Ciasto snickers to warstwowy wypiek, który składa się z ciemnego biszkoptu, ciasta orzechowego oraz dwóch rodzajów mas - budyniowej i kajmakowej. Najlepiej smakuje, kiedy odpocznie kilka godzin - wtedy wszystkie warstwy dobrze się połączą, a całość lekko zmięknie.
Spis treści:
Przepis na ciasto snickers siostry Anastazji
Ciasto snickers to szybkie i tanie ciasto do kawy, które możesz przygotować na każdą uroczystość - zarówno spotkanie z przyjaciółką, jak i chrzciny czy komunię w domu.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek,
- 180 g cukru,
- 160 g mąki pszennej,
- 2 łyżki kakao (czubate),
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na ciasto orzechowe:
- 5 białek,
- 180 g cukru,
- 200 g mielonych lub posiekanych orzechów,
- łyżka mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na krem budyniowy:
- 5 żółtek,
- 300 g masła albo margaryny,
- 125 ml mleka,
- 80 g cukru,
- opakowanie budyniu śmietankowego.
Dodatkowo:
- 400 g kajmaku,
- orzechy do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania biszkoptu. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem. Pod koniec dodaj proszek do pieczenia.
- W osobnej misce ubij żółtka i dodaj do piany z białek. Następnie partiami dodawaj mąkę, cały czas miksując na małych obrotach.
- Gotową masę wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika (180 stopni) na 35 minut. Piecz do suchego patyczka.
- Przygotuj ciasto orzechowe. Białka ubij z cukrem na sztywno. Następnie partiami dodawaj przesiane obie mąki oraz proszek do pieczenia.
- Miksuj na małych obrotach. Pod koniec dodaj orzechy, wymieszaj i wstaw do piekarnika (180 stopni) na 45 minut.
- Kiedy biszkopty się pieką/studzą, przygotuj krem budyniowy. Żółtka utrzyj z cukrem i dodaj proszek budyniowy.
- Mleko zagotuj, a kiedy zacznie wrzeć, wlej masę żółtkową. Cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki. Zmniejsz ogień i pogotuj jeszcze ok. minutę.
- Dokładnie wystudź masę, a kiedy będzie już zimna, wymieszaj ją z masłem lub margaryną.
- Na połowę biszkoptu kakaowego wyłóż 1/3 masy budyniowej, przykryj ciastem orzechowym, posmaruj kajmakiem, dodaj drugą porcję masy i przykryj kolejnym biszkoptem.
- Na wierzch wyłóż resztę kajmaku i masy. Udekoruj polewą, orzechami lub kawałkami czekolady. Świetną dekoracją będą orzeszki siostry Anastazji, które możesz ułożyć na wierzchu lub przykleić od boku na niewielkiej ilości kajmaku.
fot. Ciasto snickers siostry Anastazji/Adobe Stock, Ivanna Pavliuk
Jak długo można przechowywać ciasto snickers?
Ponieważ snickers to tzw. ciasto masiaste, powinno być przechowywane cały czas w lodówce, szczególnie podczas letnich miesięcy. Ciasto to będzie dobre jeszcze przez 3-4 dni od upieczenia. Możesz dodatkowo je przykryć, aby masa lub biszkopty nie wchłonęła zapachów z lodówki.
Zobacz też inne przepisy siostry Anastazji:

Najlepszy cytrynowiec siostry Anastazji: pyszny przepis, który zawsze wychodzi. Zobacz, jak zrobić to lekkie i puszyste ciasto

Najlepsze przepisy na makowiec siostry Anastazji w wersji klasycznej, japońskiej, ucieranej oraz na kruchym spodzie

Seromakowiec siostry Anastazji – tradycyjny przepis na idealne ciasto świąteczne

Pomysły na ciasta świąteczne siostry Anastazji: przygotuj bożonarodzeniowy sernik, tradycyjną babkę oraz puszyste ciasto orzechowe

Przepis na pyszne kruche ciasteczka z maszynki siostry Anastazji - zrobisz je w kilka chwil. Idealnie pasują do kawy i herbaty

Pyszne ciasto orzechowe siostry Anastazji to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Sprawdzone przepisy

Placek japoński siostry Anastazji to pyszny i sprawdzony przepis na makowiec po japońsku - idealnie miękki i słodki

12 pysznych pomysłów na sernik siostry Anastazji: z owocami, kokosami, na zimno i ciepło. Oto zbiór najlepszych przepisów

Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji to pyszna słodka przekąska, idealna do kawy i herbaty. Zrobisz go w kilka chwil

Jak przygotować idealny piernik dojrzewający siostry Anastazji? Oto oryginalny przepis i garść wskazówek

Miękkie bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi nadzieniem: oto najlepszy przepis na jagodzianki siostry Anastazji

Faworki siostry Anastazji: przepis, który nie może się nie udać. Znasz go już?
