Risotto z grzybami - przepis składniki i przygotowanie

Najlepsze będą prawdziwki!
Weronika Kwaśniak / 10.09.2014 08:00
DRUKUJ PRZEPIS
Risotto z grzybami - przepis składniki i przygotowanie fot. serwis prasowy Drosed
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • mięso z 1/2 kaczki
  • 1 cebula
  • 250 g grzybów (najlepiej prawdziwków)
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • masło
  • majeranek
  • opcjonalnie - roszponka lub kiełki
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na risotto z grzybami i kaczką!

  1. Mięso natrzyj solą, czosnkiem, a następnie pokrój na nieduże kawałki.
  2. Przyrumień na tłuszczu, dodaj pokrojoną cebulę i całość podsmaż.
  3. Podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem.
  4. Gdy mięso jest miękkie, dodaj podsmażone na maśle prawdziwki (zostawiając kilka na później), a następnie szklankę ryżu.
  5. Całość wymieszaj, posól oraz zalej szklanką wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem.
  6. Gdy ryż wchłonie wodę, dodaj nieco majeranku oraz uzupełnij kolejną, niepełną szklanką wody i zostaw na ogniu pod przykryciem.
  7. Po kilku minutach potrawa powinna być gotowa.
  8. Podawaj w miseczkach np. z kiełkami słonecznika lub roszponką.
Materiały prasowe, Drosed

Zobacz inne przepisy na dania z grzybami:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA