Żywność typu „light” – co się w nich kryje?
Żywność typu „light” – co się w nich kryje?7 lat temu
Ostatnimi czasy rynek spożywczy zasypuje nas bardzo dużą ilością produktów typu „light”. Mają one odmienne etykiety oraz zazwyczaj leżą na półkach razem z tzw. produktami fitness, czy zdrową żywnością. Jaka jest cała prawda o produktach light? Jakie jest ich przeznaczenie i funkcjonalność? Czy rzeczywiście są zdrowe? Czytaj więcej
Wzbogacanie żywności – pomoc w zapobieganiu niedoborom pokarmowym
Wzbogacanie żywności – pomoc w zapobieganiu niedoborom pokarmowym7 lat temu
Produkty spożywcze są naturalnym źródłem substancji odżywczych, jednak niektóre z nich mogą również zawierać witaminy i składniki mineralne celowo do nich dodane. Czytaj więcej
HCG Weight Loss Program - kontrowersyjna dieta dla bogaczy
HCG Weight Loss Program - kontrowersyjna dieta dla bogaczy7 lat temu
HCG to hormon produkowany w organizmie kobiety podczas ciąży. Zastrzyki z HCG w połączeniu z restrykcyjną dietą przynoszą zadowalające efekty, jednak to dieta tylko dla osób z zasobnym portfelem. Czytaj więcej
Profilaktyka onkologiczna, czyli pozytywna „chemia” w żywności
Profilaktyka onkologiczna, czyli pozytywna „chemia” w żywności7 lat temu
Powszechnie mówi się, że szkodzi nam spożywanie żywności bogatej w konserwanty i inne związki chemiczne. Dlatego też staramy się za wszelką cenę jej unikać. I bardzo dobrze. Jednak, czy jesteśmy świadomi tego, że oprócz niekorzystnego działania chemii, która jest nam dobrze znana, istnieją niektóre związki korzystnie wpływające na nasze zdrowie, jak również chronią nas przed chorobą nowotworową? Czytaj więcej
Mity na temat amigdaliny - składnika leków przeciwnowotworowych
Mity na temat amigdaliny - składnika leków przeciwnowotworowych7 lat temu
Amigdalina to związek do dziś powszechnie stosowany w profilaktyce onkologicznej. Jednak obecnie budzi ona coraz większe zainteresowanie wśród naukowców. Dzieję się tak dlatego, że amigdalina zawiera w swej budowie cyjanek, który może niekorzystne wpływać na nasze zdrowie. Dlaczego lek, który miał być przełomowym panaceum szkodzi, i jak wpływa na nasze zdrowie? Czytaj więcej