POLECAMY

Sezon w pełni! Oto sprawdzone porady i doskonałe przepisy na aromatyczne grzyby

Grzyby to dary lasu, które z chęcią marynujemy, suszymy czy nadziewamy aromatycznym farszem. Sprawdź jak prawidłowo zbierać i przygotować ulubione odmiany tak, aby zasmakowały każdemu!

/ 2 tygodnie temu
Sezon w pełni! Oto sprawdzone porady i doskonałe przepisy na aromatyczne grzyby fot. Fotolia

Podgrzybki, borowiki lub maślaki to jedne z wielu odmian grzybów jadalnych, które cieszą się od lat niezmienną popularnością. Dobrze oczyszczone i osuszone możemy zamarynować w zalewie z octu, podsmażyć na maśle i dodać do zupy lub sosu. Przetwory z koźlaków, kurek lub rydzów idealnie sprawdzą się jako dodatek do dań na święta. Sprawdź nasze porady i przepisy!

Jak suszyć grzyby?

Na początku dokładnie oczyszczamy grzyby. Za pomocą miękkiej szczoteczki wymiatamy resztki piasku i brudu. Nadpleśniałe grzyby wyrzucamy – nie odkrawamy spleśniałej części. Kroimy na drobne kawałki. Układamy na papierze do pieczenia i pozostawiamy niewielkie odstępy między nimi. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Wkładamy grzyby i suszymy przez godzinę, aż wyparuje z nich wilgoć. Za pomocą ręcznika papierowego wycieramy wodę i powtarzamy czynność do skutku. Inną metodą jest przekrojenie grzybów na mniejsze kawałki i nawleczenie na sznurek. Zawieszamy w ciepłym i suchym miejscu.

Jak czyścić grzyby?

Na początku upewniamy się, czy grzyby, które zebraliśmy nie są trujące - dokładnie sprawdzamy w przewodniku lub atlasie grzybów. Porównujemy odmiany jadalne, niejadalne oraz trujące, które mogą być do siebie łudząco podobne. W ten sposób nauczymy najmłodszych, jak bezpiecznie zbierać grzyby.

Grzyby czyścimy za pomocą namoczonego ręcznika papierowego i usuwamy pozostałości piasku i brudu. Obmywamy grzyby pod bieżącą wodą i nie namaczamy. Grzyby dobrze wsiąkają wodę, dlatego też należy jak najszybciej je oczyścić. Usuwamy końcówki grzybów za pomocą nożyka. Obieramy nóżki grzybów dokładnie ścierając pierwszą warstwę skórki.

Jak gotować grzyby?

Grzyby możemy smażyć na maśle lub oliwie z oliwek, aby wydobyć ich naturalną słodycz. Możemy również upiec w piekarniku, obtoczone oliwą z oliwek w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Smażone w głębokim tłuszczu obtoczone jajkiem i bułką tartą są idealnym dodatkiem do obiadu lub jako samodzielne danie.

Doskonale pasują do potraw typu stir-fry pokrojone w paseczki. Marynowane w sosie sojowym nabierają smaku i podkreślają charakter potrawy.

Pokrojone grzyby możemy piec na rozgrzanym grillu. Doprawiamy ulubionymi przyprawami lub wcześniej marynujemy w oliwie, soku z cytryny i rozmarynie. Pieczemy przez 10 minut do zbrązowienia.

Duszone grzyby są doskonałą bazą do przygotowania aromatycznych sosów. Smażone na oliwie z oliwek, uzupełnione śmietaną i masłem doskonale smakują zarówno do drobiu, jak i cielęciny.

Przed podaniem najlepiej upewnić się, czy dzieci nie mają alergii pokarmowej i wykonać testy. Nigdy nie podajemy dań z grzybami, jeżeli nie jesteśmy pewni ich odmiany.

Czy można mrozić grzyby?

Grzyby możemy mrozić po uprzedniej obróbce. Na początku smażymy je na maśle lub dusimy w sosie. Studzimy i przekładamy je do woreczków strunowych lub pojemników do zamrażania. Tak przygotowane grzyby możemy zamrozić i przechowywać przez rok. Dobrym pomysłem jest przełożenie zmiksowanych grzybów do pojemników na lód. Możemy je wykorzystać do przygotowania sosów lub zup.

Risotto z grzybami

Oto składniki na risotto z grzybami:

  • 5 szklanek wywaru warzywnego
  • oliwa z oliwek
  • 400 g grzybów
  • 3 szalotki
  • szklanka ryżu Arborio
  • szklanka białego wina
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • starty parmezan

Jak zrobić risotto z grzybami?

W dużym garnku gotujemy bulion.  Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy wcześniej pokrojone grzyby i dusimy przez około 5 minut. Przekładamy na bok. Dodajemy posiekaną cebulę i dolewamy wino. Przesypujemy ryż dusimy na maśle. Cały czas mieszamy. Dolewamy wywar i gotujemy przez 20 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Tak przygotowane risotto podajemy ze startym parmezanem, doprawione solą i pieprzem. Doskonale smakuje z kolendrą lub posiekaną pietruszką.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Oto składniki na zupę grzybową z suszonych grzybów:

  • średnia cebula
  • seler
  • 200 g grzybów
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka wody
  • szklanka bulionu warzywnego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • mleko

Jak zrobić zupę grzybową z suszonych grzybów?

Dusimy posiekaną cebulę i seler do miękkości. Grzyby delikatnie zgniatamy i namaczamy w wodzie. Dosypujemy mąkę oraz grzyby. Wlewamy wodę i dusimy całość przez około 10 minut. Wlewamy wywar warzywny oraz doprawiamy sola i pieprzem. Tak przygotowaną zupę z suszonych grzybów zabielamy mlekiem lub gęsta śmietaną. Dodając ziemniaki lub lane kluski urozmaicimy klasyczną zupę.

Pierogi z kapustą i grzybami

Oto składniki na pierogi z kapustą i grzybami:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki masła
  • szklanka ciepłej wody
  • 300 g pieczarek
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • szczypta pieprzu
  • 100 g kapusty kiszonej

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

Przesypujemy mąkę do dużej miski i dolewamy stopione masło i wodę. Dodajemy jajka i delikatnie ugniatamy całość. W międzyczasie siekamy kapustę kiszoną i grzyby. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy za pomocą foremki lub szklanki małe krążki. Nadziewamy ciasto na pierogi przygotowanym farszem z kapusty i grzybów. Wrzucamy pierogi do gotującej i osolonej wody na 8 minut od wypłynięcia.Tak przygotowane danie możemy podawać ze skwarkami lub śmietaną – podsmażone lub z wody.

Zobacz inne porady kulinarne

10 objawów zatrucia grzybami, których nie wolno przegapić!
10 objawów zatrucia grzybami, których nie wolno przegapić!
Poznaj 10 charakterystycznych objawów zatrucia grzybami, które powinny wzbudzić twój niepokój. W porę rozpoznane mogą uratować komuś życie!
Ravioli z grzybami
Ravioli z grzybami
Włoski specjał: smakowite pierożki ravioli z grzybami!
Przepis Ani Starmach: zabielana zupa grzybowa
Przepis Ani Starmach: zabielana zupa grzybowa
Na co dzień i na święta!
Makaron z grzybami
Makaron z grzybami
Użyj pappardelle, tagliatelle lub penne!
Grzyby zapiekane z makaronem
Grzyby zapiekane z makaronem
Jeśli wolisz, zamiast leśnych grzybów możesz użyć pieczarek!
Sos grzybowy
Sos grzybowy
Zabielany śmietaną!
Grzybobranie - krótki poradnik dla początkujących
Grzybobranie - krótki poradnik dla początkujących
Nie pamiętasz, kiedy ostatnio byłaś na grzybach? A może wybierasz się na grzybobranie po raz pierwszy? Przygotowaliśmy dla ciebie podstawowe informacje, które ułatwią ci wyprawę na grzyby, znalezienie ich, rozpoznanie tych jadalnych, a po powrocie do domu ich ususzenie, zamrożenie lub zamarynowanie.
Kruche paszteciki z grzybami i kapustą
Kruche paszteciki z grzybami i kapustą
Paszteciki z kapustą i grzybami to niezapomniany smak dzieciństwa! Koniecznie sprawdź przepis!
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami
Jeśli chcesz, możesz je podsmażyć!
Polędwiczki w sosie grzybowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Polędwiczki w sosie grzybowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Ze świeżym grzybkami prosto z lasu!
Zrazy w sosie grzybowym
Zrazy w sosie grzybowym
Jeśli lubisz, sos możesz zabielić śmietaną!
Risotto z grzybami i kaczką
Risotto z grzybami i kaczką
Najlepsze będą prawdziwki!
Kruche paszteciki z kapustą i grzybami
Kruche paszteciki z kapustą i grzybami
Tradycyjne świąteczne danie - nie może go zabraknąć na twoim stole.
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami
Świąteczne last minute - szybki przepis na pierogi wigilijne!
Tosty z grzybami i mozzarellą
Tosty z grzybami i mozzarellą
Jesienią grzyby jemy nie tylko na obiad! Sprawdź nasz przepis na pyszną, grzybową przekąskę - idealna na śniadanie lub kolację.
Zupa dyniowa z grzybami
Zupa dyniowa z grzybami
Sezon na dynię i grzyby w pełni, dlaczego więc nie połączyć tych dwóch składników? Sprawdź nasz przepis na zupę dyniową, która najlepiej smakuje w połączeniu z grzybami!
Zrazy wieprzowe z boczkiem w sosie grzybowym
Zrazy wieprzowe z boczkiem w sosie grzybowym
Zrazy wieprzowe to idealny pomysł na aromatyczny i pyszny obiad!
Placki z grzybami
Placki z grzybami
Pokochają je wszyscy!
Grzybowe risotto
Grzybowe risotto
Idealne na obiad!
Grzybowa zupa zabielana
Grzybowa zupa zabielana
Jedna porcja to tylko 120 kcal!
Kulebiaczki z grzybami
Kulebiaczki z grzybami
Zrób sobie ucztę z darów lasu!
Grzyby w ziemniaczanym omlecie
Grzyby w ziemniaczanym omlecie
Danie podaj z ostrą surówką, np. marchewką z chrzanem
Grzyby zapiekane z kapustą
Grzyby zapiekane z kapustą
Do zakwaszenia kapusty warto użyć białego octu winnego
Grzyby z papryką w bulionie
Grzyby z papryką w bulionie
Bulion możesz przygotować z kostki
Piersi kacze z grzybami leśnymi
Piersi kacze z grzybami leśnymi
Możesz do nich podać lekko podsmażone ziemniaki
Grzyby pasteryzowane
Grzyby pasteryzowane
Zachowaj ten jesienny smak!
Grzyby duszone w maśle
Grzyby duszone w maśle
Nieco inny sposób na zachowanie wspaniałego smaku grzybów
Grzyby marynowane z rozmarynem
Grzyby marynowane z rozmarynem
Na zimowe spotkania z przyjaciółmi!
Makaron z sosem grzybowym
Makaron z sosem grzybowym
Na pożywny obiad!
Leśny gulasz
Leśny gulasz
Dodaj borowiki, prawdziwki lub inne owoce lasu!
Ziemniaczki faszerowane grzybami
Ziemniaczki faszerowane grzybami
Przekąska na każdą okazję!
Pieczony łosoś z grzybami
Pieczony łosoś z grzybami
Najlepszy z borowikami!
Grzybowa z serem pleśniowym
Grzybowa z serem pleśniowym
Niezwykle aromatyczna!
Sałatka z podgrzybkami
Sałatka z podgrzybkami
Bardzo smaczna!
Schabowe z grzybami
Schabowe z grzybami
Schabowe z grzybami to smakowita mięsna roladka, którą możesz podać na obiad.
Pierogi kurpiowskie z grzybami
Pierogi kurpiowskie z grzybami
Pierogi po kurpiowsku z grzybami możesz podać do wigilijnego barszczu czerwonego. Sprawdź nasz przepis.
Zupa grzybowa z grzankami
Zupa grzybowa z grzankami
Delikatna zupa grzybowa z grzankami urozmaici Twoje bożonarodzeniowe menu i wzbogaci je o niepowtarzalne leśne smaki.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/23 godzin temu
Uwielbiam risotto z grzybami. Teraz pora roku sprzyja temu, żeby często robić. Jak akurat mi się spieszy, to do gotowania risotto używam gotowego bulionu warzywnego od Krakusa. Smak jest bardzo wyrazisty i oszczędzam mnóstwo czasu.