Zanim zdecydujesz, co przyrządzisz, przeczytaj nasze przepisy na fit tiramisu. Różnią się bardzo składem i sposobem przygotowania od klasycznego deseru. Po przeanalizowaniu składu, kaloryczności i czynności, jakie trzeba wykonać, żeby zrobić fit tiramisu, wybierz tę wersję, która najbardziej ci odpowiada.
Spis treści:
- Fit tiramisu bez biszkoptów
- Fit tiramisu z mascarpone
- Fit tiramisu bez mascarpone
- Fit tiramisu ze skyrem
Fit tiramisu bez biszkoptów
Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować fit tiramisu bez jajek, ten przepis jest dla ciebie. Pozwala przygotować mus o smaku tiramisu. Najlepiej serwować go w niewielkich szklankach lub szklanych miseczkach. Dla chętnych można podawać z biszkoptami obok. Składniki odżywcze całego musu to:
- ok. 500 kcal,
- 15 g węglowodanów,
- 5 g białka,
- 48 g tłuszczu.
Przepis wystarcza na podanie 4 niewielkich porcji, a każda z nich ma kaloryczność: 125 kcal, 3,75 g węglowodanów, 1,25 g białka i 12 g tłuszczu.
Składniki:
- ¼ szklanki kawy,
- 225 g serka mascarpone,
- 4 łyżki ksylitolu,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szklanka śmietany do ubicia,
- gorzkie kakao do smaku,
- ziarna kawy (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj w miseczce serek mascarpone z ksylitolem. Ubijaj masę, aż stanie się puszysta.
- Ubijając dalej, dodawaj stopniowo ¾ szklanki śmietany oraz ekstrakt waniliowy. Kontynuuj ubijanie, aż masa będzie zachowywała kształt pozostawiany przez trzepaczkę.
- W pozostałą śmietanę (¼ szklanki) wmieszaj dokładnie kawę.
- Nakładaj w szklane naczynia najpierw masę mascarpone, później masę kawowo-śmietanową.
- Na wierzch wlej cieniutką warstwę samej śmietany. Posyp z wierzchu kakao i udekoruj ziarnami kawy.
fot. Fit tiramisu bez biszkoptów/ Adobe Stock, Olga Bauer
Fit tiramisu z mascarpone
Ten przepis pozwala odchudzić tradycyjne tiramisu o część tłuszczu i cukru. Natomiast w smaku jest to zupełnie nieodczuwalne. Trzeba jednak dobrze zaplanować pracę, bo ten przepis na fit tiramisu wymaga długiego schładzania ciasta. Pozwala ono podać 4 porcje deseru, a w każdej z nich jest ok. 290 kcal.
Składniki:
- 300 g podłużnych biszkoptów, najlepiej włoskich Savoiardi,
- 250 g serka mascarpone,
- 250 g jogurtu odtłuszczonego,
- 2 jaja,
- białka z 2 jaj,
- 40 g ksylitolu,
- 300 g zaparzonej kawy,
- 1,5 łyżki likieru marsala (opcjonalnie),
- gorzkie kakao.
Sposób przygotowania:
- Wyjmij mascarpone na 15 min przed rozpoczęciem szykowania fit tiramisu.
- Przelej kawę na głęboki talerz.
- Oddziel żółtka od białek do dwóch oddzielnych miseczek. Ubij białka na sztywno.
- Delikatnie połącz serek mascarpone z jogurtem.
- Dodaj do żółtek ksylitol i mieszankę serka z jogurtem. Opcjonalnie dodaj likier. Ubij trzepaczką.
- Stopniowo dodawaj do masy ubite białka i wmieszaj je dokładnie szpatułką.
- Na okrągłej lub prostokątnej blaszce albo talerzu wyłóż warstwę masy.
- Szybko zanurzaj biszkopty w kawie i układaj je na masie. Nałóż na warstwę biszkoptów kolejną warstwę masy i oprósz ją kakao.
- Powtarzaj układanie warstw, aby powstały warstwy: masa, biszkopty, masa, biszkopty masa.
- Wstaw do lodówki na minimum 6 godzin.
- Wyjmij, oprósz kakao i podawaj.
fot. Fit tiramisu z mascarpone/ Adobe Stock, yuliiaholovchenko
Fit tiramisu bez mascarpone
Jak zrobić tiramisu bez serka mascarpone? Można go zastąpić innym rodzajem serka lub jogurtem. Pierwszy przepis zawiera serek philadelphia i pozwala przygotować lżejszą wersję fit tiramisu. Z przepisu można przygotować 4-6 porcji. Przy czterech kaloryczność porcji wynosi: 230 kcal (39 węglowodanów, 13 g białka, 3 g tłuszczu).
Składniki:
- 12 podłużnych biszkoptów,
- 400 ml espresso lub zwykłej zaparzonej kawy,
- 200 g odtłuszczonego serka philadelphia (lub o obniżonej zawartości tłuszczu),
- 300 g jogurtu 0% tłuszczu,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 12 łyżek stewii,
- 4 łyżki gorzkiego kakao + więcej do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Wmieszaj do kawy łyżkę kakao.
- W misce dokładnie wymieszaj serek z jogurtem, stewią i ekstraktem waniliowym. Odstaw.
- Przekrój biszkopty na połówki i nasącz je kawą.
- Układaj warstwami na przemian biszkopty i masę serową – po 2 warstwy.
- Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Wyjmij, posyp kakao i podawaj.
fot. Fit tiramisu bez mascarpone/ Adobe Stock, Victority
Fit tiramisu ze skyrem
Ten przepis nie zawiera jajek, za to ciasto szykuje się z wykorzystaniem skyru i odżywki białkowej. Jeśli nie masz jej w domu, możesz do skyru dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub pół łyżeczki startej laski wanilii. Wychodzi smacznie i zdrowo! Można użyć mleka lub napoju roślinnego. Z przepisu wychodzą 4 porcje. Każda z nich ma 381 kcal, 8,1 g tłuszczu, 56,5 g węglowodanów i 2,5 g białka.
Składniki:
- 180 g maki owsianek lub zmielonych płatków owsianych,
- 3 łyżki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżki syropu klonowego,
- 180 g „mleka” roślinnego, dowolnego lub odtłuszczonego krowiego,
- 9 łyżek zaparzonej kawy,
- 240 g jogurtu typu skyr,
- 3 łyżki waniliowej odżywki białkowej w proszku,
- gorzkie kakao do posypania.
Sposób przygotowania:
- Włącz piekarnik i ustaw temperaturę 180 stopni (160 stopni, jeśli włączony jest termoobieg).
- Zmieszaj mąkę owsianą z proszkiem do pieczenia, syropem i „mlekiem” (lub mlekiem).
- Mieszankę wyłóż na blachę wyłożoną papierem. Piecz przez ok. 10 minut.
- Dokładnie wymieszaj jogurt z odżywką białkową.
- Po upieczeniu ciasta nasącz je kawą. Przekrój je na pół.
- Na pierwszą warstwę ciasta nałóż masę jogurtową i posyp ją kakao.
- Ułóż kolejną warstwę ciasta, ponownie warstwę jogurtową i znowu posyp kakao.
- Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
fot. Fit tiramisu ze skyrem/ Adobe Stock, HLPhoto
Czytaj także:
Ciasta owsiane fit – 3 przepis na ciasto i babeczki
Fit szarlotka – z budyniem, bez cukru
Placki twarogowe fit w 4 wersjach