Składniki:
Ciasto:
- 40 dag mąki
- 2 żółtka
- 2 łyżki stopionego masła
- sól
Farsz:
- 10 dag suszonych grzybów
- 20 dag drobno posiekanych orzechów (laskowych i włoskich)
- cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- jajko
- łyżka masła
- tymianek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Mąkę wyrób z żółtkami, szczyptą soli i masłem. Zagnieć ciasto, dolewając stopniowo 1/2 szklanki letniej wody. Ciasto uformuj w kulę, przykryj miską i odstaw na 30 minut.
- Grzyby namocz i gotuj 15 min, osącz i posiekaj. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj grzyby i duś 5 min. Dodaj uprażone orzechy, natkę, jajko. Dopraw tymiankiem, solą, pieprzem.
- Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki średnicy 7 cm. Na środku ułóż łyżkę farszu. Zlep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie 3 min od wypłynięcia.