Składniki:
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 50 dag grzybów
- cebula
- 2 łyżki masła lub oleju
- jajko
- 5 dag żółtego sera
- szczypiorek lub natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki wyszoruj, opłucz, ugotuj na półmiękko. Przestudź, przekrój wzdłuż na połowę, wydrąż.
- Grzyby oczyść, opłucz, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj, zrumień na tłuszczu. Dodaj grzyby, przesmaż, podduś, przypraw. Wymieszaj z posiekanym miąższem z ziemniaków i jajkiem, dopraw, chwilę przesmaż.
- Farszem napełnij ziemniaki, ułóż je w żaroodpornym naczyniu, posyp startym serem, przykryj. Piecz ok. 20 min w 200 st. C. Posyp zieleniną.