Reklama

Ciasto snickers to warstwowy wypiek, który składa się z ciemnego biszkoptu, ciasta orzechowego oraz dwóch rodzajów mas - budyniowej i kajmakowej. Najlepiej smakuje, kiedy odpocznie kilka godzin - wtedy wszystkie warstwy dobrze się połączą, a całość lekko zmięknie.

Reklama

Spis treści:

  1. Przepis na ciasto snickers siostry Anastazji
  2. Jak długo można przechowywać ciasto snickers?

Przepis na ciasto snickers siostry Anastazji

Ciasto snickers to szybkie i tanie ciasto do kawy, które możesz przygotować na każdą uroczystość - zarówno spotkanie z przyjaciółką, jak i chrzciny czy komunię w domu.

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 180 g cukru,
  • 160 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao (czubate),
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na ciasto orzechowe:

  • 5 białek,
  • 180 g cukru,
  • 200 g mielonych lub posiekanych orzechów,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na krem budyniowy:

  • 5 żółtek,
  • 300 g masła albo margaryny,
  • 125 ml mleka,
  • 80 g cukru,
  • opakowanie budyniu śmietankowego.

Dodatkowo:

  • 400 g kajmaku,
  • orzechy do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania biszkoptu. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem. Pod koniec dodaj proszek do pieczenia.
  2. W osobnej misce ubij żółtka i dodaj do piany z białek. Następnie partiami dodawaj mąkę, cały czas miksując na małych obrotach.
  3. Gotową masę wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika (180 stopni) na 35 minut. Piecz do suchego patyczka.
  4. Przygotuj ciasto orzechowe. Białka ubij z cukrem na sztywno. Następnie partiami dodawaj przesiane obie mąki oraz proszek do pieczenia.
  5. Miksuj na małych obrotach. Pod koniec dodaj orzechy, wymieszaj i wstaw do piekarnika (180 stopni) na 45 minut.
  6. Kiedy biszkopty się pieką/studzą, przygotuj krem budyniowy. Żółtka utrzyj z cukrem i dodaj proszek budyniowy.
  7. Mleko zagotuj, a kiedy zacznie wrzeć, wlej masę żółtkową. Cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki. Zmniejsz ogień i pogotuj jeszcze ok. minutę.
  8. Dokładnie wystudź masę, a kiedy będzie już zimna, wymieszaj ją z masłem lub margaryną.
  9. Na połowę biszkoptu kakaowego wyłóż 1/3 masy budyniowej, przykryj ciastem orzechowym, posmaruj kajmakiem, dodaj drugą porcję masy i przykryj kolejnym biszkoptem.
  10. Na wierzch wyłóż resztę kajmaku i masy. Udekoruj polewą, orzechami lub kawałkami czekolady. Świetną dekoracją będą orzeszki siostry Anastazji, które możesz ułożyć na wierzchu lub przykleić od boku na niewielkiej ilości kajmaku.
fot. Ciasto snickers siostry Anastazji/Adobe Stock, Ivanna Pavliuk

Jak długo można przechowywać ciasto snickers?

Ponieważ snickers to tzw. ciasto masiaste, powinno być przechowywane cały czas w lodówce, szczególnie podczas letnich miesięcy. Ciasto to będzie dobre jeszcze przez 3-4 dni od upieczenia. Możesz dodatkowo je przykryć, aby masa lub biszkopty nie wchłonęła zapachów z lodówki.

Reklama

Zobacz też inne przepisy siostry Anastazji:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...