Składniki:
- 60 dag grzybów
- 2 cebule
- olej do smażenia
- zioła prowansalskie
- mielona papryka
- pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 kg ziemniaków
- jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Grzyby oczyścić, pokroić w paski. Cebulę posiekać, przesmażyć na oleju razem z grzybami. Doprawić ziołami, papryką, solą i pieprzem. Dodać śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min.
- Ziemniaki obrać, zetrzeć na dużych oczkach, odcisnąć. Dodać jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść porcje masy ziemniaczanej i lekko ugniatać łyżką formując okrągłe placki. Smażyć na złoty kolor. Placki osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podawać przekładane grzybami.