Najlepszy cytrynowiec siostry Anastazji: pyszny przepis, który zawsze wychodzi. Zobacz, jak zrobić to lekkie i puszyste ciasto

cytrynowiec siostry anastazji fot. Adobe Stock, ld1976
Cytrynowiec siostry Anastazji idealnie sprawdza się do wspólnej kawy z bliską osobą, a także jako lekki i puszysty deser po obiedzie. Możesz przygotować go na kilka sposobów - wykorzystać obie masy do przełożenia biszkoptów albo jedną z nich posmarować ciasto z góry i po bokach. Oto przepis na pyszny cytrynowiec.
/ 06.01.2024 05:47
cytrynowiec siostry anastazji fot. Adobe Stock, ld1976

Cytrynowiec według przepisu siostry Anastazji to lekki biszkopt przełożony soczystymi kremami - śmietankowym i cytrynowym. Wykorzystaj w nim także kawałki ananasa, aby jeszcze bardziej "orzeźwić" przepis. Świetnie sprawdzi się jako szybkie ciasto do kawy, a także tort imprezowy czy zwykły poobiedni deser.

Spis treści:

  1. Przepis na cytrynowiec siostry Anastazji
  2. Cytrynowiec siostry Anastazji: warianty

Przepis na cytrynowiec siostry Anastazji

Ciasto cytrynowe według przepisu siostry Anastazji będzie wymagał przygotowania biszkoptu oraz dwóch kremów. Po upieczeniu dobrze jest je schłodzić przed podaniem - na zimno będzie smakować naprawdę orzeźwiająco. Jest doskonałą alternatywą dla wielkanocnej baby cytrynowej, a dzięki masie staje się świetnym deserem do popołudniowej kawki i spotkań z bliskimi.

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 130 g drobnego cukru,
  • 150 g mąki pszennej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka masła do wysmarowania formy.

Składniki na masę cytrynową:

  • 3 cytryny,
  • 180 g cukru,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 3 żółtka,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • kopiata łyżka mąki pszennej,
  • płaska łyżka mąki pszennej,
  • opakowanie cukru wanilinowego.

Składniki na masę śmietankową:

  • 500 ml śmietanki 30% (mocno schłodzonej),
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Dodatkowo:

  • 150 g jasnych herbatników,
  • puszka ananasa w zalewie.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Partiami dodaj cukier, a później po jednym żółtku. Ostrożnie miksuj na niskich obrotach, aby masa nazbyt nie opadła.
  2. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksuj tylko do połączenia składników.
  3. Formę wysmaruj masłem i przelej do niej masę. Piecz w 170 stopniach ok. 35 minut, do suchego patyczka.
  4. Gotowy biszkopt wystudź w formie.
  5. Przygotuj krem cytrynowy. Cytryny dokładnie wyciśnij i uzupełnij wodą - finalnie musi być ok. 650 ml płynu. Przelej do rondelka, dodaj zwykły cukier i zagotuj. Pozostaw na małym ogniu.
  6. Proszki budyniowe rozpuść w 120 ml chłodnej wody, dodaj cukier wanilinowy oraz obie mąki. Bardzo dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek z mąki.
  7. Gotowy płyn przelej do gotującej się wody cytrynowej. Energicznie mieszaj, cały czas gotując na małym ogniu. Kiedy masa zgęstnieje, zdejmij z ognia, przykryj folią i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  8. W tym czasie przygotuj krem śmietankowy. W 60 ml bardzo ciepłej, ale nie gorącej wody rozpuść żelatynę. Musi być bardzo dobrze wymieszana.
  9. Do miski przelej śmietankę, dodaj cukier puder i ubij na pianę. Następnie wlej rozpuszczoną żelatynę i zmiksuj do połączenia składników.
  10. Wróć do wystudzonej masy cytrynowej. Dokładnie połącz ją z miękkim masłem, ucierając makutrą albo mikserem. Następnie dodaj do niej kilka pokrojonych w kostkę plasterków ananasa.
  11. Biszkopt podziel na dwie części. Wyłóż na każdy blat masę cytrynową i odstaw na chwilę, aby lekko stężała.
  12. Następnie tężejącą masę śmietanową wylej na krem cytrynowy i rozprowadź. Jeden blat ułóż na drugim, a na wierzchu ułóż herbatniki.
  13. Całość udekoruj wybraną polewą. Resztę masy możesz rozłożyć dookoła ciasta.
  14. Pozostaw w lodówce do stężenia.

ciasto cytrynowiec siostry anastazji

fot. Cytrynowiec siostry Anastazji/Adobe Stock, olyina

Cytrynowiec siostry Anastazji: warianty

Ciasto cytrynowe według tego przepisu możesz dowolnie modyfikować. Możesz np. przygotować większą ilość biszkoptu, podzielić go na 3 lub więcej części i przełożyć kremami. Możesz także naprzemiennie stosować krem cytrynowy i śmietanowy lub całkowicie zrezygnować z tego drugiego.

Także ananasy możesz potraktować jako opcjonalne i zrezygnować z nich albo przeciwnie - dodać je także do masy śmietanowej i dodatkowo ułożyć całe plastry na wierzchu, przykryć resztką masy i dopiero wyłożyć herbatniki.

W ramach polewy możesz przygotować klasyczny krem czekoladowy albo cytrynowy lukier. Świetnie sprawdzi się także owocowa galaretka, ale ją musisz wyłożyć na ciasto dopiero, kiedy obie masy zastygną i trzymać ciasto cały czas w formie.

puszysty cytrynowiec siostry anastazji przepis

fot. Ciasto cytrynowe siostry Anastazji/Adobe Stock, PhotoSG

Zobacz też inne przepisy na ciasta siostry Anastazji:

Najlepsze przepisy na makowiec siostry Anastazji w wersji klasycznej, japońskiej, ucieranej oraz na kruchym spodzie
Najlepsze przepisy na makowiec siostry Anastazji w wersji klasycznej, japońskiej, ucieranej oraz na kruchym spodzie
Makowiec siostry Anastazji smakuje doskonale w każdej wersji. Będzie idealny podczas wigilijnej kolacji, a także do porannej czy też popołudniowej świątecznej kawy. Wypróbuj klasyczny zawijany przepis, spróbuj makowca japońskiego, ucieranego oraz z dodatkiem jabłek. Wybierz ten, który najbardziej ci smakuje.
Seromakowiec siostry Anastazji – tradycyjny przepis na idealne ciasto świąteczne
Seromakowiec siostry Anastazji – tradycyjny przepis na idealne ciasto świąteczne
Seromakowiec siostry Anastazji to doskonałe świąteczne ciasto łączące dwa klasyczne bożonarodzeniowe desery: makowiec i sernik. W seromakowcu siostry Anastazji znajdują się 3 warstwy: ucierane ciasto, warstwa serowa i warstwa z masy makowej. To tradycyjny przepis na makosernik, z którego korzystają miliony Polek.
Pomysły na ciasta świąteczne siostry Anastazji: przygotuj bożonarodzeniowy sernik, tradycyjną babkę oraz puszyste ciasto orzechowe
Pomysły na ciasta świąteczne siostry Anastazji: przygotuj bożonarodzeniowy sernik, tradycyjną babkę oraz puszyste ciasto orzechowe
Jakie świąteczne ciasta siostry Anastazji warto postawić na wigilijnym stole? Świetnie sprawdzi się aromatyczny sernik i korzenne ciasto z orzechami. Wybierz także tradycyjną babkę albo cynamonową szarlotkę z dodatkami. Świąteczne wypieki mogą być pyszne, a przy okazji proste do przygotowania. Zobacz, jak je zrobić.
Pyszne ciasto orzechowe siostry Anastazji to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Sprawdzone przepisy
Pyszne ciasto orzechowe siostry Anastazji to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Sprawdzone przepisy
Pyszne ciasto orzechowe siostry Anastazji możesz przełożyć zarówno jasnym, jak i ciemnym czekoladowym kremem. Podstawą jest upieczenie idealnego biszkoptu z dodatkiem posiekanych orzechów. Placek orzechowy świetnie komponuje się także z jabłkami oraz bakaliami. Oto sprawdzone przepisy na wypieki siostry Anastazji.
Placek japoński siostry Anastazji to pyszny i sprawdzony przepis na makowiec po japońsku - idealnie miękki i słodki
Placek japoński siostry Anastazji to pyszny i sprawdzony przepis na makowiec po japońsku - idealnie miękki i słodki
Placek japoński siostry Anastazji to przepyszna wariacja na temat tradycyjnego japońskiego makowca. Łatwo przygotujesz go z gotowej masy makowej, ale możesz także przygotować ją samodzielnie. Sekretem placka po japońsku są soczyste kawałki jabłek i dodatki w postaci czekoladowej polewy. Zobacz, jak zrobić to pyszne ciasto.
12 pysznych pomysłów na sernik siostry Anastazji: z owocami, kokosami, na zimno i ciepło. Oto zbiór najlepszych przepisów
12 pysznych pomysłów na sernik siostry Anastazji: z owocami, kokosami, na zimno i ciepło. Oto zbiór najlepszych przepisów
Sernik siostry Anastazji możesz przygotować na wiele sposobów. Fani klasycznych smaków na pewno docenią tradycyjny sernik na kruchym spodzie, a miłośnicy kulinarnych eksperymentów chętnie sięgną po sernik gotowany albo z dodatkiem wiórek kokosowych. Wypróbuj także dwukolorowy sernik Izaura oraz klasyczny sernik wiedeński.
Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji to pyszna słodka przekąska, idealna do kawy i herbaty. Zrobisz go w kilka chwil
Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji to pyszna słodka przekąska, idealna do kawy i herbaty. Zrobisz go w kilka chwil
Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji to doskonała propozycja na pyszne ciasto do kawy i herbaty. Podaj je na rodzinnych spotkaniach i przy okazji imprez ze znajomymi. Może wystąpić także w roli urodzinowego tortu. Wielowarstwowy, idealnie miękki wypiek możesz dowolnie udekorować np. cukrem pudrem albo orzechami.
Jak przygotować idealny piernik dojrzewający siostry Anastazji? Oto oryginalny przepis i garść wskazówek
Jak przygotować idealny piernik dojrzewający siostry Anastazji? Oto oryginalny przepis i garść wskazówek
Jak zrobić piernik dojrzewający siostry Anastazji? To pyszny, tradycyjny przepis na świąteczny wypiek. Możesz przygotować go w wersji z powidłami śliwkowymi lub bez niczego. Pamiętaj, że piernik musi "leżakować" dość długo, dlatego przygotuj do odpowiednio wcześnie, jeśli chcesz cieszyć się jego smakiem na święta.
Pomysły na pyszne, tanie i łatwe do przygotowania ciasta wielkanocne siostry Anastazji: wypróbuj je i zaskocz swoich bliskich
Pomysły na pyszne, tanie i łatwe do przygotowania ciasta wielkanocne siostry Anastazji: wypróbuj je i zaskocz swoich bliskich
Prawdą jest, że ciasta wielkanocne siostry Anastazji po prostu nie mogą się nie udać! Te pyszne propozycje idealnie sprawdzą się na świątecznym stole. Możesz podać je tuż po śniadaniu wielkanocnym albo wykorzystać później do popołudniowej kawy. Przygotuj idealną karpatkę, ciasto 3bit oraz klasyczne ciasto pastelowe według przepisu siostry Anastazji.

Redakcja poleca

REKLAMA