ciasto marchewkowe fot. Adobe Stock

Jak zrobić ciasto marchewkowe, które zawsze się udaje? Sprawdzony przepis

Ciasto marchewkowe jest pyszne i ma naprawdę wiele wersji. Wypróbuj wersję z serkiem mascarpone, bez glutenu lub ciasto marchewkowe fit.
Sylwia Kazimierczuk / 28.02.2020 11:39
ciasto marchewkowe fot. Adobe Stock

Przepis na ciasto marchewkowe jest bardzo prosty. Potrzebujesz tylko mąki, jajek, cukru, sody oczyszczonej, oleju, kakao, przypraw i oczywiście marchewki. Można też przygotować ciasto marchewkowe dietetyczne, z kremem, bezglutenowe, z mascarpone, bez cukru, wegańskie, bez mąki, z orzechami, bez jajek, z ananasem lub polewą. Opcji jest tyle, ile podpowie ci twoja wyobraźnia.

Nie potrzebujesz specjalnych zdolności, żeby przygotować ten przepyszny deser. Puszyste i wilgotne ciasto marchewkowe pokochasz nawet, jeśli nie przepadasz za marchewką, bo jej smak nie jest w ogóle wyczuwalny. Jeśli nadal nie jesteś do niego przekonana, wypróbuj także ciasto wiewiórka, w którym marchewkę zastąpisz jabłkiem. Poznaj przepis na ciasto marchewkowe!

Ciasto marchewkowe - przepis

Składniki:

  • 7 jaj,
  • 3 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki oleju,
  • 6 średnich marchewek,
  • 3 łyżeczki sody,
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 szklanki mąki.

Przygotowanie:

  1. Cukier ucierać z olejem i dodawać po jednym jajku aż powstanie gładka masa.
  2. Wymieszać sypkie składniki i dodać do masy.
  3. Dodać marchewkę startą drobno na tarce.
  4. Całość wymieszać.
  5. Dużą blaszkę posmarować masłem i posypać bułką tartą.
  6. Wyłożyć ciasto na blaszkę.
  7. Piec ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni C.
  8. Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!

ciasto marchewkowe fit
fot. Adobe Stock

Jak zetrzeć marchewkę na ciasto marchewkowe?

W zależności od stopnia zmielenia lub starcia warzywa, otrzymamy inną konsystencję ciasta. Ciasto marchewkowe może być przygotowane w formie puszystej babki, wilgotnego ciasta ucieranego lub muffinek z kawałkami marchewki. Sprawdź, jak przygotować warzywo, aby efekty były jak najlepsze:

  • Ciasto na oleju – charakteryzuje się zbitą konsystencją i wilgotnym, gęstym wnętrzem. Zetrzyj marchew na tarce o grubych oczkach, aby smak był wyczuwalny. Dobrze komponuje się z orzechami i innymi bakaliami dodanymi do wypieku.
  • Babka na maśle – do ubitego masła na puszystą masę dodaj zmiksowane puree z marchewki ( może być surowe lub po ugotowaniu na parze, co wzmocni słodycz marchewki). To nada lekkości i dodatkowo z łatwością połączy się z białkami ubitymi na sztywną, lśniącą pianę.
  • Muffinki – w tym rodzaju wypieku ważne jest, aby kawałki ciasta były zmieszane tylko pobieżnie, aby uniknąć zakalca. Preferowane jest, by zetrzeć marchewkę na grubych oczkach tarki. Podkreśl jej smak mielonym cynamonem i kardamonem.

Ciasto marchewkowe dietetyczne: bez cukru i mąki

Jeśli jesteś na diecie lub unikasz mąki przennej, możesz wypróbować przepis na ciasto marchewkowe fit, w którym nie znajdziesz mąki pszennej i białego cukru. Zamiast mąki dodaj płatki owsiane górskie, które wcześniej musisz zmielić drobno w młynku do kawy. Zwykły olej możesz zamienić na kokosowy, a cukier na miód np. rzepakowy, który nie jest zbyt intensywny w smaku. Do ciasta możemy dodać orzechy lub suszoną żurawinę.

Wykonanie:

  1. Zetrzeć marchew drobno na tarce.
  2. Orzechy i żurawinę zblendować.
  3. Ubić białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę i dodać żółtka. Wszystko zmiksować.
  4. Dodać do masy marchewkę, dolać miód, oliwę nie przestając mieszać.
  5. Mieszamy suche składniki (proszek do pieczenia, cynamon i zmiksowane na mąkę płatki przesiane przez sitko).
  6. Wrzucić orzechy.
  7. Piec w 180° C przez około 1 godzinę.

Polewa do ciasta marchewkowego

Polewa to fantastyczne dopełnienie ciasta. Do tego marchewkowego proponujemy serek homogenizowany i żelatynę.

Składniki: 

  • 150 g serka homogenizowanego,
  • 1 łyżeczka żelatyny.

Wykonanie:

  1. Rozpuszczamy żelatynę w 5 łyżkach wody.
  2. Podgrzewamy całość, ale nie dopuszczamy do wrzenia.
  3. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  4. Serek homogenizowany mieszamy z żelatyną i wstawiamy do lodówki na ok. 15-20 minut.
  5. Polewamy nim ostudzone ciasto marchewkowe.

Wypróbuj ciasto marchewkowe z bakaliami!

Co zrobić, aby ciasto marchewkowe nie było gorzkie?

Zwróć uwagę na rodzaj marchewek, jakie używasz. Najlepsza jest Karotka, jedna z najsłodszych odmian. Jeżeli nie masz do niej dostępu i musisz polegać na tych, które masz obecnie, wystarczy przestrzegać kilku zasad:

  • Nie używaj zwiotczałych, przestarzałych i wyschniętych warzyw – to odbije się na jakości i smaku ciasta,
  • Nie przechowuj marchewek razem z owocami i warzywami produkującymi etylen, takimi jak pomidory lub awokado – to sprawia, że uwolniona substancja zwiększa ryzyko rozwoju terpenoidów w marchwi, co sprawia, że są gorzkie i niesmaczne,
  • Jeżeli chcesz takie wykorzystać, lepiej poddać je obróbce cieplnej i ugotować na parze lub w wodzie – co podbije słodki smak warzywa.

Ciasto marchewkowe z mascarpone

Marzy ci się ciasto marchewkowe z serem mascarpone? Zrób je według naszego tradycyjnego przepisu albo w wersji fit. Przekrój je i przełóż masą z serka mascarpone. Oto sposób na przygotowanie masy:

Składniki:

  • 400 g serka mascarpone,
  • 4 łyżeczki przesianego cukru pudru,
  • 300 ml śmietany 30%.

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i zmiksować na puszystą masę. Takie ciasto marchewkowe z pewnością ucieszy każde podniebienie!

Jak udekorować ciasto marchewkowe?

Klasyczna dekoracja składa się z kremu z serka typu philadelphia lub lukru cytrynowego. Można urozmaicić ją o dodatek marchewek z masy cukrowej lub bitej śmietany. Istnieją też inne wersje:

  • Przygotuj kandyzowane świderki z marchewki – wystarczy za pomocą temperówki do warzyw zetrzeć kilka plastrów warzywa i zamoczyć w syropie cukrowym, takim który jest przygotowywany do bezy szwajcarskiej.
  • Siekane orzechy – posiekane i podprażone na suchej patelni orzechy, rozsyp na wierzchu ciasta marchewkowego.
  • Krem maślany – ubite masło na puszystą masę połączone z kremówką możesz włożyć w szprycę i przygotować rozetki, którymi udekorujesz ciasto.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 14.02.2017 r.

Więcej przepisów na pyszne desery:

Tiramisu bez jajek i nabiału. Prosty przepis na pyszny wegański deser
Tiramisu bez jajek i nabiału. Prosty przepis na pyszny wegański deser
Tiramisu bez jajek i nabiału to wcale nie jest nieosiągalne. Nasz przepis jest prosty i idealnie sprawdzi się dla wegan lub alergików.
Ciasto bananowe z orzechami włoskimi. Pyszny i zdrowy deser
Ciasto bananowe z orzechami włoskimi. Pyszny i zdrowy deser
Ciasto bananowe to prosty sposób na szybki, smaczny i bardzo zdrowy deser. Dodaj do niego ulubione orzechy oraz bakalie.
Lava cake, czyli przepis na czekoladowy deser z płynnym środkiem
Lava cake, czyli przepis na czekoladowy deser z płynnym środkiem
Lava cake to prosty, ale bardzo efektowny deser, którym z pewnością zachwycisz swoich bliskich. Gwarantujemy, że nie ma szans, by skończyć tylko na jednym ciastku!
Kopiec kreta to ciasto nie tylko na wiosnę. Zobacz prosty przepis
Kopiec kreta to ciasto nie tylko na wiosnę. Zobacz prosty przepis
Kopiec kreta ma kremowy środek i pyszny kakaowy spód. Przygotowanie tego ciasta zajmuje zaledwie 25 minut, a gwarantujemy, że zasmakuje każdemu.
Kruche rogaliki z marmoladą. Przepis na prostą przekąskę
Kruche rogaliki z marmoladą. Przepis na prostą przekąskę
Rogaliki z marmoladą zrobione z kruchego ciasta to pyszny pomysł na przekąskę lub deser do kawy lub herbaty. Są proste, szybkie i możesz je podać na każdą okazję.
Deser z mascarpone w kilka minut, czyli pyszne malinowe tiramisu
Deser z mascarpone w kilka minut, czyli pyszne malinowe tiramisu
Deser z mascarpone to bardzo szybki sposób, by w kilka minut przygotować coś słodkiego. Dodaj do niego świeżych malin oraz kakao bez cukru.
Pischinger z kremem kakaowym. Przepis na pyszny torcik z wafli
Pischinger z kremem kakaowym. Przepis na pyszny torcik z wafli
Pischinger to torcik z wafli przełożonych kremem kakaowym. Ozdób go orzechami i innymi ulubionymi bakaliami. Jest bardzo prosty w przygotowaniu: nie wymaga pieczenia i poradzi sobie z nim każdy.
Ciasto z kaszy jaglanej, czyli doskonały jagielnik. Zobacz przepis
Ciasto z kaszy jaglanej, czyli doskonały jagielnik. Zobacz przepis
Ciasto z kaszy jaglanej jest naprawdę smaczne, a do tego mogą je jeść także weganie i alergicy. Polej je karmelem, możesz także dodać namoczone rodzynki.
Jabłecznik - ciasto z jabłkami z budyniem, bezą lub kruszonką
Jabłecznik - ciasto z jabłkami z budyniem, bezą lub kruszonką
Lubisz proste desery z jabłkami? Klasyczny jabłecznik na pieczonym spodzie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta.
Szarlotka z kruszonką - na dużą blachę, z kokosową kruszonką
Szarlotka z kruszonką - na dużą blachę, z kokosową kruszonką
Szarlotka z kruszonką to proste w wykonaniu ciasto, które zrobisz z kilku składników. Najlepiej smakuje na kruchym cieście.
Banoffee zrób na blacie z ciastek z kajmakiem i udekoruj bananami
Banoffee zrób na blacie z ciastek z kajmakiem i udekoruj bananami
Banoffee to deser odpowiedni na każdą porę roku. Zrobisz go wyjątkowo szybko, uzupełniając słodkie warstwy.
Ciasto jogurtowo – budyniowe z jabłkami - przepis
Ciasto jogurtowo – budyniowe z jabłkami - przepis
Sprawdź przepis na proste i lekkie ciasto jogurtowo – budyniowe z jabłkami!
Kokosowo-migdałowe ciasto bez pieczenia – przepis
Kokosowo-migdałowe ciasto bez pieczenia – przepis
Wypróbuj przepis na kokosowo-migdałowe ciasto bez pieczenia. Jest bardzo łatwe do przygotowania i nie wymaga wiele czasu!
Przepis na zdrowe ciasto czekoladowe
Przepis na zdrowe ciasto czekoladowe
Czy ciasto czekoladowe może być zdrowe? Tak, zwłaszcza to według przepisu dr. Joela Fuhrmana. Wypróbuj przepis na ciasto czekoladowe, do użycia którego wykorzystano jedynie naturalne składniki.
Ciasto mandarynkowe - przepis
Ciasto mandarynkowe - przepis
Polecamy przepis na odwracane ciasto mandarynkowe - dobre o każdej porze roku, a zwłaszcza na początku zimy, kiedy mandarynki są najsłodsze.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)