jak bezpiecznie zbierać grzyby, jak szukać grzybów, jak zbierać grzyby fot. Fotolia

Jak bezpiecznie zbierać grzyby - 4 porady

Jesteśmy narodem grzybiarzy. Lubimy grzyby zbierać. Podpowiadamy jak to robić bezpiecznie i fachowo.
Małgorzata Świgoń / 19.08.2015 11:34
jak bezpiecznie zbierać grzyby, jak szukać grzybów, jak zbierać grzyby fot. Fotolia

W Polsce rośnie około 5 tysięcy gatunków grzybów, z czego ok. 100 nadaje się do jedzenia.  Czterdzieści dopuszczono do sprzedaży. Najchętniej zbieramy borowiki, koźlaki, podgrzybki, maślaki, kurki. 200 gatunków występujących w naszym kraju to grzyby trujące. Trzeba się nauczyć je rozpoznawać, bo nie ma innego miernika ich szkodliwości.

Jak bezpiecznie zbierać grzyby?

Zarówno doświadczony, jak i początkujący grzybiarz powinien:
  1. Zbierać tylko znane. Trzeba mieć 100 procentową pewność, że zerwany grzyb jest jadalny. Najlepiej, gdy początkujący grzybiarze będą wybierać się na grzyby w towarzystwie osób doświadczonych lub zabierać ze sobą do lasu atlas grzybów (posiadacze smartfonów mogą skorzystać z aplikacji The Mushroom Book.
  2. Nie niszczyć przyrody. Nie wolno zbierać gatunków grzybów objętych ochroną, ani niszczyć gatunków niejadalnych (wiele z nich jest chronionych). Należy omijać tereny Parku Narodowego, rezerwatów, obszarów ochrony krajobrazowej – tam  grzybobranie jest niedozwolone.
  3. Być fachowcem. Grzyby o pełnym i twardym trzonie trzeba delikatnie wykręcać, jednocześnie lekko przyciskając do podłoża. Te, z delikatną, miękką, gąbczastą nóżką odcinamy tuż przy ziemi. Miejsce po grzybie przykrywamy ściółką. Zapobiegnie to wysuszeniu grzybni. Nie zbieramy grzybów starych, zwiędniętych – wysypią się z nich zarodniki i powstanie nowa grzybnia.
  4. Zadbać o dobre wyposażenie. Nie należy wkładać grzybów do plastikowej siatki, ponieważ wytworzyć się mogą w niej szkodliwe toksyny. Dużo lepiej sprawdzi się wiklinowy kosz. Po powrocie z grzybobrania trzeba od razu przystąpić do czyszczenia, gotowania czy suszenia grzybów. Grzyby szybko się psują, więc ważny jest czas.
Małgorzata Świgoń, dziennikarka "Przyjaciółki" i "Poradnika Domowego"

Zobacz też nasze przepisy na dania z cukinii: