Fit szarlotka to doskonały przepis, jeśli masz ochotę na niskokaloryczne, jesienno-zimowe aromatyczne ciasto. Szarlotka w wersji FIT jest zdrowsza, ma niższy indeks glikemiczny i mniej kalorii, niż klasyczne przepisy na tradycyjne szarlotki. Przygotuj fit ciasto z jabłkami na specjalną okazję, na drugie śniadanie lub do kawy dla domowników. Podaj ją z naturalnymi lodami śmietankowymi z dobrym składem dla prawdziwego efektu wow.
Spis treści:
- Fit szarlotka - jak ją przygotować?
- Sypana szarlotka fit
- Fit szarlotka z budyniem
- Fit szarlotka owsiana
- Fit szarlotka orkiszowa
- Fit szarlotka na kruchym spodzie
Fit szarlotka - jak ją przygotować?
Fit szarlotka różni się od tradycyjnej szarlotki kilkoma parametrami: ma niższy indeks glikemiczny (IG), mniej kalorii i jest ogólnie zdrowsza. Oto zmiany, jakie warto wprowadzić w przepisie na klasyczną szarlotkę, by uzyskać bardziej dietetyczną fit wersję:
- zamiast białej mąki korzystaj z mąki razowej, orkiszowej lub mąki owsianej;
- jeśli zależy ci na niskim IG (indeksie glikemicznym) szarlotki, skorzystaj z rodzajów mąki polecanych dla cukrzyków, wypróbuj też fit desery dla cukrzyków z jabłkami;
- zmniejsz ilość wykorzystanego cukru;
- w fit szarlotce zamień cukier na ksylitol, erytrol lub inny niskokaloryczny słodzik;
- korzystaj obficie z jabłek w przepisach na fit szarlotki;
- do fit szarlotki dodawaj dużo cynamonu (nawet więcej, niż sugeruje przepis), jest bardzo zdrowy i działa przeciwzapalnie;
- zmniejsz ilość wykorzystywanego w przepisie tłuszczu, to najbardziej kaloryczny makroskładnik i najszybszy sposób na obniżenie kcal w fit szarlotce.
Gatunek jabłek dobierz do pożądanego efektu smakowego fit ciasta z jabłkami, ale pamiętaj, że im słodsze jabłka, tym mniej cukru i słodzika możesz wykorzystać w przepisie na fit szarlotkę (nie zawsze idealne jabłka na szarlotkę to jabłka kwaśne).
Możesz modyfikować też inne przepisy na dietetyczne ciasta, np. fit ciasta dyniowe, lub fit ciasta marchewkowe, dodając do nich jabłka i tworząc własne kompozycje fit ciast z jabłkami na bazie innych przepisów.
Sypana szarlotka fit
Sypana szarlotka fit to ekspresowe zdrowe ciasto z jabłkami bez konieczności wyrabiania klejącej masy z ciasta. Wystarczy, że wymieszasz sypkie składniki i zetrzesz jabłka: fit sypana szarlotka jest prawie gotowa.
Składniki:
- 1 kg jabłek,
- pół szklanki mąki pszennej razowej,
- pół szklanki mąki pszennej,
- szklanka kaszy manny,
- łyżka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki cynamonu,
- pół szklanki erytrolu lub innego dowolnego słodzika,
- 100 ml oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj suche składniki: mąkę, kaszę, cynamon, cukier, proszek do pieczenia.
- Jabłka zetrzyj na tarce.
- Przygotuj okrągłą formę do pieczenia o średnicy ok. 20 cm.
- Posmaruj dno formy olejem.
- Na dno formy wyłóż 1/3 masy z suchych składników.
- Wyłóż na masę połowę startych jabłek. Przykryj kolejną warstwą suchych składników.
- Na warstwie sypkich składników ułóż połowę jabłek i przykryj ostatnią warstwą sypkich składników.
- Polej wierzch równomiernie pozostałym olejem (lub rozpuszczonym masłem).
- Piecz sypaną fit szarlotkę ok. 55 minut w temperaturze 180 stopni.
fot. Sypana szarlotka fit z dodatkową kruszonką/ Adobe Stock, kate_smirnova
Fit szarlotka z budyniem
Fit szarlotka z budyniem to dietetyczny kompromis i dobry wybór dla miłośników klasycznej szarlotki z jabłkami na kruchym spodzie. Zamiast cukru w cieście kruchym jest wykorzystany ksylitlol, a masa jabłkowa nie jest dodatkowo dosłodzona. Przygotuj zdrowszą fit szarlotkę z budyniem na specjalną okazję.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 150 g płatków owsianych,
- 100 g zimnego masła,
- jajko,
- 80 g ksylitolu,
- budyń waniliowy lub śmietankowy,
- 500 ml mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- ok. 1 kg jabłek,
- łyżka cynamonu,
- ksylitol lub erytrol w pudrze do posypania.
Sposób przygotowania:
- Zmiel płatki owsiane w malakserze na mąkę.
- Wymieszaj mąkę pszenną, erytrol, proszek do pieczenia i mielone płatki owsiane.
- Dodaj zimne masło i rozetrzyj razem składniki.
- Dodaj jajko i połącz w jednolitą masę, krótko ugniatając ciasto.
- Podziel ciasto na pół i każdą kulkę zawiń w folię spożywczą. Przełóż do lodówki.
- Jabłka zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę.
- Włóż do rondla i podduś z cynamonem do zmięknięcia. Odłóż do ostudzenia.
- Ugotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstaw go do ostygnięcia.
- Niewielką prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Jedną kulę ciasta rozprowadź na dnie formy do pieczenia, tworząc cienką warstwę kruchego ciasta.
- Wyłóż na nią ostudzone jabłka i warstwę budyniu.
- Drugą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wyłóż na wierzch budyniu.
- Piecz fit szarlotkę z budyniem ok. 40-50 minut w temp. 180 stopni do zarumienienia górnej warstwy.
- Posyp gotową fit szarlotkę ksylitolem w pudrze po ostygnięciu.
fot. Fit szarlotka z budyniem/ Adobe Stock, photosimysia
Fit szarlotka owsiana
Fit szarlotka owsiana to tak naprawdę pieczone jabłka pod zdrową owsianą kruszonką. Dodatek orzechów laskowych wzmacnia smak tego fit ciasta, a wykorzystane składniki są tak zdrowe, że tę fit szarlotkę możesz jeść nawet na drugie śniadanie.
Składniki:
- 500 g jabłek,
- 20 g masła,
- 3 łyżki cynamonu,
- pół cytryny,
- 100 g płatków owsianych,
- 30 ml oleju rzepakowego,
- 100 g ksylitolu,
- 50 g orzechów laskowych.
Sposób przygotowania:
- Jabłka pokrój w plastry lub w ósemki. Nie obieraj ich ze skórki.
- Wymieszaj jabłka z dwoma łyżkami cynamonu, skrop cytryną.
- Posiekaj orzechy.
- Płatki owsiane wymieszaj z 50 g ksylitolu i pozostałym cynamonem. Dodaj orzechy i zmiel częściowo w malakserze.
- Wymieszaj masę z olejem.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem.
- Wyłóż jabłka, posyp je pozostałym ksylitolem.
- Wyłóż masę z płatków owsianych.
- Piecz fit szarlotkę przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
fot. Fit szarlotka owsiana/ Adobe Stock, Africa Studio
Błyskawiczna fit szarlotka orkiszowa
Fit szarlotka orkiszowa to najprostszy przepis na fit ciasto z jabłkami, jaki możesz sobie wyobrazić. Jeśli masz mikser, zrobisz je w kilka minut. Ta fit szarlotka jest niskotłuszczowa i przez to też niskokaloryczna. To idealny element potreningowego posiłku dla sportowców lub lekka przekąska do kawy i herbaty w trakcie nauki lub pracy.
Składniki:
- 500 g jabłek,
- cytryna,
- 2 jajka,
- 100 g erytrolu lub ksylitolu,
- szczypta soli,
- 120 g mąki orkiszowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 ml mleka,
- łyżka cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Pokrój jabłka w plasterki, zachowaj na nich skórkę.
- Wymieszaj jabłka ze skórką otartą z cytryny i sokiem z cytryny.
- Ubij jajka ze szczyptą soli. Dodaj erytrol i miksuj do uzyskania jednolitej masy.
- Dodawaj partiami do mokrych składników mąkę, mleko i mieszaj na niskich obrotach miksera.
- Wymieszaj z pozostałymi składnikami 2/3 jabłek.
- Żaroodporne naczynie o dowolnym kształcie (np. okrągłą blachę) wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto do formy i na wierzchu wyłóż pozostałe jabłka.
- Możesz posypać ciasto cynamonem.
- Piecz ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.
- Gotowe ciasto ostudź i posyp cukrem pudrem.
fot. Błyskawiczna fit szarlotka orkiszowa/ Adobe Stock, trendyrowdy
Fit szarlotka na kruchym spodzie
Składniki:
- 200 g mąki pszennej (częściowo może być mąka razowa),
- 150 g mąki owsianej,
- 100 g masła lub oleju kokosowego,
- 100 g ksylitolu lub erytrolu,
- łyżka proszku do pieczenia,
- jajko,
- ok. 1,5 kg jabłek,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- cynamon,
- 60 g orzechów włoskich lub innych najzdrowszych orzechów.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj suche składniki: mąki, ksylitol, proszek do pieczenia.
- Wyłóż suche składniki na stolnicy, dodaj masło i mieszaj z mąką nożem, tworząc kruszonkę.
- W zagłębienie w mące wbij jajko i ulep szybko kruche ciasto.
- Przełóż wyrobione ciasto do lodówki.
- Pokrój jabłka w kostkę lub na nieregularne cząstki. Odłóż jedno jabłko do dekoracji.
- Przełóż jabłka do rondla i podduszaj do zmięknięcia i uwolnienia soków mieszając je często.
- Dodaj do jabłek cynamon i skrobię.
- Zagotuj jabłka i dokładnie wymieszaj masę jabłkową do zniknięcia grudek mąki. Wymieszaj jabłka z siekanymi orzechami.
- Okrągłą blachę lub formę do tarty wylep kruchym ciastem. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
- Wyłóż masę jabłkową na kruchym cieście. Umieść na nim cząstki jabłek i kilka orzechów.
- Piecz fit szarlotkę na kruchym cieście ok. 45 minut w temp.180 stopni.
fot. Fit szarlotka na kruchym spodzie/ Adobe Stock, petrrgoskov
Czytaj także:
Fit ciasto z rabarbarem - 5 niezawodnych przepisów na pyszne, dietetyczne ciasta rabarbarowe
Fit ciasto - 5 najlepszych przepisów na dietetyczne ciasta
Fit ciasto z truskawkami - 3 apetyczne przepisy na dietetyczne ciasto truskawkowe: sernik, owsiane, jogurtowe
Fit ciasto z jagodami na 3 sposoby. Sernik, tarta i ciasto z masą budyniową. Dietetyczne i mocno jagodowe