Pyszne ciasto snickers siostry Anastazji: zrobisz nim wrażenie na wszystkich swoich bliskich. Zobacz, jak je przygotować
fot. Adobe Stock, dolphy_tv
Ciasto snickers siostry Anastazji to efektowny i bardzo słodki deser, który idealnie sprawdzi się do gorącej kawy, a także chłodnego letniego napoju. Przygotujesz go łatwo i szybko. Świetnie smakuje z masą kajmakową i solidnym dodatkiem orzechów, także tych solonych. Zobacz, jak przygotować pyszne ciasto snickers.
Ciasto snickers to warstwowy wypiek, który składa się z ciemnego biszkoptu, ciasta orzechowego oraz dwóch rodzajów mas - budyniowej i kajmakowej. Najlepiej smakuje, kiedy odpocznie kilka godzin - wtedy wszystkie warstwy dobrze się połączą, a całość lekko zmięknie.
Ciasto snickers to szybkie i tanie ciasto do kawy, które możesz przygotować na każdą uroczystość - zarówno spotkanie z przyjaciółką, jak i chrzciny czy komunię w domu.
Składniki na biszkopt:
6 jajek,
180 g cukru,
160 g mąki pszennej,
2 łyżki kakao (czubate),
łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na ciasto orzechowe:
5 białek,
180 g cukru,
200 g mielonych lub posiekanych orzechów,
łyżka mąki pszennej,
łyżka mąki ziemniaczanej,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na krem budyniowy:
5 żółtek,
300 g masła albo margaryny,
125 ml mleka,
80 g cukru,
opakowanie budyniu śmietankowego.
Dodatkowo:
400 g kajmaku,
orzechy do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem. Pod koniec dodaj proszek do pieczenia.
W osobnej misce ubij żółtka i dodaj do piany z białek. Następnie partiami dodawaj mąkę, cały czas miksując na małych obrotach.
Gotową masę wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika (180 stopni) na 35 minut. Piecz do suchego patyczka.
Przygotuj ciasto orzechowe. Białka ubij z cukrem na sztywno. Następnie partiami dodawaj przesiane obie mąki oraz proszek do pieczenia.
Miksuj na małych obrotach. Pod koniec dodaj orzechy, wymieszaj i wstaw do piekarnika (180 stopni) na 45 minut.
Kiedy biszkopty się pieką/studzą, przygotuj krem budyniowy. Żółtka utrzyj z cukrem i dodaj proszek budyniowy.
Mleko zagotuj, a kiedy zacznie wrzeć, wlej masę żółtkową. Cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki. Zmniejsz ogień i pogotuj jeszcze ok. minutę.
Dokładnie wystudź masę, a kiedy będzie już zimna, wymieszaj ją z masłem lub margaryną.
Na połowę biszkoptu kakaowego wyłóż 1/3 masy budyniowej, przykryj ciastem orzechowym, posmaruj kajmakiem, dodaj drugą porcję masy i przykryj kolejnym biszkoptem.
Na wierzch wyłóż resztę kajmaku i masy. Udekoruj polewą, orzechami lub kawałkami czekolady. Świetną dekoracją będą orzeszki siostry Anastazji, które możesz ułożyć na wierzchu lub przykleić od boku na niewielkiej ilości kajmaku.
Ponieważ snickers to tzw. ciasto masiaste, powinno być przechowywane cały czas w lodówce, szczególnie podczas letnich miesięcy. Ciasto to będzie dobre jeszcze przez 3-4 dni od upieczenia. Możesz dodatkowo je przykryć, aby masa lub biszkopty nie wchłonęła zapachów z lodówki.
Cytrynowiec siostry Anastazji idealnie sprawdza się do wspólnej kawy z bliską osobą, a także jako lekki i puszysty deser po obiedzie. Możesz przygotować go na kilka sposobów - wykorzystać obie masy do przełożenia biszkoptów albo jedną z nich posmarować ciasto z góry i po bokach. Oto przepis na pyszny cytrynowiec.
Makowiec siostry Anastazji smakuje doskonale w każdej wersji. Będzie idealny podczas wigilijnej kolacji, a także do porannej czy też popołudniowej świątecznej kawy. Wypróbuj klasyczny zawijany przepis, spróbuj makowca japońskiego, ucieranego oraz z dodatkiem jabłek. Wybierz ten, który najbardziej ci smakuje.
Seromakowiec siostry Anastazji to doskonałe świąteczne ciasto łączące dwa klasyczne bożonarodzeniowe desery: makowiec i sernik. W seromakowcu siostry Anastazji znajdują się 3 warstwy: ucierane ciasto, warstwa serowa i warstwa z masy makowej. To tradycyjny przepis na makosernik, z którego korzystają miliony Polek.
Jakie świąteczne ciasta siostry Anastazji warto postawić na wigilijnym stole? Świetnie sprawdzi się aromatyczny sernik i korzenne ciasto z orzechami. Wybierz także tradycyjną babkę albo cynamonową szarlotkę z dodatkami. Świąteczne wypieki mogą być pyszne, a przy okazji proste do przygotowania. Zobacz, jak je zrobić.
Kruche ciasteczka z maszynki siostry Anastazji przygotujesz w kilka chwil, ale musisz mieć pod ręką specjalną nakładkę do maszynki, która umożliwia tworzenie struktury ciastek. Pamiętaj też, że maszynka musi być dokładnie wyczyszczona przed pracą. Do przygotowania wystarczy ci tylko kilka składników.
Pyszne ciasto orzechowe siostry Anastazji możesz przełożyć zarówno jasnym, jak i ciemnym czekoladowym kremem. Podstawą jest upieczenie idealnego biszkoptu z dodatkiem posiekanych orzechów. Placek orzechowy świetnie komponuje się także z jabłkami oraz bakaliami. Oto sprawdzone przepisy na wypieki siostry Anastazji.
Placek japoński siostry Anastazji to przepyszna wariacja na temat tradycyjnego japońskiego makowca. Łatwo przygotujesz go z gotowej masy makowej, ale możesz także przygotować ją samodzielnie. Sekretem placka po japońsku są soczyste kawałki jabłek i dodatki w postaci czekoladowej polewy. Zobacz, jak zrobić to pyszne ciasto.
Sernik siostry Anastazji możesz przygotować na wiele sposobów. Fani klasycznych smaków na pewno docenią tradycyjny sernik na kruchym spodzie, a miłośnicy kulinarnych eksperymentów chętnie sięgną po sernik gotowany albo z dodatkiem wiórek kokosowych. Wypróbuj także dwukolorowy sernik Izaura oraz klasyczny sernik wiedeński.
Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji to doskonała propozycja na pyszne ciasto do kawy i herbaty. Podaj je na rodzinnych spotkaniach i przy okazji imprez ze znajomymi. Może wystąpić także w roli urodzinowego tortu. Wielowarstwowy, idealnie miękki wypiek możesz dowolnie udekorować np. cukrem pudrem albo orzechami.
Jak zrobić piernik dojrzewający siostry Anastazji? To pyszny, tradycyjny przepis na świąteczny wypiek. Możesz przygotować go w wersji z powidłami śliwkowymi lub bez niczego. Pamiętaj, że piernik musi "leżakować" dość długo, dlatego przygotuj do odpowiednio wcześnie, jeśli chcesz cieszyć się jego smakiem na święta.
Jak zrobić jagodzianki siostry Anastazji? Ten przepis jest bardzo prosty - wystarczy, że przygotujesz rozczyn, a następnie połączysz go z cukrem, mąką, żółtkami oraz masłem. Gotowe jagodzianki udekoruj cukrem pudrem, przygotuj domowy lukier albo wykorzystaj nasz przepis na idealnie chrupiącą kruszonkę.
Faworki siostry Anastazji są nadzwyczaj smaczne. Faworki to pyszna, chrupiąca przekąska, idealna na czas karnawału i oczywiście na tłusty czwartek. W ich przygotowaniu ważne są przede wszystkim proporcje oraz odpowiednio wycięte ciasto - wtedy chruściki będą idealne i zachwycą nawet największych niejadków. Zobacz najlepszy przepis na faworki siostry Anastazji.
Jak przygotować pyszne pączki serowe z przepisu siostry Anastazji? To banalnie proste. Odpowiednio połączone składniki pozwolą ci stworzyć idealną przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na Tłusty Czwartek, ale także w każdy dzień roku. Możesz przygotować je w wersji mini albo w tradycyjnym rozmiarze.