Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- mięso z 1/2 kaczki
- 1 cebula
- 250 g grzybów (najlepiej prawdziwków)
- sól
- pieprz
- 1 szklanka ryżu
- 2 ząbki czosnku
- masło
- majeranek
- opcjonalnie - roszponka lub kiełki
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na risotto z grzybami i kaczką!
- Mięso natrzyj solą, czosnkiem, a następnie pokrój na nieduże kawałki.
- Przyrumień na tłuszczu, dodaj pokrojoną cebulę i całość podsmaż.
- Podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem.
- Gdy mięso jest miękkie, dodaj podsmażone na maśle prawdziwki (zostawiając kilka na później), a następnie szklankę ryżu.
- Całość wymieszaj, posól oraz zalej szklanką wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem.
- Gdy ryż wchłonie wodę, dodaj nieco majeranku oraz uzupełnij kolejną, niepełną szklanką wody i zostaw na ogniu pod przykryciem.
- Po kilku minutach potrawa powinna być gotowa.
- Podawaj w miseczkach np. z kiełkami słonecznika lub roszponką.