Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 75 dag karkówki
- garść suszonych grzybów
- 2 łyżki musztardy
- 2 kiszone ogórki
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- cebula
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na zrazy w sosie grzybowym!
- Grzyby opłucz, zalej 1,5 szklanki wody, namocz, gotuj przez 10 min.
- Mięso pokrój w dość cienkie plastry.
- Rozbij, oprósz solą i pieprzem.
- Plastry mięsa smaruj z jednej strony musztardą.
- Na każdym połóż po ćwiartce ogórka, zwiń w roladkę.
- Obwiąż bawełnianą nitką, obtocz w mące.
- Zrazy zrumień na rozgrzanym oleju z masłem.
- Przełóż do rondla.
- Na pozostałym tłuszczu zrumień cebulę, dodaj do mięsa.
- Całość zalej wodą z grzybami, zagotuj.
- Duś na małym ogniu pod przykryciem około 30 min.
- Sos dopraw solą i pieprzem.