Składniki:
- 40 dag makaronu,
- cebula,
- 2 łyżki oleju,
- 50 dag grzybów leśnych,
- 2 łyżki suszonych pomidorów,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 5 dag parmezanu lub startego sera żółtego,
- ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Makaron z sosem grzybowym przygotujesz dosłownie w 30 minut. Leśne grzyby świetnie komponują się ze smakiem śmietany kremówki. W ostateczności możesz użyć nawet pieczarek.
- Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Odcedź, pozostaw w cieple.
- Cebulę i czosnek posiekaj, chwilę zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone grzyby, przesmaż, mieszając.
- Duś przez około 20 minut pod przykryciem.
- Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory, całość podduś (dosłownie przez chwilę), dopraw do smaku.
- Wlej śmietankę, wymieszaj, zagotuj.
- Do sosu włóż ugotowany makaron, wymieszaj, podgrzej.
- Makaron z sosem grzybowym rozłóż na talerze, posyp startym serem. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 13.08.2013
Zobacz więcej przepisów na dania z grzybami:
Przetwory z grzybów
Co zrobić z maślaków?
Grzyby duszone
Sos z podgrzybków
Rydze smażone
Potrawy z grzybów
Maślaki duszone w śmietanie
Zupa grzybowa Magdy Gessler
Grzyby w śmietanie