Pomysłów na ciasto z nektarynkami jest wiele. Możesz przygotować je w wersji kruchej lub bardziej wilgotnej, jogurtowej. Możesz także dowolnie udekorować je orzechami, lodami lub bitą śmietaną. Do koloru, do wyboru.
Spis treści:
- Kruche ciasto z nektarynkami
- Ciasto ucierane z nektarynkami
- Ciasto jogurtowe z nektarynkami
- Drożdżowe ciasto z nektarynkami
Kruche ciasto z nektarynkami
Kruche ciasto dobrze komponuje się z owocowymi sosami, lodami czy po prostu ciepłą kawą. Przygotuj je dla siebie i swoich bliskich, aby osłodzić im popołudnia i wieczory.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- kilka dużych nektarynek,
- 200 g masła,
- 4 żółtka,
- 100 g cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Nektarynki dokładnie umyj, wypestkuj, a następnie pokrój w ćwiartki.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiej do miski. Dodaj cukier zwykły i wanilinowy. Wymieszaj.
- Dodaj zimne masło i siekaj, aż powstanie kruszonka.
- Następnie wbij żółtka. Zobacz, co można zrobić z białek, które zostały.
- Najpierw połącz składniki łyżką, a następnie wyrób ciasto.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem lub olejem. Ciasto rozwałkuj i umieść w formie. Najlepiej sprawdzi się okrągła.
- Na wierzchu ułóż nektarynki i włóż ciasto do piekarnika.
- Piecz ciasto z nektarynkami w 180 stopniach ok. 45-60 minut.
fot. Kruche ciasto z nektarynkami/Adobe Stock, sashka1313
Ciasto ucierane z nektarynkami
Lekkie ciasto z nektarynkami przygotujesz na bazie ciasta ucieranego. Jest puszyste, wilgotne i świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, a także bakaliami.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- ok. 600-700 g nektarynek,
- 200 g rozpuszczonego masła,
- 150 g cukru,
- 4 jajka,
- 50 ml tłustego mleka,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Nektarynki dokładnie umyj, wypestkuj, a następnie pokrój w plastry.
- Masło rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj cukier i dobrze wymieszaj, aby cały się rozpuścił.
- Wystudź lekko, a następnie do masy wbij jajka.
- Utrzyj całość mikserem na gładki, puszysty, jasny krem.
- Do drugiej miski przesiej mąkę. Wymieszaj z cukrem wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia.
- Całość przesiej do jajecznej masy i połącz mikserem. Pod koniec wlej mleko, cały czas miksując.
- Gotową masę przelej do formy wysmarowanej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż nektarynki, lekko wciskając je w ciasto.
- Piecz ciasto z nektarynkami ok. 60 minut w 180 stopniach.
fot. Ucierane ciasto z nektarynkami/Adobe Stock, yuliiaholovchenko
Ciasto jogurtowe z nektarynkami
Jogurtowe ciasto z nektarynkami jest wilgotne i wyjątkowo puszyste. Możesz je jeść samodzielnie lub podawać z dżemem, rozpuszczoną czekoladą lub kremowym sosem waniliowym.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- kilka nektarynek,
- 200 g masła lub oleju,
- 250 ml jogurtu naturalnego,
- 180 g cukru,
- łyżka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Nektarynki umyj, wypestkuj i pokrój w kawałki.
- Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier i wymieszaj.
- Masło lub olej wlej do miski (masło wcześniej rozpuść w kąpieli wodnej i wystudź).
- Dodaj jajka oraz jogurt naturalny. Całość wymieszaj lub zmiksuj.
- Suche składniki przesiej do mokrych i wymieszaj całość szpatułką, aby powstała gładka masa.
- Przelej ją do formy, a na wierzchu ułóż kawałki nektarynek. Kika z nich wciśnij w ciasto.
- Włóż do piekarnika (190 stopni) na ok. 40-45 minut (do suchego patyczka).
fot. Jogurtowe ciasto z nektarynkami na oleju/Adobe Stock, zefirchik06
Drożdżowe ciasto z nektarynkami
Słodkie ciasto drożdżowe z nektarynkami smakuje jak pyszna, wakacyjna drożdżówka. Świetnie sprawdza się jako dodatek do szkolnego drugiego śniadania, a także jako szybka przekąska do pracy.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 4-5 nektarynek,
- 50 g świeżych drożdży,
- 100 g miękkiego masła,
- 100 g cukru,
- 3 żółtka,
- 200 ml ciepłego mleka.
Sposób przygotowania:
- Nektarynki umyj, wypestkuj i pokrój w kostkę.
- Drożdże rozdrobnij i wrzuć do wysokiego naczynia. Zasyp cukrem i zalej ciepłym, ale nie gorącym mlekiem.
- Wymieszaj i zasyp łyżką mąki. Pozostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 10 minut.
- Masło rozpuść w rondelku, a następnie wystudź.
- Mąkę przesiej do dużej miski, a następnie dodaj gotowy zaczyn drożdżowy.
- Dodaj cukier, żółtka i wystudzone masło. Lekko wymieszaj, a następnie wyrób ciasto. Możesz użyć miksera.
- Powinno być klejące i średnio gęste. Tak przygotowaną masę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut.
- W tym czasie nastaw piekarnik na 180 stopni i przygotuj formę do pieczenia. Wyłóż ją papierem i wysmaruj lekko masłem.
- Przelej ciasto, a na wierzchu poukładaj nektarynki, lekko wciskając je w masę.
- Piecz ciasto z nektarynkami ok. 40-45 minut, do suchego patyczka.
- Studź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
fot. Ciasto drożdżowe z nektarynkami/Adobe Stock, manyakotic
Czytaj także:
Fit ciasta bez pieczenia
Szybkie ciasto z gruszkami
Ciasto z mirabelkami