Składniki:
Ciasto:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- szczypta soli
- jajko do posmarowania
Farsz:
- 40 dag kiszonej kapusty
- cebula
- 8 dag suszonych grzybów
- łyżka oleju
- łyżka masła
- bułka tarta
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Grzyby zalej wodą, odstaw na godzinę, po czym ugotuj.
2. Cebulę obierz, opłucz i drobno posiekaj.
3. Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru soku na sicie, pokrój drobno ostrym nożem.
4. Przygotuj ciasto: mąkę posiekaj nożem z masłem, dodaj żółtka, śmietanę i szczyptę soli.
5. Zagnieć szybko gładkie ciasto, zawiń je w folię spożywczą i odłóż na 30 minut do lodówki.
6. W szerokim rondlu z grubym dnem roztop masło z olejem, włóż posiekaną cebulę i zeszklij mieszając na wolnym ogniu.
7. Dodaj kapustę, grzyby wraz z wywarem, gotuj na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka, a płyn odparuje.
9. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm.
10. Pokrój na prostokąty o bokach 6 x 8 cm.
11. Na każdym połóż porcję farszu, zawiń do środka krótsze boki i zwiń paszteciki.
12. Posmaruj je jajkiem.
13. Piecz 30 min w 180 stopniach.
Przepis Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"