcesz przygotować pyszne, a jednocześnie modne ciasta na wieczór z przyjaciółmi lub imprezę rodzinną? Postaw na sprawdzone klasyki w nieco odświeżonej wersji. Wypróbuj przepis na tiramisu, leśny mech albo znane i lubiane ciasto-wiewiórka. Zobacz idealne przepisy na najmodniejsze ciasta.
/ 10.01.2023 05:02
przepisy na najmodniejsze ciasta fot. Adobe Stock, noirchocolate

Jak przygotować najmodniejsze ciasta na imprezę, spotkania albo weekend z kawą i książką? Aby zaskoczyć swoich gości doskonałym, oryginalnym smakiem, sięgnij po świeżo parzoną kawę, ulubione owoce albo... liście szpinaku. Oto pomysły na przepyszne i modne wypieki.

Spis  treści:

  1. Tiramisu bez jajek
  2. Leśny mech
  3. Snickers
  4. Ciasto wiewiórka

Przepisy na najmodniejsze ciasta: tiramisu

Tiramisu to słodkość, którą możesz przygotować w formie deseru w pucharku czy szklance, ale także w postaci pysznego, lekkiego ciasta. Idealnie gładka masa oraz kawowy spód sprawdzi się idealnie zarówno podczas upalnych dni, jak i jesiennych czy zimowych wieczorów.

Składniki:

  • 200 g biszkoptów,
  • 250 ml bardzo mocnej kawy,
  • 200 g zimnej śmietanki 36%,
  • 500 g serka mascarpone,
  • kieliszek likieru kawowego,
  • 60 g cukru pudru,
  • kakao do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw zaparz mocną kawę i ostudź ją. Następnie dodaj likier. Wymieszaj.
  2. Każdą sztukę z połowy biszkoptów mocz w mieszance przez dosłownie sekundę, a następnie układaj na dnie blachy.
  3. Zimną śmietankę ubij na sztywną pianę, a pod koniec dodaj cukier puder, mascarpone i zmiksuj na gładki, aksamitny krem.
  4. Wyłóż połowę masy na przygotowane biszkopty. Posyp cienką warstwą kakao.
  5. Następnie na warstwie masy ułóż kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów.
  6. Pokryj kolejną warstwą kremu i posyp kakao.
  7. Schłodź w lodówce przed podaniem.

przepisy na najmodniejsze ciasta tiramisu

fot. Przepisy na najmodniejsze ciasta - tiramisu/Adobe Stock, GoSlow

Przepisy na najmodniejsze ciasta: leśny mech

Leśny mech, inaczej leśne runo lub ciasto Shrek, to ciekawy, nietypowy, a bardzo modny przepis. Aby uzyskać intensywny, zielony kolor, wykorzystaj szpinak. Możesz także sięgnąć po spirulinę lub sproszkowaną matchę. Gotowe ciasto udekoruj według uznania ulubionymi owocami, bakaliami lub orzechami.

Składniki:

  • 450 g szpinaku (świeżego lub mrożonego),
  • 180 g cukru,
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej,
  • 160 ml oleju,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g zimnego mascarpone,
  • 200 ml zimnej śmietanki 36%,
  • 4 czubate łyżki cukru pudru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mrożony szpinak rozmroź i odsącz z nadmiaru wody, a świeży umyj i osusz na sitku, a następnie lekko podgotuj, aż zmięknie.
  2. Zmiksuj na gładką masę.
  3. Jajka wbij do miski i utrzyj ze zwykłym cukrem na bardzo gładką, puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, wlej olej bardzo cienkim strumieniem.
  4. Dodaj masę szpinakową, ponownie zmiksuj na gładką masę.
  5. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiej do masy. Wymieszaj szpatułką do połączenia się składników.
  6. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem, a następnie włóż do piekarnika (180 stopni) na ok. 45 minut. Piecz do suchego patyczka, a następnie wyjmij i wystudź w formie.
  7. Przygotuj krem. Do miski przełóż schłodzone mascarpone, śmietankę oraz cukier puder.
  8. Ubij mikserem na gładki, bardzo puszysty krem.
  9. Wystudzone ciasto przekrój na dwie części i każdą z nich posmaruj kremem. Następnie połącz oba blaty ciasta.
  10. Udekoruj według uznania.
  11. Możesz także wyłożyć cały krem na spodni blat. Wtedy wierzchni blat lekko pokrusz, aby stworzyć wrażenie mchu.

przepisy na najmodniejsze ciasta leśny mech

fot. Przepisy na najmodniejsze ciasta - leśny mech/Adobe Stock, ld1976

Przepisy na najmodniejsze ciasta: wiewiórka

Jabłka, orzechy i śmietankowy krem - to pomysł na pyszne ciasto-wiewiórka. Jest idealne na okres jesienno-zimowy, kiedy szczególnie chętnie sięgamy po jabłkowe przysmaki. To ciasto zdecydowanie jest w modzie.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej,
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich,
  • 100 g ciemnej czekolady,
  • 4 duże jabłka,
  • 250 ml śmietanki 36%,
  • 150 g cukru,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej,
  • 100 g bakalii,
  • łyżka cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sodę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wymieszaj.
  2. Bakalie zalej gorącą wodą i mocz przez 10 minut. Masło rozpuść i wystudź.
  3. w tym czasie posiekaj orzechy i czekoladę, a jabłka obierz i zetrzyj na grubych oczkach.
  4. Do jabłek dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.
  5. Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i, cały czas ucierając, dodawaj stopniowo masło.
  6. Do masy przesiej mąkę z proszkiem, sodą i solą, a następnie zmiksuj na gładkie, jednolite ciasto.
  7. Dodaj jabłka, orzechy, czekoladę oraz bakalie i wymieszaj szpatułką. Przelej do formy.
  8. Piecz w 180 stopniach ok. 40 minut, do suchego patyczka. Wystudź.
  9. Mocno schłodzoną śmietankę ubij na gładki, sztywny krem, a następnie stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas miksując.
  10. Gotową śmietankę wyłóż na wierzch wystudzonego ciasta i schłodź w lodówce.

przepisy na najmodniejsze ciasta wiewiórka

fot. Przepisy na najmodniejsze ciasta: wiewiórka/Adobe Stock, dusiowa

Przepisy na najmodniejsze ciasta: snickers

Ciasto snickers to pyszna przekąska, która idealnie smakuje na zimno, podana w upalne dni. Do jego przygotowania możesz wykorzystać gotowy budyń albo zrobić go samodzielnie. Zachwycisz gości, którzy śledzą trendy i lubią modne ciasta.

Składniki:

  • 700 g herbatników z ząbkami,
  • 500 g masy kajmakowej,
  • 100 g solonych orzeszków ziemnych,
  • 150 g masła orzechowego,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • litr mleka + 2 łyżki,
  • 150 g cukru,
  • 100 g czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Z litra mleka odlej ok. pół szklanki, a następnie rozpuść proszki budyniowe. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem.
  2. Kiedy zacznie wrzeć, wlej proszki budyniowe i energicznie wymieszaj. Gotuj kilka minut, następnie zdejmij z ognia i całkowicie wystudź.
  3. W osobnej misce ubij miękkie masło, aż powstanie puszysta, gładka masa. Następnie dodaj zimny budyń, połowę masy kajmakowej oraz masło orzechowe. Miksuj, aż całość dobrze się połączy.
  4. Na dnie formy układaj naprzemiennie warstwę herbatników i kremu. Ostatnią warstwę herbatników posmaruj pozostałą masą kajmakową i posyp orzeszkami.
  5. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, a następnie wymieszaj ją z 2 łyżkami mleka i polej gotowe ciasto.
  6. Całość wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.

przepisy na najmodniejsze ciasta snickers

fot. Przepisy na najmodniejsze ciasta: snickers/Adobe Stock, Cosmin

Zobacz także inne przepisy na modne ciasta:

Puszyste ciasto na maślance ze śliwkami: ten przepis zachwyci każdego
Puszyste ciasto na maślance ze śliwkami: ten przepis zachwyci każdego
Lekkie i puszyste ciasto na maślance ze śliwkami to przepis, który nie może nie wyjść, a dodatkowo wspaniale smakuje. Będzie idealnym towarzyszem porannego czytania książki przy filiżance kawy, a także sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań i imprez rodzinnych. Maślanka sprawi, że wypiek będzie wilgotny i doskonały w smaku.
Lekkie i puszyste ciasto ze śliwkami i dodatkiem płatków migdałowych
Lekkie i puszyste ciasto ze śliwkami i dodatkiem płatków migdałowych
Jeśli szukasz pomysłu na puszyste ciasto ze śliwkami, wypróbuj ten przepis. Klasyczny biszkoptowy wypiek z dodatkiem owoców, które podkreślają smak lata i wczesnej jesieni, a do tego migdałowa kruszonka - coś wspaniałego! Możesz przygotować to ciasto na imprezę rodzinną, albo zjeść je w towarzystwie kawy i balkonowych roślin.
Intensywnie owocowe ciasto z borówkami i galaretką
Intensywnie owocowe ciasto z borówkami i galaretką
Aby przygotować pyszne, wielopoziomowe ciasto z borówkami i galaretką, potrzebujesz biszkoptu, gładkiego kremu oraz dekoracji z owoców i galaretki. Wszystko to przygotujesz w jeden wieczór, aby następnego dnia poczęstować najbliższych pysznym deserem na zimno. Zobacz, jakie to proste.
Ciasto jogurtowe z jagodami: pyszny deser na upalne dni
Ciasto jogurtowe z jagodami: pyszny deser na upalne dni
Ciasto jogurtowe z jagodami to pyszny sposób na przemycenie owoców do popołudniowego deseru. Jogurtowe wypieki są lekkie, miękkie i puszyste, rozpływają się w ustach i pasują zarówno do mrożonej czy gorącej kawy, jak i orzeźwiającej lemoniady czy wieczornego drinka. Sprawdź nasz przepis na idealne jogurtowe ciasto.
Tarta z jeżynami. Nietypowe ciasto, które pokochają wszyscy domownicy
Tarta z jeżynami. Nietypowe ciasto, które pokochają wszyscy domownicy
Tarta z jeżynami to prawdziwie letnie ciasto. Jeśli chcesz, możesz jeżyny połączyć z innymi letnimi owocami, np. malinami, poziomkami, jagodami albo borówkami amerykańskimi. Nasza tarta z jeżynami jest banalnie prosta w przygotowaniu, a najlepiej smakuje serwowana z kulką lodów waniliowych.
Idealny przepis na ciasto z borówkami bez pieczenia
Idealny przepis na ciasto z borówkami bez pieczenia
Jeśli chcesz przygotować ciasto z borówkami bez pieczenia, potrzebujesz jedynie kilku składników i cierpliwości. Warstwowe ciasta na zimno lubią leżakować w lodówce pomiędzy kolejnymi etapami przygotowania, ale odwdzięczają się doskonałym smakiem i orzeźwiającym efektem. Możesz podać je ze świeżymi owocami, lodami albo kawałkami czekolady.
Ciasteczka na walentynki. Oryginalne ciastka Linzer w kształcie serc
Ciasteczka na walentynki. Oryginalne ciastka Linzer w kształcie serc
Ciasteczka na walentynki przełożone dżemem i obsypane cukrem pudrem, przygotujesz z mielonych migdałów. Masę na ciastka możesz przygotować 2 dni przed planowanym pieczeniem i przechowywać w lodówce.
Ciasto z surowej dyni - prosty przepis
Ciasto z surowej dyni - prosty przepis
Ciasto z surowej dyni przygotujesz w kilka minut. W naszym przepisie doprawione jest skórką z pomarańczy i ekstraktem waniliowym.
Cynamonki - przepis na pyszne cynamonowe ciasteczka
Cynamonki - przepis na pyszne cynamonowe ciasteczka
Przepis na cynamonki nie należy do najłatwiejszych, ale jest wart poświęconej energii. Zacznij od przygotowania rozczynu, a następnie zagnieć drożdżowe ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
Faworki z ciasta francuskiego - błyskawiczny przepis
Faworki z ciasta francuskiego - błyskawiczny przepis
Faworki z ciasta francuskiego będą gotowe dosłownie w pół godziny. Nie wymagają smażenia - wystarczy je upiec w piekarniku.
Lekkie jogurtowe ciasto cytrynowe - zrobisz je bez jajek
Lekkie jogurtowe ciasto cytrynowe - zrobisz je bez jajek
Lekkie jogurtowe ciasto cytrynowe - zrobisz je bez jajek. Do czasu przygotowania dolicz czas pieczenia
Błyskawiczne czekoladowe ciasto z ciastek - przepis bez pieczenia
Błyskawiczne czekoladowe ciasto z ciastek - przepis bez pieczenia
Nie jest to zdrowy deser, ale dzięki czekoladowemu ciastu z ciastek przekonasz się do wypieków, a twoje dzieci będą wniebowzięte. Potrzebujesz masło, kakao, cukier, herbatniki. Obejdziesz się bez jajek i mąki.
Ciastka z płatków śniadaniowych - błyskawiczny przepis na słodki przysmak
Ciastka z płatków śniadaniowych - błyskawiczny przepis na słodki przysmak
Ciastka z płatków śniadaniowych to świetny pomysł na zdrową przekąskę między posiłkami. Do ich wykonania potrzebujesz tylko 6 składników.
Porzeczkowiec to idealne ciasto nie tylko na wiosnę. Przełóż je kremem i kwaśnym dżemem
Porzeczkowiec to idealne ciasto nie tylko na wiosnę. Przełóż je kremem i kwaśnym dżemem
Porzeczkowiec to nic innego jak wilgotny kakaowy biszkopt przełożony waniliowym kremem oraz kwaśnym dżemem porzeczkowym. Sprawdzi się na każdym rodzinnym spotkaniu.
Fit ciasto czekoladowe? To możliwe. Zobacz nasz sprawdzony przepis
Fit ciasto czekoladowe? To możliwe. Zobacz nasz sprawdzony przepis
Fit ciasto czekoladowe będzie idealne dla osób dbających o linię, a także tych na diecie wegańskiej. Ma intensywny smak, jest wilgotne i idealne na do kawy.
Ciasto bananowe z orzechami włoskimi. Pyszny i zdrowy deser
Ciasto bananowe z orzechami włoskimi. Pyszny i zdrowy deser
Ciasto bananowe to prosty sposób na szybki, smaczny i bardzo zdrowy deser. Dodaj do niego ulubione orzechy oraz bakalie.
Babka czekoladowa z polewą i orzechami. Prosty przepis na wielkanocne ciasto
Babka czekoladowa z polewą i orzechami. Prosty przepis na wielkanocne ciasto
Babka czekoladowa jest tak pyszna, że zasmakuje każdemu – szczególnie dzieciom! Ozdób ją ulubionymi orzechami i bakaliami, by jeszcze bardziej wzbogacić jej smak.
Kopiec kreta to ciasto nie tylko na wiosnę. Zobacz prosty przepis
Kopiec kreta to ciasto nie tylko na wiosnę. Zobacz prosty przepis
Kopiec kreta ma kremowy środek i pyszny kakaowy spód. Przygotowanie tego ciasta zajmuje zaledwie 25 minut, a gwarantujemy, że zasmakuje każdemu.
Ciastka z ciasta francuskiego i cynamonu. Szybkie i pyszne!
Ciastka z ciasta francuskiego i cynamonu. Szybkie i pyszne!
Ciastka z ciasta francuskiego to najszybszy sposób na szybką przekąskę. Dodaj do nich masę z masła, cukru i cynamonu.
Ciasto z kaszy jaglanej, czyli doskonały jagielnik. Zobacz przepis
Ciasto z kaszy jaglanej, czyli doskonały jagielnik. Zobacz przepis
Ciasto z kaszy jaglanej jest naprawdę smaczne, a do tego mogą je jeść także weganie i alergicy. Polej je karmelem, możesz także dodać namoczone rodzynki.
Ciasto francuskie na słodko z bitą śmietaną i dżemem - przepis
Ciasto francuskie na słodko z bitą śmietaną i dżemem - przepis
Ciasto francuskie na słodko z bitą śmietaną i dżemem to pomysł na błyskawiczny, ale efektowny deser. Jeśli masz ochotę, dodaj również pokrojone owoce.
Galaretkowiec z truskawkami - przepis na ciasto bez pieczenia
Galaretkowiec z truskawkami - przepis na ciasto bez pieczenia
Galaretkowiec z truskawkami warto przygotować na spodzie z biszkoptów. Użyj galaretki w różnych kolorach, żeby ciasto nabrało ciekawszego wyglądu.
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem - prosty przepis
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem - prosty przepis
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli masz ochotę, dodaj do nich także pokrojoną szynkę.

Redakcja poleca

REKLAMA