Przepis na ciasto marchewkowe jest bardzo prosty. Potrzebujesz tylko mąki, jajek, cukru, sody oczyszczonej, oleju, kakao, przypraw i oczywiście marchewki. Można też przygotować ciasto marchewkowe dietetyczne, z kremem, bezglutenowe, z mascarpone, bez cukru, wegańskie, bez mąki, z orzechami, bez jajek, z ananasem lub polewą. Opcji jest tyle, ile podpowie ci twoja wyobraźnia.
Nie potrzebujesz specjalnych zdolności, żeby przygotować ten przepyszny deser. Puszyste i wilgotne ciasto marchewkowe pokochasz nawet, jeśli nie przepadasz za marchewką, bo jej smak nie jest w ogóle wyczuwalny. Jeśli nadal nie jesteś do niego przekonana, wypróbuj także ciasto wiewiórka, w którym marchewkę zastąpisz jabłkiem. Poznaj przepis na ciasto marchewkowe!
Ciasto marchewkowe - przepis
Składniki:
- 7 jaj,
- 3 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki oleju,
- 6 średnich marchewek,
- 3 łyżeczki sody,
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 3 szklanki mąki.
Przygotowanie:
- Cukier ucierać z olejem i dodawać po jednym jajku aż powstanie gładka masa.
- Wymieszać sypkie składniki i dodać do masy.
- Dodać marchewkę startą drobno na tarce.
- Całość wymieszać.
- Dużą blaszkę posmarować masłem i posypać bułką tartą.
- Wyłożyć ciasto na blaszkę.
- Piec ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
fot. Adobe Stock
Jak zetrzeć marchewkę na ciasto marchewkowe?
W zależności od stopnia zmielenia lub starcia warzywa, otrzymamy inną konsystencję ciasta. Ciasto marchewkowe może być przygotowane w formie puszystej babki, wilgotnego ciasta ucieranego lub muffinek z kawałkami marchewki. Sprawdź, jak przygotować warzywo, aby efekty były jak najlepsze:
- Ciasto na oleju – charakteryzuje się zbitą konsystencją i wilgotnym, gęstym wnętrzem. Zetrzyj marchew na tarce o grubych oczkach, aby smak był wyczuwalny. Dobrze komponuje się z orzechami i innymi bakaliami dodanymi do wypieku.
- Babka na maśle – do ubitego masła na puszystą masę dodaj zmiksowane puree z marchewki ( może być surowe lub po ugotowaniu na parze, co wzmocni słodycz marchewki). To nada lekkości i dodatkowo z łatwością połączy się z białkami ubitymi na sztywną, lśniącą pianę.
- Muffinki – w tym rodzaju wypieku ważne jest, aby kawałki ciasta były zmieszane tylko pobieżnie, aby uniknąć zakalca. Preferowane jest, by zetrzeć marchewkę na grubych oczkach tarki. Podkreśl jej smak mielonym cynamonem i kardamonem.
Ciasto marchewkowe dietetyczne: bez cukru i mąki
Jeśli jesteś na diecie lub unikasz mąki przennej, możesz wypróbować przepis na ciasto marchewkowe fit, w którym nie znajdziesz mąki pszennej i białego cukru. Zamiast mąki dodaj płatki owsiane górskie, które wcześniej musisz zmielić drobno w młynku do kawy. Zwykły olej możesz zamienić na kokosowy, a cukier na miód np. rzepakowy, który nie jest zbyt intensywny w smaku. Do ciasta możemy dodać orzechy lub suszoną żurawinę.
Wykonanie:
- Zetrzeć marchew drobno na tarce.
- Orzechy i żurawinę zblendować.
- Ubić białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę i dodać żółtka. Wszystko zmiksować.
- Dodać do masy marchewkę, dolać miód, oliwę nie przestając mieszać.
- Mieszamy suche składniki (proszek do pieczenia, cynamon i zmiksowane na mąkę płatki przesiane przez sitko).
- Wrzucić orzechy.
- Piec w 180° C przez około 1 godzinę.
Polewa do ciasta marchewkowego
Polewa to fantastyczne dopełnienie ciasta. Do tego marchewkowego proponujemy serek homogenizowany i żelatynę.
Składniki:
- 150 g serka homogenizowanego,
- 1 łyżeczka żelatyny.
Wykonanie:
- Rozpuszczamy żelatynę w 5 łyżkach wody.
- Podgrzewamy całość, ale nie dopuszczamy do wrzenia.
- Zdejmujemy z ognia i studzimy.
- Serek homogenizowany mieszamy z żelatyną i wstawiamy do lodówki na ok. 15-20 minut.
- Polewamy nim ostudzone ciasto marchewkowe.
Wypróbuj ciasto marchewkowe z bakaliami!
Co zrobić, aby ciasto marchewkowe nie było gorzkie?
Zwróć uwagę na rodzaj marchewek, jakie używasz. Najlepsza jest Karotka, jedna z najsłodszych odmian. Jeżeli nie masz do niej dostępu i musisz polegać na tych, które masz obecnie, wystarczy przestrzegać kilku zasad:
- Nie używaj zwiotczałych, przestarzałych i wyschniętych warzyw – to odbije się na jakości i smaku ciasta,
- Nie przechowuj marchewek razem z owocami i warzywami produkującymi etylen, takimi jak pomidory lub awokado – to sprawia, że uwolniona substancja zwiększa ryzyko rozwoju terpenoidów w marchwi, co sprawia, że są gorzkie i niesmaczne,
- Jeżeli chcesz takie wykorzystać, lepiej poddać je obróbce cieplnej i ugotować na parze lub w wodzie – co podbije słodki smak warzywa.
Ciasto marchewkowe z mascarpone
Marzy ci się ciasto marchewkowe z serem mascarpone? Zrób je według naszego tradycyjnego przepisu albo w wersji fit. Przekrój je i przełóż masą z serka mascarpone. Oto sposób na przygotowanie masy:
Składniki:
- 400 g serka mascarpone,
- 4 łyżeczki przesianego cukru pudru,
- 300 ml śmietany 30%.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i zmiksować na puszystą masę. Takie ciasto marchewkowe z pewnością ucieszy każde podniebienie!
Jak udekorować ciasto marchewkowe?
Klasyczna dekoracja składa się z kremu z serka typu philadelphia lub lukru cytrynowego. Można urozmaicić ją o dodatek marchewek z masy cukrowej lub bitej śmietany. Istnieją też inne wersje:
- Przygotuj kandyzowane świderki z marchewki – wystarczy za pomocą temperówki do warzyw zetrzeć kilka plastrów warzywa i zamoczyć w syropie cukrowym, takim który jest przygotowywany do bezy szwajcarskiej.
- Siekane orzechy – posiekane i podprażone na suchej patelni orzechy, rozsyp na wierzchu ciasta marchewkowego.
- Krem maślany – ubite masło na puszystą masę połączone z kremówką możesz włożyć w szprycę i przygotować rozetki, którymi udekorujesz ciasto.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 14.02.2017 r.
Więcej przepisów na pyszne desery: