Makaron z sosem grzybowym - sprawdzony przepis

Makaron z sosem grzybowym możesz przyrządzić właściwie z dowolnych grzybów leśnych - świetnie sprawdzą się podgrzybki, prawdziwki, kurki, a nawet maślaki.
/ 23.09.2020 13:55
DRUKUJ PRZEPIS
Makaron z sosem grzybowym - sprawdzony przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 560 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag makaronu,
  • cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 50 dag grzybów leśnych,
  • 2 łyżki suszonych pomidorów,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 5 dag parmezanu lub startego sera żółtego,
  • ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:

Makaron z sosem grzybowym przygotujesz dosłownie w 30 minut. Leśne grzyby świetnie komponują się ze smakiem śmietany kremówki. W ostateczności możesz użyć nawet pieczarek.

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Odcedź, pozostaw w cieple.
  3. Cebulę i czosnek posiekaj, chwilę zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone grzyby, przesmaż, mieszając.
  4. Duś przez około 20 minut pod przykryciem.
  5. Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory, całość podduś (dosłownie przez chwilę), dopraw do smaku.
  6. Wlej śmietankę, wymieszaj, zagotuj.
  7. Do sosu włóż ugotowany makaron, wymieszaj, podgrzej.
  8. Makaron z sosem grzybowym rozłóż na talerze, posyp startym serem. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 13.08.2013

Zobacz więcej przepisów na dania z grzybami:
Przetwory z grzybów
Co zrobić z maślaków?
Grzyby duszone
Sos z podgrzybków
Rydze smażone
Potrawy z grzybów
Maślaki duszone w śmietanie
Zupa grzybowa Magdy Gessler
Grzyby w śmietanie

DRUKUJ PRZEPIS