Pyszne ciasto snickers siostry Anastazji: zrobisz nim wrażenie na wszystkich swoich bliskich. Zobacz, jak je przygotować
Ciasto snickers siostry Anastazji to efektowny i bardzo słodki deser, który idealnie sprawdzi się do gorącej kawy, a także chłodnego letniego napoju. Przygotujesz go łatwo i szybko. Świetnie smakuje z masą kajmakową i solidnym dodatkiem orzechów, także tych solonych. Zobacz, jak przygotować pyszne ciasto snickers.

Ciasto snickers to warstwowy wypiek, który składa się z ciemnego biszkoptu, ciasta orzechowego oraz dwóch rodzajów mas - budyniowej i kajmakowej. Najlepiej smakuje, kiedy odpocznie kilka godzin - wtedy wszystkie warstwy dobrze się połączą, a całość lekko zmięknie.
Spis treści:
Przepis na ciasto snickers siostry Anastazji
Ciasto snickers to szybkie i tanie ciasto do kawy, które możesz przygotować na każdą uroczystość - zarówno spotkanie z przyjaciółką, jak i chrzciny czy komunię w domu.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek,
- 180 g cukru,
- 160 g mąki pszennej,
- 2 łyżki kakao (czubate),
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na ciasto orzechowe:
- 5 białek,
- 180 g cukru,
- 200 g mielonych lub posiekanych orzechów,
- łyżka mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na krem budyniowy:
- 5 żółtek,
- 300 g masła albo margaryny,
- 125 ml mleka,
- 80 g cukru,
- opakowanie budyniu śmietankowego.
Dodatkowo:
- 400 g kajmaku,
- orzechy do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania biszkoptu. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem. Pod koniec dodaj proszek do pieczenia.
- W osobnej misce ubij żółtka i dodaj do piany z białek. Następnie partiami dodawaj mąkę, cały czas miksując na małych obrotach.
- Gotową masę wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika (180 stopni) na 35 minut. Piecz do suchego patyczka.
- Przygotuj ciasto orzechowe. Białka ubij z cukrem na sztywno. Następnie partiami dodawaj przesiane obie mąki oraz proszek do pieczenia.
- Miksuj na małych obrotach. Pod koniec dodaj orzechy, wymieszaj i wstaw do piekarnika (180 stopni) na 45 minut.
- Kiedy biszkopty się pieką/studzą, przygotuj krem budyniowy. Żółtka utrzyj z cukrem i dodaj proszek budyniowy.
- Mleko zagotuj, a kiedy zacznie wrzeć, wlej masę żółtkową. Cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki. Zmniejsz ogień i pogotuj jeszcze ok. minutę.
- Dokładnie wystudź masę, a kiedy będzie już zimna, wymieszaj ją z masłem lub margaryną.
- Na połowę biszkoptu kakaowego wyłóż 1/3 masy budyniowej, przykryj ciastem orzechowym, posmaruj kajmakiem, dodaj drugą porcję masy i przykryj kolejnym biszkoptem.
- Na wierzch wyłóż resztę kajmaku i masy. Udekoruj polewą, orzechami lub kawałkami czekolady. Świetną dekoracją będą orzeszki siostry Anastazji, które możesz ułożyć na wierzchu lub przykleić od boku na niewielkiej ilości kajmaku.

Jak długo można przechowywać ciasto snickers?
Ponieważ snickers to tzw. ciasto masiaste, powinno być przechowywane cały czas w lodówce, szczególnie podczas letnich miesięcy. Ciasto to będzie dobre jeszcze przez 3-4 dni od upieczenia. Możesz dodatkowo je przykryć, aby masa lub biszkopty nie wchłonęła zapachów z lodówki.
Zobacz też inne przepisy siostry Anastazji: