Składniki:
- 4 kotlety schabowe (70 dag)
- 50 dag mrożonych leśnych grzybów
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 3 jajka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- szczypta suszonego rozmarynu
- pieprz
- sól
- mąka i bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Lekko rozmrożone grzyby pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj. Na maśle przesmaż cebulę, dodaj grzyby, oprósz rozmarynem, solą i pieprzem. Duś około 10 minut, aż cały płyn odparuje, a grzyby zmiękną, dodaj natkę.
- Kotlety rozbij na dość cienkie płaty, oprósz pieprzem, na każdym połóż po łyżce farszu grzybowego. Kotlety złóż na pół, zepnij wykałaczką. Panieruj w mące, jajku roztrzepanym ze szczyptą soli i bułce tartej. Olej dobrze rozgrzej na małym ogniu, smaż kotlety na złoty kolor. Podawaj z ziemniakami i resztą smażonych grzybów.