Składniki:
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 4 polędwiczki drobiowe
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 10 dag plastrów wędzonego boczku lub szynki
- 60 dag mieszanych grzybów leśnych
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- gruboziarnista sól
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ciasto rozmrozić. Polędwiczki przekroić na pół, oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na oleju. Cebule pokroić w kostkę, boczek w paski, a grzyby w plasterki.
- Boczek zrumienić na maśle. Dodać cebulę, zeszklić. Dodać grzyby przesmażyć mieszając, przyprawić, dusić, aż odparuje płyn. Wystudzić, połączyć z jajkiem.
- Ciasto pokroić na 8 kwadratów. Na każdym położyć trochę grzybów i polędwiczkę. Brzegi ciasta posmarować białkiem, złożyć na pół, zlepić.
- Kulebiaczki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Posmarować żółtkiem, posypać solą. Piec ok. 25 minut w 210°C.