Grzyby duszone w maśle

Nieco inny sposób na zachowanie wspaniałego smaku grzybów
/ 16.08.2013 04:16
DRUKUJ PRZEPIS
Grzyby duszone w maśle Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 80 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg grzybów, np. rydzów, prawdziwków
  • 30 dag świeżego masła
Przygotowanie:
  1. Grzyby oczyść, w razie potrzeby wytrzyj wilgotną ściereczką.  
  2. Masło włóż do garnka z grubym dnem, rozpuść. Dodaj grzyby i smaż je tak długo na małym ogniu, aż tłuszcz stanie się przejrzysty.
  3. Słoiki napełnij grzybami, zalej je tłuszczem. Zamknij, pasteryzuj ok. 40 min.
  4. Przechowuj w chłodnym miejscu bez dostępu światła (przyspiesza psucie się tłuszczu).
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA