Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Składniki na zupę:
- 1 kg dyni
- 0,5 małej cebulki
- łyżka masła
- 0,5 łyżki oliwy
- 3 szklanki bulionu warzywnego
Grzyby do podania:
- 200 g grzybów
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- łyżka tymianku
Przygotowanie:
1. Umyj dynię i wyjmij z niej pestki. Obierz ze skóry. Pokrój w kostkę.
2. Obierz cebulę i drobno ją posiekaj.
3. W sporym garnku roztop razem masło i oliwę.
4. Włóż cebulę i przesmaż ją.
5. Do cebuli dołóż dynię.
6. Dopraw solą i przesmaż dokładnie dynię.
7. Wlej 3 szklanki bulionu warzywnego i zagotuj wszystko razem.
8. Następnie gotuj całość na małym ogniu jeszcze przez 15 minut pod przykryciem. Dynia powinna być naprawdę miękka.
9. Zmiksuj masę na krem.
10. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dodaj więcej bulionu warzywnego.
11. Przygotuj grzyby - oczyść je i wypłucz. Pokrój na kawałki i usmaż na maśle (na dużym ogniu). Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
12. Zupę-krem podawaj z grzybami, najlepiej ciepłą.
2. Obierz cebulę i drobno ją posiekaj.
3. W sporym garnku roztop razem masło i oliwę.
4. Włóż cebulę i przesmaż ją.
5. Do cebuli dołóż dynię.
6. Dopraw solą i przesmaż dokładnie dynię.
7. Wlej 3 szklanki bulionu warzywnego i zagotuj wszystko razem.
8. Następnie gotuj całość na małym ogniu jeszcze przez 15 minut pod przykryciem. Dynia powinna być naprawdę miękka.
9. Zmiksuj masę na krem.
10. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dodaj więcej bulionu warzywnego.
11. Przygotuj grzyby - oczyść je i wypłucz. Pokrój na kawałki i usmaż na maśle (na dużym ogniu). Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
12. Zupę-krem podawaj z grzybami, najlepiej ciepłą.