Dodaj łyżeczkę maślanego smarowidła do kawy. Tak otrzymasz energetyczną bombę podkręcającą metabolizm
Kawa z masłem ghee jest szczególnie popularna wśród osób na diecie ketogenicznej. Połączenie tłuszczu i kofeiny sprawia, że rzadziej sięgamy po przekąski, mamy energię na dłużej i poprawia się nasz metabolizm. Warto pamiętać, że kawa z masłem ghee lub innym masłem nie jest dobra dla każdego. Oto jak ją przyrządzić oraz co uważają o jej działaniu naukowcy.

Chociaż dietetyczne trendy szybko się zmieniają, a mody związane ze zdrowym stylem życia wciąż przychodzą i odchodzą, to picie tej kawy ma od długiego czasu wielu zwolenników. Kawa z masłem ghee, nazywana jest również kawą maślaną, keto kawą lub kawa kuloodporną, to nic innego jak kawa z dodatkiem masła klarowanego. Jest uznawana za element diety ketogenicznej, ponieważ ma wysoką zawartość tłuszczu i jednocześnie sprzyja ograniczeniu spożycia węglowodanów.
Masło ghee (ghi) to nic innego jak masło klarowane, popularne w kuchni azjatyckiej. Masło ghee to prawie całkowicie czysty tłuszcz mleczny, który powstaje po podgrzaniu masła, odparowaniu wody i oddzielaniu się (czyli klarowaniu) białek w postaci pianki na wierzchu. Po jej usunięciu pozostaje sam tłuszcz, który w przeciwieństwie do zwykłego masła, może być przechowywany przez długi czas poza lodówką i nie przypala się pod wpływem podgrzewania.
Jak zrobić kawę z masłem ghee?
Zrobienie kawy z masłem jest banalnie proste. Oto produkty, których potrzebujesz do przyrządzenia ulubionej kawy z masłem ghee:
- 1 filiżanka świeżo zaparzonej kawy,
- masło ghee,
- blender lub ręczny mikser.
Przygotowanie kawy z masłem ghee:
- Zaparz świeżą filiżankę ulubionej kawy.
- Wlej kawę do blendera.
- Dodaj 1 łyżkę stołową masła ghee i miksuj. Nie trzeba już dodawać mleka, ponieważ ten składnik zabarwi kawę jak śmietanka i nada maślanego smaku.
Kawa ghee jest gotowa do picia.
Dlaczego warto pić maślaną kawę?
Zalety dodania masła ghee do kawy to:
- energia na dłużej,
- dłuższe uczucie sytość,
- mniej podjadania słodkich przekąsek,
- dostarczenie witamin A i E, które wspierają odporność,
- poprawa zdrowia jelit, dzięki obecności kwasu masłowego,
- pomoc w utrzymaniu organizmu w stanie ketozy, gdy spalany jest tłuszcz zamiast glukozy (dlatego kawa maślana jest stosowana również przy przerywanym poście),
- według niektórych poprawa funkcji umysłowych (koncentracji, pamięci).
Czy kawa z masłem ghee faktycznie działa?
Chociaż picie kawy z masłem ma wielu fanów, to brakuje jednoznacznych badań, które potwierdziłyby obiecujące właściwości kawy kuloodpornej. Większość dietetyków potwierdza, że tłuszcz obecny w tak przyrządzonej kawie, wydłuża uczucie sytości, co pomaga ograniczyć ilość zjadanych kalorii w ciągu dnia. Badanie z 2021 r. wykazało, że chociaż „kawa kuloodporna może nie mieć żadnych zalet w porównaniu z czarną kawą pod względem poprawy funkcji poznawczych, to wydaje się zwiększać uczucie sytości i skutkować zmniejszeniem potencjalnego spożycia pokarmu po trzech godzinach”. Potrzeba jednak więcej badań na ten temat.
Kawa z masłem – nie za często i nie dla każdego
Kawę z masłem ghee można pić od czasu do czasu i lepiej z nią nie przesadzać, ze względu na to, że smarowidło zawiera przede wszystkim tłuszcze nasycone, które mogą działać szkodliwie na układ krążenia. Picia napoju powinny unikać osoby z wysokim cholesterolem, chorobami jelit, wątroby, będące na diecie niskotłuszczowej.
Źródła: Crampton K, Jackson G, Streight H, Little J. Investigating the Effects of a High-fat Coffee Beverage Containing Medium-Chain Triglyceride Oil and Ghee on Cognitive Function and Measures of Satiety. Curr Dev Nutr. 2021 Jun 7;5(Suppl 2):902. doi: 10.1093/cdn/nzab049_015. PMCID: PMC8181361.
Czytaj także:
- Dieta ketogeniczna - przepisy. 12 pomysłów na wysokotłuszczowe posiłki w diecie keto
- Kiedy warto stosować złote mleko i jak je przygotować w różnych wariantach
- Jak zrobić masło w domu - przepis krok po kroku