Cytrynowiec według przepisu siostry Anastazji to lekki biszkopt przełożony soczystymi kremami - śmietankowym i cytrynowym. Wykorzystaj w nim także kawałki ananasa, aby jeszcze bardziej "orzeźwić" przepis. Świetnie sprawdzi się jako szybkie ciasto do kawy, a także tort imprezowy czy zwykły poobiedni deser.
Spis treści:
Przepis na cytrynowiec siostry Anastazji
Ciasto cytrynowe według przepisu siostry Anastazji będzie wymagał przygotowania biszkoptu oraz dwóch kremów. Po upieczeniu dobrze jest je schłodzić przed podaniem - na zimno będzie smakować naprawdę orzeźwiająco. Jest doskonałą alternatywą dla wielkanocnej baby cytrynowej, a dzięki masie staje się świetnym deserem do popołudniowej kawki i spotkań z bliskimi.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek,
- 130 g drobnego cukru,
- 150 g mąki pszennej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka masła do wysmarowania formy.
Składniki na masę cytrynową:
- 3 cytryny,
- 180 g cukru,
- 200 g miękkiego masła,
- 3 żółtka,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego,
- kopiata łyżka mąki pszennej,
- płaska łyżka mąki pszennej,
- opakowanie cukru wanilinowego.
Składniki na masę śmietankową:
- 500 ml śmietanki 30% (mocno schłodzonej),
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 3 łyżki cukru pudru.
Dodatkowo:
- 150 g jasnych herbatników,
- puszka ananasa w zalewie.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Partiami dodaj cukier, a później po jednym żółtku. Ostrożnie miksuj na niskich obrotach, aby masa nazbyt nie opadła.
- Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksuj tylko do połączenia składników.
- Formę wysmaruj masłem i przelej do niej masę. Piecz w 170 stopniach ok. 35 minut, do suchego patyczka.
- Gotowy biszkopt wystudź w formie.
- Przygotuj krem cytrynowy. Cytryny dokładnie wyciśnij i uzupełnij wodą - finalnie musi być ok. 650 ml płynu. Przelej do rondelka, dodaj zwykły cukier i zagotuj. Pozostaw na małym ogniu.
- Proszki budyniowe rozpuść w 120 ml chłodnej wody, dodaj cukier wanilinowy oraz obie mąki. Bardzo dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek z mąki.
- Gotowy płyn przelej do gotującej się wody cytrynowej. Energicznie mieszaj, cały czas gotując na małym ogniu. Kiedy masa zgęstnieje, zdejmij z ognia, przykryj folią i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- W tym czasie przygotuj krem śmietankowy. W 60 ml bardzo ciepłej, ale nie gorącej wody rozpuść żelatynę. Musi być bardzo dobrze wymieszana.
- Do miski przelej śmietankę, dodaj cukier puder i ubij na pianę. Następnie wlej rozpuszczoną żelatynę i zmiksuj do połączenia składników.
- Wróć do wystudzonej masy cytrynowej. Dokładnie połącz ją z miękkim masłem, ucierając makutrą albo mikserem. Następnie dodaj do niej kilka pokrojonych w kostkę plasterków ananasa.
- Biszkopt podziel na dwie części. Wyłóż na każdy blat masę cytrynową i odstaw na chwilę, aby lekko stężała.
- Następnie tężejącą masę śmietanową wylej na krem cytrynowy i rozprowadź. Jeden blat ułóż na drugim, a na wierzchu ułóż herbatniki.
- Całość udekoruj wybraną polewą. Resztę masy możesz rozłożyć dookoła ciasta.
- Pozostaw w lodówce do stężenia.
fot. Cytrynowiec siostry Anastazji/Adobe Stock, olyina
Cytrynowiec siostry Anastazji: warianty
Ciasto cytrynowe według tego przepisu możesz dowolnie modyfikować. Możesz np. przygotować większą ilość biszkoptu, podzielić go na 3 lub więcej części i przełożyć kremami. Możesz także naprzemiennie stosować krem cytrynowy i śmietanowy lub całkowicie zrezygnować z tego drugiego.
Także ananasy możesz potraktować jako opcjonalne i zrezygnować z nich albo przeciwnie - dodać je także do masy śmietanowej i dodatkowo ułożyć całe plastry na wierzchu, przykryć resztką masy i dopiero wyłożyć herbatniki.
W ramach polewy możesz przygotować klasyczny krem czekoladowy albo cytrynowy lukier. Świetnie sprawdzi się także owocowa galaretka, ale ją musisz wyłożyć na ciasto dopiero, kiedy obie masy zastygną i trzymać ciasto cały czas w formie.
fot. Ciasto cytrynowe siostry Anastazji/Adobe Stock, PhotoSG
Zobacz też inne przepisy na ciasta siostry Anastazji: