Kulebiaczki z grzybami

Zrób sobie ucztę z darów lasu!
/ 18.09.2013 14:11
DRUKUJ PRZEPIS
Kulebiaczki z grzybami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 70 min
Ilość kalorii: 335 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 4 polędwiczki drobiowe
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 10 dag plastrów wędzonego boczku lub szynki
  • 60 dag mieszanych grzybów leśnych
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • gruboziarnista sól
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Ciasto rozmrozić. Polędwiczki przekroić na pół, oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na oleju. Cebule pokroić w kostkę, boczek w paski, a grzyby w plasterki.
  2. Boczek zrumienić na maśle. Dodać cebulę, zeszklić. Dodać grzyby przesmażyć mieszając, przyprawić, dusić, aż odparuje płyn. Wystudzić, połączyć z jajkiem.
  3. Ciasto pokroić na 8 kwadratów. Na każdym położyć trochę grzybów i polędwiczkę. Brzegi ciasta posmarować białkiem, złożyć na pół, zlepić.
  4. Kulebiaczki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Posmarować żółtkiem, posypać solą. Piec ok. 25 minut w 210°C.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA